Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Μέρκελ-Ολάντ παρέπεμψαν για πολλοστή φορά τον Τσίπρα στα τεχνικά κλιμάκια..

tsipras_22052015.jpg

Η τριμερής συνάντηση της Ρίγα κατά τα φαινόμενα δεν απέδωσε τα επιδιωκόμενα από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. [tovima]
Τα πάντα παραπέμφθηκαν στις διαπραγματεύσεις με ...
την τρόικα και ενδεικτική προς τούτο είναι η ανακοινωθείσα για σήμερα Παρασκευή στις 2.30 μ.μ. συνάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Όπως προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

Ας σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα δεχτούν μια γρήγορη και βρόμικη αξιολόγηση.

Πράγμα που περιορίζει τις δυνατότητες της πολιτικής διαπραγμάτευσης, στις οποίες έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για άμβλυνση των μέτρων και του προγράμματος που θα συνοδεύει την επιδιωκόμενη συμφωνία.

Μέρκελ και Ολάντ επέμειναν προφανώς στην τήρηση των ευρωπαϊκών διαδικασιών και στην αναζήτησή λύσης εντός του πλαισίου των κανόνων της ευρωζώνης.

Καθίσταται έτσι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ξεπεράσει άβρεχτος τη δοκιμασία της τρόικας και της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

Οποιασδήποτε συμφωνία θα πρέπει να αποδεχτεί μέτρα και πολιτικές στις ζώνες των δημοσίων οικονομικών, του ασφαλιστικού, του εργασιακού και των μεταρρυθμίσεων στις μεγάλες και μικρές αγορές της ελληνικής οικονομίας.

Και η συμφωνία επ' αυτών πρέπει να κλείσει τις επόμενες δέκα μέρες, γιατί αλλιώς τίποτε, ακόμη και μετά την τριμερή της Ρίγα, δεν εγγυάται τη συνέχεια της χρηματοδότησης.

Ο κ.Τσίπρας οφείλει πια να πάρει το κόστος, να αναλάβει την ευθύνη μιας συμφωνίας κατά το δυνατόν ολοκληρωμένης και να την επιβάλει στο εσωτερικό του κόμματος του.

Έτσι θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός και θα ανοίξει ο νέος κύκλος σταθεροποίησης και προόδου που επιζητεί εναγωνίως ο ελληνικός λαός.

Αλλιώς η ελληνική οικονομία και πολιτική θα σαπίσουν εντός του ευρώ.

Epikairo: Πόσες φορές τους τελευταίους μήνες έχουμε ακούσει τους Μέρκελ-Ολάντ να παραπέμπουν στο Brussels Group, στο Euro-working Group, στο Eurogroup και σε όποιο άλλο "group" εκτός από τους ίδιους για την επίτευξη μιας συμφωνίας; Πόσες φορές επίσης έχουμε ακούσει από κυβερνητικά χείλη ότι επίκειται συμφωνία εντός δέκα ημερών, όπως η σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη; (βλ. σχετικό ρεπορτάζ εδώ)

Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει να περιμένει μοιρολατρικά την λύση, χωρίς η ίδια να κάνει σχεδόν τίποτε, εκτός βέβαια από το να απειλεί τους άλλους για το κακό που θα προκαλέσει μια δική της χρεοκοπία. Όμως πλέον τα ψέμματα τελειώνουν και είναι πολύ αργά για τον Τσίπρα να καταλάβει ότι η πολιτική λύση δεν μπορεί να είναι συναλλαγή πάνω σε πάγκο πανηγυριού, όπου χαρακτηρίζει μια χώρα ως "πραμάτια", η οποία κοστολογείται 4 δις για να βγει ο Ιούνιος.

Η λύση δεν κρύβεται σε καμιά "επταμερή" ή "τετραμερή", αλλά στην μονομερή συνειδητοποίηση ότι πρέπει ο Τσίπρας να αναλάβει τις ευθύνες του ως πρωθυπουργός, σταματώντας να ψάχνει ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη που θα τον βγάλει από τη δύσκολη θέση..
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου