Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Νέα συνταγή από το ΣΕΦ;

10959319_10205982695109381_7465538536960709746_n.jpg

Toυ Γ.Χ.: Το προηγούμενο Σάββατο πήγα στην πρώτη συνδιάσκεψη του Κινήματος στο ΣΕΦ. Θα περιγράψω τι περίμενα να δω και τι είδα τελικά...

Περίμενα πολύ λίγο κόσμο γιατί το 2.46% ήταν νωπό και πρόσφατο. Επίσης επειδή πολύς κόσμος του Κινήματος μέσω του ΠΑΣΟΚ είχε μάθει να φλερτάρει με την εξουσία και γενικά να είναι "στα πράγματα" περίμενα η παλιά "κακομαθημένη" γενιά να μην είναι εκεί.

Έφτασα στην ώρα μου (11:00) και είδα πάρα πολύ κόσμο στην είσοδο και την αίθουσα σχεδόν γεμάτη. Είδα πολλούς φίλους και είπαμε δυο κουβέντες μετά το μούδιασμα των εκλογών. Σαν από κουσούρι του παρελθόντος η ομιλία του Προέδρου ξεκίνησε 12:00+. Ώρα ΠΑΣΟΚ που λέγαμε παλιά.

Πράγματι η αίθουσα ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει τον κόσμο ο οποίος άκουσε με προσοχή μια πολύ καλή ομολογουμένως ομιλία του Γ. Παπανδρέου. Εγώ κράτησα την υπεύθυνη αντιπολιτευτική του στάση (άλλωστε υπεύθυνη ήταν η στάση του από κάθε θέση του πολιτικού στίβου). Καλύτερα όμως να διαβάσει κανείς το λόγο του συνολικά.

Για μετά την ομιλία ήταν προγραμματισμένες ομάδες εργασίας 40 ατόμων με συγκεκριμένη θεματολογία. Οι 12 ομάδες εργασίας ήταν ανοιχτές και η θεματολογία ήταν κοινή και για τις 12. Ήμουν βέβαιος ότι μετά την ομιλία του Γ. Παπανδρέου όλος αυτός ο κόσμος εκμεταλλευόμενος τη λιακάδα και τα κοντινά ουζερί θα εξαφανιζόταν και στις ομάδες εργασίας δε θα πάταγε άνθρωπος.
Έπεσα όμως έξω. Οι ομάδες εργασίες ήταν υπέρ-πλήρεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτές συμμετείχαν και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δεν είχαν ξαναδεί τέτοια διαδικασία στη ζωή τους- πόσο μάλλον να συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η ποιότητα του κόσμου αλλά και η ψυχραιμία των συνομιλητών. Κάθε τοποθέτηση των συμμετεχόντων με εξέπληττε όλο και περισσότερο και με έπειθε για την αξία του εγχειρήματος αλλά και την σημασία ύπαρξης και στήριξης του Κινήματος.
Αν θέλουμε να δούμε αλλαγές στη χώρα, πρέπει να αλλάξει ο πολίτης, δηλαδή εμείς.
Πρέπει ο ψηφοφόρος να μην είναι εκείνος που κουνάει σημαιάκια αλλά εκείνος που λέει τη γνώμη του και μαθαίνει να ακούει τη γνώμη του άλλου.
Για να δούμε αλλαγές στη χώρα πρέπει να δούμε αλλαγές στα κόμματα. Αυτά πρέπει να γίνουν δομές κοινωνικοποίησης, πολιτικοποίησης και εκπαίδευσης και όχι σύνδεσμοι φανατικών οπαδών.

Για να δούμε όμως αλλαγές στα κόμματα πρέπει να αλλάξει πρώτα ο τρόπος που αυτά αντιμετωπίζουν τα μέλη τους. Τα σύγχρονα και χρήσιμα για την κοινωνία κόμματα είναι τα ανοιχτά, δημοκρατικά, διαυγή κόμματα που ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει λόγο και ρόλο σε αυτά, ανάλογα με τις δυνάμεις του. Όταν κάθε μέλος του κόμματος δεν είναι απλά μια εγγραφή σε λίστα αλλά έχει λόγο και ύπαρξη, τότε τα κόμματα θα προάγουν την ανάπτυξη του σύγχρονου ενεργού πολίτη που θα προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Νομίζω ότι σε αυτές της ομάδες εργασίας του Κινήματος μύρισε κάτι φρέσκο, νέο και καθαρό που το χρειαζόμαστε πολύ στις μερες του φανατισμού και των άκρων. Έχουμε πολύ δρόμο και πολύ κόπο για να κάνουμε αυτό το φρέσκο κάτι ουσιαστικό για την κοινωνία και για την πατρίδα μας. Αλλά εδώ και λίγο καιρό ξεκινήσαμε και ΠΑΜΕ...

Γ.Χ.
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου