Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Η «μπαρούφα» Φαλσιανί..

falciani_10022015.jpg
 Την προσωπική του εκτίμηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε την τρόικα στην Ελλάδα εκβιαζόμενος, ώστε να μην αποκαλυφθεί ότι η μητέρα του είχε βγάλει παράνομα μεγάλο χρηματικό ποσό στο εξωτερικό προβάλει ο Ερβέ Φαλσιανί σε βιβλίο του που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα. Το πρώην στέλεχος της τράπεζας HSBC, που αποκάλυψε τη «λίστα Λαγκάρντ», γράφει ότι η Μαργαρίτα Παπανδρέου διατηρούσε λογαριασμό με «500 εκατ. ευρώ» στην HSBC. [tovima]
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα...
Corrierre della Sera, η οποία προδημοσιεύει μερικά αποσπάσματα του βιβλίου Φαλσιανί υποστηρίζει ότι η λίστα των χρυσών καταθετών της τράπεζας χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να επιβληθούν πολιτικές λιτότητας. Αυτό, πάντα κατά την άποψή του, συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας. Ο Παπανδρέου, λέει, δέχθηκε «πιέσεις και εκβιασμούς».

«Το 2011 η καθοδήγηση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διάσωση της Ελλάδας είχε ανατεθεί στον (σ.σ. πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά) Σαρκοζί ο οποίος είχε αυτή τη λίστα και, γνωρίζοντας τα ονόματα, μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Παπανδρέου», γράφει ο Φαλσιανί.

Στο βιβλίο του, με τίτλο «La cassaforte degli evasore» («Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων»), το οποίο συνέγραψε μαζί με τον δημοσιογράφο της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας «Sole 24 Ore» Άντζελο Μινκούτσι, αναφέρει ένα ακόμη όνομα από το «μέτωπο του Νότου»: «Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ισπανία, ο Εμίλιο Μποτίν από το Banco Santander (σ.σ. της οποίας ήταν ιδιοκτήτης ως τον θάνατό του τον περασμένο Σεπτέμβριο), ήταν ένας από τους πελάτες της HSBC στη Γενεύη».

Ο 44χρονος γαλοϊταλός Φαλσιανί, που καταζητείται από τις ελβετικές αρχές, μεγάλωσε στο Μονακό και προσελήφθη ως αναλυτής συστημάτων υπολογιστών σε εκεί υποκατάστημα της HSBC το 2000. Έξι χρόνια αργότερα μετατέθηκε στην HSBC Γενεύης όπου την διετία 2006-7 συγκέντρωσε οικονομικά στοιχεία για περισσότερους από 106.000 πελάτες της τράπεζας από τουλάχιστον 200 χώρες που διατηρούσαν 300.000 και πλέον ιδιωτικούς λογαριασμούς.

Όταν τον Δεκέμβριο του 2008 οι ελβετικές αρχές τον κάλεσαν για να τον ανακρίνουν, ο Φαλσιανί κατέφυγε με την σύζυγο και τα δυο παιδιά τους στη Γαλλία. Εκεί κατέβασε εμπιστευτικές πληροφορίες από τους λογαριασμούς της HSBC σε πέντε δισκέτες τις οποίες παρέδωσε στις γαλλικές αρχές _ που δεν μπορούν να τον εκδώσουν στην Ελβετία διότι ο νόμος απαγορεύει την έκδοση γάλλων πολιτών.

Η γαλλική κυβέρνηση, μέσω της τότε υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ (και νυν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), μοιράστηκε τις πληροφορίες με άλλες κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων η ελληνική _ εξ ου και η μετονομασία της «λίστας Φαλτσιανί» σε «λίστα Λαγκάρντ».

Epikairo: Διαβάσαμε την αγγλική μετάφραση στο ιταλικό δημοσίευμα, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ και με βάση την οποία κρίνουμε ότι η μεταφορά των γραφομένων στο ρεπορτάζ είναι πραγματική, όχι όμως και η ουσία, που σίγουρα πρόκειται να κατακρεουργηθεί σε ακόμα μια σπέκουλα σε βάρος της οικογένειας Παπανδρέου.

Καταρχάς να πούμε ότι ο Φαλσιανί, ο άνθρωπος που έδωσε τη λίστα στις γαλλικές αρχές, ένα προϊόν υπενθυμίζουμε παράνομης υποκλοπής, δηλώνει ότι "εκτιμά" τυχόν εξάρτηση των διαπραγματεύσεων της Τρόικα με την τότε ελληνική κυβέρνηση, με το ευφάνταστο σενάριο ότι ο Παπανδρέου υπέκυψε σ' έναν εκβιασμό και γι αυτό μας έφερε το μνημόνιο.

Αυτή η αναφορά βρίθει ανακριβειών, πέρα του ότι συνιστά μια ευφάνταστη υπόθεση ενός συγγραφέα, ο οποίος είναι εύλογο ότι θέλει να κάνει πωλήσεις στο νέο του βιβλίο. Και λέμε ευφάνταστη γιατί από που προκύπτει ότι:

α) ο Σαρκοζί είχε αναλάβει να εκπροσωπεί την Τρόικα

β) η συμφωνία για την οποία, σύμφωνα με τον Φαλσιανί, εκβιάστηκε ο Παπανδρέου τον Ιούλιο του 2011, ήταν ευεργετική για την πατρίδα μας, η οποία τότε κέρδισε την μείωση επιτοκίων κατά μια μονάδα, ενώ επίσης αυξήθηκε το χρονικό όριο για την απόσβεση τους στα 7,5 χρόνια, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να δοθεί στους υπάρχοντες μηχανισμούς  να αγοράζουν κρατικά ομολόγα των χωρών της ευρωζώνης, όπου για πρώτη μάλιστα φορά υπήρξε θετική αντιμετώπιση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ)

γ) επειδή ήδη το ΣΔΟΕ με έγγραφο του είχε αποφανθεί περί μη υπάρξεως του ονόματος της Μαργαρίτας Παπανδρέου και του υποτιθέμενου λογαριασμού στην ελβετική τράπεζα από τον Νοέμβριο του 2013, όπως έχουμε αναφέρει σε post μας με τίτλο: "Ποιος θα ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια Παπανδρέου;"

Επειδή σ' αυτή την είδηση θα αποδοθεί μεγάλη σημασία και πάλι θα γίνει μια απόπειρα κατασκευής "προδοτών" της πατρίδος, έχουμε την εξή απορία: Πώς οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου ζήτησαν την λίστα Φαλσιανί, εφόσον υπήρχε η γνώση ότι μπορεί η Μαργαρίτα Παπανδρέου να έχει λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα; Δεν φαντάζει πραγματικά οξύμωρο;

Και προκαλεί εντύπωση που το δημοσίευμα έρχεται αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα, όπου αποκαλύπτονται διαγραφές προσώπων από την λίστα με τα 2.062 ονόματα της λίστας (βλ. ρεπορτάζ εδώ), για μια Τράπεζα, όπως η HSBC, η οποία κρατούσε στο χαρτοφυλάκιό της λογαριασμούς προσώπων με έντονη παραβατική συμπεριφορά.

Καταληκτικά, μια επισήμανση: Πριν από λίγες μέρες βγήκε δημοσίευμα της Die Zeit, το οποίο συνδέει ευθέως τον Καμμένο με Ρώσους ολιγάρχες και εξυπηρέτηση, αλλότριων των εθνικών συμφερόντων, και δεν άνοιξε μύτη. Τώρα, που θα λάβει δημοσιότητα αυτή η μπαρούφα του Φαλσιανί, θα γίνει ο χαμός, γιατί πολύ απλά αφορά τον Παπανδρέου..
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου