Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Εμπλοκή στο Eurogroup

Live οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες -Εμπλοκή στο Eurogroup
Στις Βρυξέλλες παίζεται ίσως το τελευταίο επεισόδιο του ελληνικού ζητήματος, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές προκειμένου να μην μπει η χώρα σε αχαρτογράφητα νερά και να διώξει τον εφιάλτη της χρεοκοπίας.
Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φάνηκαν απαισιόδοξοι για συμφωνία...
σήμερα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έστειλε λάθος έγγραφα στους θεσμούς, αρχικά, και αναγκάστηκε να τα ξαναστείλει αργότερα σήμερα το πρωί!
Σε κλίμα απαισιοδοξίας ένας ένας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσήλθαν στο Eurogroup και δεν άφησαν πολλές προσδοκίες.
Οι εκτιμήσεις τους είναι πως δεν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα.
Σόιμπλε: Δεν έχει αλλάξει τίποτα, δεν υπάρχει κάτι νέο. Σήμερα πρέπει να προετοιμάσουμε τη διάσκεψη κορυφής. Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει τίποτα. Χωρίς μια προετοιμασία δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα»
Ντάισελμπλουμ: Αδύνατο να έχουμε τελική εκτίμηση για τις νέες ελληνικές προτάσεις. Ηρθαν πολύ αργά. Οι θεσμοί θα αποφανθούν για τις προτάσεις. Θα δούμε αν οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν βάση για συζήτηση
Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Στουμπ: «Εχω πολύ χαμηλές προσδοκίες για σήμερα»
Αυστριακός Σέλινγκ: «Οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι καλά κοστολογημένες. Δεν είχαμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας για να φτάσουμε σε συμφωνία. Τα πράγματα έπρεπε να λειτουργήσουν πιο επαγγελματικά. Δεν γίνεται να στέλνεις τα έγγραφα στις 2 τα ξημερώματα και να ζητάς συμφωνία το πρωί. Είναι δεδομένο ότι στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας» ενώ στο τέλος των δηλώσεών του είπε με μια δόση χιούμορ «Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα πληρώσει τα έξοδα για να επαναληφθεί η συνάντησή μας. Δεν μπορείς να στέλνεις προτάσεις στις 2 τη νύχτα και μετά να περιμένεις αποφάσεις μέχρι το μεσημέρι. Υπάρχουν προφανώς τεράστια προβλήματα επικοινωνίας στην ελληνική κυβέρνηση».
Ιρλανδός Νούναν: «Εχω πολύ χαμηλές προσδοκίες για σήμερα, δεν έχει γίνει κάποια προετοιμασία και βλέπω νέα συνάντηση την Πέμπτη.
Σλοβάκος Καζίμιρ: O Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζίμιρ τόνισε στις δηλώσεις του ότι ακόμα δεν έχει δει τη νέα ελληνική πρόταση για τη συμφωνία ενώ διατύπωσε την άποψη πως μια απλή παράταση θα ήταν μια πλαστική χειρουργική επέμβαση και όχι η λύση. «Ισως χρειαστεί να βρεθούμε ξανά σύντομα», κατέληξε στις δηλώσεις του ενώ λίγο αργότερα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ανέφερε «Ας κρατήσουμε τα πόδια μας στο έδαφος. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι να συμφωνήσουμε».
O Ισπανός ΥΠΟΙΚ Ντε Γκίντος: Υπήρξαν διαφορετικές εκδόσεις της νέας ελληνικής πρότασης, απαιτείται τεχνική εργασία για να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία δεν έχει γίνει. Οι προσδοκίες του για σήμερα είναι μικρές. Υπάρχει όλο και λιγότερο χρόνος για να έρθουμε σε συμφωνία, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος. 
Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί: Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Ελλάδα, το ευρώ και την Ευρώπη. Η συμφωνία είναι δυνατή και επιθυμητή. Οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά απομένει ακόμη δουλειά να γίνει. 
Εβαλντ Νοβότνι: Με δηλώσεις του το μέλος της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι τόνισε θα επαναξεταστεί ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες μετά τις σημερινές (22/6) συνομιλίες.
Χορστ Σεεχόφερ (επικεφαλής του CSU αδελφού κόμματος της Μέρκελ): Εφτασε η ώρα που η ελληνική κυβέρνηση βάζει κάτι ουσιαστικό στο τραπέζι. 
Ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ μέσω ου προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ανέφερε πριν λίγο ότι η απαισιοδοξία των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών για την έκβαση της συμφωνίας, πηγάζει από τις διαφορετικές δηλώσεις μελών της κυβέρνησης χθες, οι οποίες δεν αποκλείεται να «τορπιλίσουν» τη σημερινή συνάντηση.
Πίσω του ο Τσακαλώτος
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης μπήκε στο Eurogroup χωρίς να κάνει καμία δήλωση και ακολουθούμενος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν έχει τον τίτλο για να συμμετάσχει στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.
Το τετ α τετ με Γιούνκερ
Ο μαραθώνιος των συναντήσεων και των διαβουλεύσεων ξεκίνησε στις 12:00, με τον επικεφαλής της Κομισιόν να δέχεται στο γραφείο του τον Ελληνα πρωθυπουργό. Αμέσως μετά το τετ α τετ που είχε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε 5μερής συνάντηση, με τους πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης.
Ο πρωθυπουργός πριν από την συνάντησή του με τον κ. Γιούνκερ, σε σύντομη δήλωσή του σε δημοσιογράφους, είπε τα εξής:
«Είναι ώρα για ουσιαστική λύση, οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Στόχος μας να αφήσουμε πίσω υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να αποφύγουμε υπερβολικές αυξήσεις σε ηλεκτρισμό, να προωθήσουμε αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από δίκαιη διανομή βαρών και πάταξη φοροδιαφυγής. Αυτά είναι τα κλειδιά για τη συμφωνία».
«Να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και να προωθήσουμε τις αναγκαίες και δίκαιες μεταρρυθμίσεις για την αναδιανομή των βαρών και την πάταξη της φοροδιαφυγής» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και δήλωση στα αγγλικά με διαφορετικό περιεχόμενο, αρκούμενος να πει ότι «είναι ώρα για αναβίωση των συζητήσεων για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός της Ευρώπης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά «δεν είμαστε ακόμα εκεί», προσθέτοντας ότι είναι αβέβαιος για το αν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα με την Ελλάδα.
Αλλη δήλωση στα ελληνικά, άλλη στα αγγλικά
Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στα ελληνικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδειξε κάπως ανήσυχος για όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου ανέφερε πως «δεν ξέρω αν θα υπάρξει τελική συμφωνία σήμερα».
Ο Τσίπρας χαμογέλασε και απάντησε στον Γιούνκερ: «Μην ανησυχείτε. Οσα δήλωσα είναι αυτά που εκφράζουν τις θέσεις σας για την επίλυση της κρίσης». Σε εκείνο το σημείο ο Γιούνκερ χαμογέλασε και έδωσε ένα φιλικό «χαστουκάκι» στον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως συνηθίζει.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες
  • 10:45 (ώρα Βρυξελλών) Συνάντηση με πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
  • 11:00 (ώρα Βρυξελλών) Συνάντηση που διοργανώνει ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ και συμμετέχουν οι:
    - Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια ΔΝΤ.
    - Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος στην πορεία θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
    - Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup.
  • 18:30 (ώρα Βρυξελλών) Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • 19:00 (ώρα Βρυξελλών) Άτυπη συνάντηση ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης (Eurozone Summit) με θέμα την Ελλάδα.
Τα μέτρα-φωτιά που προτείνει η κυβέρνηση για να πάρει συμφωνία
Ενόψει του «έντιμου συμβιβασμού», οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια δέσμη μέτρων την οποία είναι έτοιμος να καταθέσει ο πρωθυπουργός, με αντάλλαγμα τη ρητή αναφορά στη ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι πέφτουν:
  •     Οι τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6,5%, 13%, 23%) με πολύ πιθανή την ένταξη της εστίασης στον συντελεστή 23%.
  •     Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (από 1/1/16) με τα έσοδα από το εν λόγω μέτρο να υπολογίζονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
  •     Η αύξηση από 4% σε 5% της εισφοράς υπέρ του κλάδου υγείας που επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις και ταυτόχρονη καθιέρωση αντίστοιχου ποσοστού παρακράτησης από τις επικουρικές, οι οποίες έως τώρα δεν επιβαρύνονταν με τέτοια εισφορά. Με τον τρόπο αυτό, που στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με μείωση των κύριων συντάξεων κατά 1% και των επικουρικών κατά 5%, εξοικονομούνται 720 εκατ. ευρώ (270 εκατ. από τις κύριες και 450 εκατ. από τις επικουρικές).
  •     Η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 €.
  •     Η κατάργηση της έκπτωσης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 30.000 €.
  •     Η περικοπή των αμυντικών δαπανών (εξοικονόμηση 150-180 εκατ. €).
  •     αγνωστο παραμένει τι σκέπτεται να πράξει η κυβέρνηση για το αίτημα των δανειστών που αφορά την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα μεγάλα νησιά.
Κομισιόν: Καλή βάση για τις σημερινές συνομιλίες η νέα ελληνική πρόταση
Οι Θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Αυτό ανέφερε περί τις 01:45 π.μ. (ώρα Ελλάδας), μέσω Twitter, ο Μάρτιν Σελμάγερ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ολάντ: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα να επιτευχθεί απόψε μια συνολική και βιώσιμη λύση
Την εκτίμηση πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έκανε από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ από τις Βρυξέλλες, ζητώντας συνολική και μακροχρόνια λύση που θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιτευχθεί μια λύση απόψε» και πως «αν έχουμε συμφωνία απόψε θα ήταν καλύτερα, αν όμως όχι, πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια σήμερα ώστε να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες».
Η συμφωνία θα πρέπει να επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρώζωνης, ενώ μια καλή συμφωνία θα πρέπει να προσφέρει λύσεις για τον προϋπολογισμό και ορατότητα για τις ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων μηνών. «Εκείνο που δεν επιθυμώ, είναι να υπάρξει μία μερική συμφωνία ή περιορισμένη χρονικά. Είμαι υπέρ μίας συνολικής και βιώσιμης συμφωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μοσκοβισί: Σήμερα παίζεται η τύχη της Ελλάδας και του ευρώ
 
Η τύχη της Ελλάδας και του ευρώ "παίζεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι απόψε θα υπάρξει συμφωνία, λίγες ώρες πριν από την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης.
Η κρίση αυτή ήταν αντικείμενο πολλών συνεδριάσεων που παρουσιάσθηκαν ως πολύ σημαντικές, αλλά "αυτή η φορά είναι αποφασιστικής σημασίας", είπε ο ευρωπαίος επίτροπος προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι απόψε θα υπάρξει συμφωνία.
Σουλτς: Να δείξει ο Τσίπρας το δρόμο της εξόδου από την κρίση
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου με δήλωσή του στην σημερινή έκδοση της εφημερίδα του Ντίσελντορφ Rheinische Post έκανε έκκληση στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, του ζήτησε να δείξει τους δρόμους που βγάζουν από την κρίση. «Ο Αλέξης Τσίπρας φέρει την ευθύνη πρωτίστως απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτό δεν πρέπει να το λησμονήσει κατά την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών», δήλωσε. 
Για τις μεταρρυθμίσεις ο Σούλτς είπε : "Εως τώρα οι εξαγγελίες της Αθήνας -και υπάρχουν εκτεταμένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης- δεν ήταν οι ενδεδειγμένες. ΟΙ δικές μας προτάσεις αντίθετα βρίσκονται στο τραπέζι και είναι πραγματικά εκτεταμένες".


Πηγή:| iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου