Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Αυτή είναι η λίστα μέτρων της Αθήνας προς τους δανειστές


Αυτή είναι η λίστα μέτρων της Αθήνας προς τους δανειστές
Έπειτα από πέντε και πλέον ώρες εντατικών συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταλήξει στο νέο πακέτο μέτρων που στέλνει στους θεσμούς για τις κρίσιμες συζητήσεις της Δευτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο μέτρων της Αθήνας περιέχει τα εξής:....

Δεν συζητείται το θέμα της αύξησης στον ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα άνω του 13%.
Υπό συζήτηση είναι το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να το κρατήσει στο 13%, αλλά αυτή τη στιγμή συζητιέται η αύξηση στο 23%.
Υπό συζήτηση είναι ακόμη η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ (30%) στα μεγάλα, εμπορικά νησιά (βλ. Μύκονος, Ρόδος, Σαντορίνη) και να διατηρηθεί στα υπόλοιπα. Πρόκειται για πρόταση που έφερε ο Πάνος Καμένος στο τραπέζι του Κυβερνητικού Συμβουλίου και υποστηρίχθηκε και από άλλους βουλευτές. Σύμφωνα με αυτή, θα πρέπει να υπάρχει ΦΠΑ δύο ταχυτήτων για τα ελληνικά νησιά.  
Η Αθήνα δεσμεύεται να προχωρήσει στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από την 1/1/2016.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τις μειώσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις που ζητούσαν οι δανειστές.
Θα υπάρξει φόρος σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, καθώς αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής κερδών.
Καταργείται η έκπτωση στην εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
Η έκτακτη εισφορά θα είναι μικρή και θα έχει διάρκεια ένα χρόνο.
Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές στο θέμα της μείωσης των μισθών και των συντάξεων
Η Αθήνα θεωρεί πως η διαμάχη αφορά το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ. Η Μέρκελ επιθυμεί να βρίσκεται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας. Σημειώνει πως αυτά τα μέτρα περνούν από τον Γιούνκερ και τους αρχηγούς των κρατών, αλλά η αγωνία είναι για το τι θα αποφανθεί το ΔΝΤ. «Αγκάθι» παραμένει και ως προς το καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016.

τρεις είναι κατά κύριο λόγο οι ομάδες ασφαλισμένων που θα επηρεαστούν από τις επερχόμενες ρυθμίσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα αυξηθούν:

στα 62 για μειωμένη σύνταξη,
στα 67 για πλήρη και
στα 62 για όσους αποχωρούσαν στα 58 ή 59 με 35 ως 37 έτη ασφάλισης.
Δεν θα επηρεαστούν όσοι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα, δηλαδή όσοι συμπληρώνουν μέσα στο 2015 και την ηλικία εξόδου αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ξεκινήσουν οι αυξήσεις σταδιακά από το 2016. Δεν αποκλείεται όμως μέσα στο καλοκαίρι να εφαρμοστεί το αυξημένο όριο ποινών στις πρόωρες συντάξεις, ώστε όσοι θελήσουν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη να παίρνουν μικρότερο ποσό ως 40%.

Οι ομάδες που επηρεάζονται είναι:

Ανδρες και γυναίκες ασφαλισμένοι μέχρι το 1992 στα Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, οι οποίοι συμπλήρωσαν (κατοχύρωσαν) τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως τις 31/12/2012 αλλά πιάνουν την ηλικία εξόδου μετά το 2016. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι συνταξιοδοτούνται στα 58 και στα 59 εφόσον έχουν συμπληρώσει 35ετία μέχρι το 2012.
Μητέρες ασφαλισμένες μέχρι το 1992 στα Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών καθώς και σε άλλα ειδικά ταμεία (Τύπου κ.λπ.) οι οποίες έχουν συμπληρωμένα 15 ως 20 χρόνια (ταμεία Τύπου) μέχρι το 2012, με ανήλικο τέκνο, καθώς και οι μητέρες που συνταξιοδοτούνται από ΔΕΚΟ και τράπεζες με συμπληρωμένη 25ετία και ανήλικο τέκνο ως το 2012. Οι εν λόγω κατηγορίες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και από τα 50 με πλήρη σύνταξη, εφόσον ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης συμπληρώθηκε το 2010 με ανήλικο τέκνο.
Ανδρες και γυναίκες ασφαλισμένοι στα Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών που αποχωρούν με 25ετία ως το 2012 και με όρια ηλικίας το 65ο έτος για πλήρη και το 60ό έτος για μειωμένη, όσον αφορά τους άνδρες, και στα 60 ή 62 για πλήρη και 55-57 για μειωμένη όσον αφορά τις γυναίκες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου