Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

48 ώρες πριν το δημοψήφισμα -Αγνωστο πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες

48 ώρες πριν το δημοψήφισμα -Αγνωστο πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες
Στο έλεος της στάσης πληρωμών, των τρομακτικών σεναρίων του κουρέματος των καταθέσεων και με την πολιτική πόλωση μεταξύ των κομμάτων να κορυφώνεται, η χώρα πορεύεται σε 48 ώρες στην κάλπη του δημοψηφίσματος ελπίζοντας ότι....
από Δευτέρα θα  «ξεπαγώσουν» οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για να αρθεί το χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο.
Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ υπουργών και κομματικών στελεχών ήταν πυρετώδεις καθώς σήμανε «κόκκινος συναγερμός» για να διαχειριστούν όσο το δυνατό καλύτερα τις κινήσεις τους, έστω και το τελευταίο λεπτό πριν το δημοψήφισμα.
Σήμερα το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο Σύνταγμα απ’ όπου και θα απευθυνθεί στους πολίτες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι αν επικρατήσει το «όχι» η κυβέρνηση θα  είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την επόμενη μέρα.
Αγνωστο το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες
Μπορεί η κυβέρνηση να έλεγε αρχικά ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη 7 Ιουλίου, ωστόσο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης άφησαν να εννοηθεί πως το τοπίο είναι θόλο και θα παραμείνει έως την υπογραφή συμφωνίας.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του στον Ant1 δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία σχετικά με το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, παρά μίλησε μόνο για συμφωνία μέσα σε 48 ώρες.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει με τη συνέντευξή του στο BBC News πως οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη καθώς θα έχει επέλθει συμφωνία. Υπενθυμίζεται βέβαια πως ήταν εκείνος που έλεγε πως δεν θα κλείσουν ποτέ και δεν θα επιβληθούν capital controls.
Και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απέφυγε να αναφέρει το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες αναφέροντας κάποια ημέρα ή κάποια ημερομηνία, υπογραμμίζοντας ότι το άνοιγμα των τραπεζών προϋποθέτει συμφωνία με τους εταίρους.
Η ΕΚΤ περιμένει το αποτέλεσμα περιμένει το αποτέλεσμα της κάλπης
Η ΕΚΤ περιμένει το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος προκειμένου να εξετάσει αν θα «παγώσουν», θα επεκτείνει ή θα περιορίσει τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), από τον οποίο εξαρτώνται οι ελληνικές τράπεζες.
Ο Γιόζεφ Μπονίτσι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ υπογράμμισε πως οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, ενώ άφησε να εννοηθεί πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει το «κούρεμα» των εγγυήσεων που ζητά η ΕΚΤ, ώστε να δώσει έκτακτη ρευστότητα στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.
«Θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Ελλάδας», σχολίασε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον, ένα μήνυμα που έχουν στείλει τις τελευταίες ημέρες και άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, όπως ο Γερμανός ομοσπονδιακός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν.
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης αν η κάλπη βγάλει «ΝΑΙ»
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, μελετούν πάρα πολύ σοβαρά το σενάριο η κάλπη να βγάλει «ναι». Εάν αυτό συμβεί, τότε προκρίνονται δύο πιθανά σενάρια, με προϋπόθεση όπως εξηγούν στο iefimerida.gr κύκλοι από το περιβάλλον του πρωθυπουργού ότι και στις δυο περιπτώσεις θα υπάρξει συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.
  • Στην πρώτη περίπτωση είναι πιθανή η παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στο αξίωμα του πρωθυπουργού-εφόσον συμφωνήσουν τα κόμματα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας- μέχρι να υπάρξει  συμφωνία και στη συνέχεια να οριστεί ημερομηνία εκλογών
  • Στη δεύτερη περίπτωση, προκρίνεται το σενάριο μιας οικουμενικής κυβέρνησης πάλι κατόπιν συνεννόησης -με πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο- το οποίο θα στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλα κόμματα της Βουλής. Το κυβερνητικό σχήμα ενδεχομένως να αποτελείται και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η κυβέρνηση αυτή θα έχει χαρακτήρα εθνικής ενότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και εν συνεχεία θα δρομολογηθούν εκλογές
Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή γίνονται «ασκήσεις επί χάρτου», τα αποτελέσματα των οποίων θα αποκρυσταλλωθούν το βράδυ της Κυριακής με τα όσα θα δηλώσει ο πρωθυπουργός. Ο χρόνος πάντως πιέζει ασφυκτικά, αφού οι τράπεζες είναι σε οριακό σημείο, είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν και η Ελλάδα την επόμενη μέρα θα πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια της.
Οι εταίροι απέκλεισαν κάθε επαφή έως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
Σε ό,τι αφορά στους δανειστές, τηρούν σαφείς αποστάσεις και με απόλυτα συντονισμένες κινήσεις σχεδιάζουν να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους ανάλογα με το τι θα βγάλει η κάλπη.
Έως τότε θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα προετοιμάσουν την στάση τους για την ερχόμενη Δευτέρα, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το δημοψήφισμα.
Ενδεικτικό της στάσης αναμονής που κρατούν προς το παρόν είναι το γεγονός ότι η ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, δεν έκανε πράξη το χειρότερο σενάριο, αποφασίζοντας για μια ακόμα εβδομάδα τουλάχιστον να μην τραβήξει την «πρίζα» από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου