Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Σκάνδαλο Καμμένου με απευθείας ανάθεση 500 εκ $ για πολεμικά αεροπλάνα

3824701923847230984721309847203984237.png

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί αύριο, Στις 15 Μαρτίου ελήφθη απόφαση του ΚΥΣΕΑ με υπογραφές πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας για διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ (Lockheed) για εκσυγχρονισμό πέντε πολεμικών αεροσκαφών ηλικίας 35 ετών...



Το εν λόγω πρόγραμμα αποτέλεσε 1 από τα 42 προγράμματα συνολικού κόστους €1,9 δισ. που παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο 2014 ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και αφορά τον εκσυγχρονισμό έναντι κόστους 500 εκ.$, αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας κατασκευής 1965-70 (P-3B Orion). Τα αναφερόμενα αεροπλάνα έχουν αποσυρθεί το 2008 (!) από την Πολεμική Αεροπορία και παραμένουν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και την Ε.Α.Β. Ο εκσυγχρονισμός τους αναμένεται να κρατήσει 7 χρόνια και αυτό σημαίνει ότι όταν θα παραδοθούν τα αεροπλάνα θα είναι ηλικίας 42 έως 47 ετών!

Από την δική μας πλευρά αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι το εξής:

- Στις 30/07/2014 ο τότε Συντονιστής της ΕΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα άμυνας και Βουλευτή κ. Βαρεμένος είχε δηλώσει αναφορικά με την έγκριση των 42 προγραμμάτων ότι: «Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έφερε με ανεξήγητη σπουδή, ένα ογκώδες εξοπλιστικό πρόγραμμα αξίας 2 δισ. ΕΥΡΩ, την ημέρα που με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου δίνεται η χαριστική βολή στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεσμεύεται το 70% των εξοπλιστικών κονδυλίων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, πράγμα που δυσχεραίνει την χάραξη μιας διαφορετικής πολιτικής στα ζητήματα των προμηθειών», ενώ επισήμανε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι η ακολουθούμενη διαδικασία βρίσκεται εκτός πεδίου εφαρμογής του Νόμου και δεν δεσμεύεται από αυτήν»(!).
Η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αν τελικά συντάσσεται με μια διαδικασία προμηθειών την οποία μέχρι και πριν λίγους μήνες κατήγγειλε ως αυθαίρετη και μη δεσμευτική!

- Στις 18/01/2015, μετά και από πληροφορίες για την υλοποίηση κάποιων εκ των 42 προγραμμάτων από την τότε υπηρεσιακή Κυβέρνηση, ο σημερινός Υπουργός Ναυτιλίας κος Δρίτσας, ο οποίος σημειωτέον αποτελεί έναν από τους συνυπογράφοντες Υπουργούς, δήλωνε με στόμφο:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη από τον Ιούλιο του 2014 καταγγείλει ότι η Κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ενέκρινε εσπευσμένα 42 εξοπλιστικά προγράμματα με τα οποία επιχείρησε να δεσμεύσει το 68,50% του εξοπλιστικού κονδυλίου του έτους 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα από τη βεβιασμένη υπογραφή συμβάσεων. Η διαχείριση εξοπλιστικών κονδυλίων από μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση, που στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης να υπογράφει μια βδομάδα πριν τις εκλογές συμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, την ίδια ώρα που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απλά σιωπούν για το ζήτημα της πλήρους εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν μας δεσμεύει».

- Όπως αποκαλύπτεται και από άλλες πηγές, η διαδικασία της έγκρισης της ανωτέρω προμήθειας δεν έγινε μέσω σύγκλισης του ΚΥΣΕΑ, αλλά δια περιφοράς [1] (δηλ. δεν έγινε καμία συζήτηση , ούτε καν ενημέρωση στους συναρμόδιους Υπουργούς, απλά τα χαρτιά πήγαν γύρω–γύρω στα υπουργικά γραφεία μέχρι να υπογραφούν).
Η Κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ η οποία είχε κάνει σημαία τα ζητήματα αδιαφάνειας και διαφθοράς στον αμυντικό τομέα, είναι έκθετη απέναντι στον χειρισμό της όλης διαδικασίας, δεδομένου ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια απευθείας ανάθεση χωρίς οι υπογράφοντες να λάβουν γνώση των ουσιαστικών θεμάτων επί των οποίων αποφάσισαν (!).

- Η Κυβέρνηση είχε την επιλογή να προβεί στην αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών της θαλάσσιας επιτήρησης με πολύ πιο οικονομικούς τρόπους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Μετανάστευσης ύψους 275 εκ.€ που είχε εγκριθεί το 2011 και το οποίο προέβλεπε χρηματοδότηση κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, προβλεπόταν μια σειρά δράσεων και προμηθειών για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Επιτήρησης Συνόρων, με την προμήθεια και αεροσκαφών και ελικοπτέρων (!) [2].
Παράλληλα, σήμερα οι περισσότερες χώρες δεδομένων και των οικονομικών περιορισμών στηρίζουν την φύλαξη των θαλασσιών συνόρων με την χρήση «έξυπνων εργαλείων» πολύ χαμηλότερου κόστους, όπως ενδεικτικά μη – επανδρωμένα αεροπλάνα (UAV – drones) εξοπλισμένα με ραντάρ και θερμικές κάμερες, δορυφορική επιτήρηση κ.ο.κ. Μάλιστα το ίδιο μοντέλο αποφάσισε πρόσφατα και η Κύπρος για την επιτήρηση της Α.Ο.Ζ. με ιδιαίτερα μάλιστα χαμηλό κόστος και με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα [3].

Kαταληκτικά, την στιγμή που η Κυβέρνηση που αδυνατεί να ποσοτικοποιήσει αξιόπιστα μέτρα 1 δις.€ απέναντι στους Θεσμούς, μαζεύοντας παράλληλα τα αποθεματικά όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών, επιλέγει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αμφίβολης αποτελεσματικότητας και πλήρους αδιαφάνειας κόστους 500 εκ $ και έτσι θέτει νέα στάνταρ δημοκρατικής λήψης αποφάσεων, ιεράρχησης αναγκών και δημόσιας λογοδοσίας.

Πρώτη φορά Αριστερά και στην Άμυνα!

Η απάντηση Καμμένου  στο δημοσίευμα μέσω twitter θυμίζει περισσότερο Υπουργό Άμυνας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό:

11102737_10153127906305708_8913522466460031459_n.jpg





#info



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου