Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Η κυβέρνηση πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη #τηλεοπτικοιΣταθμοι

Resizer.ashx.jpeg

Στην αντεπίθεση περνά η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) σχετικά με την απαίτηση της Κυβέρνησης, ύστερα και από την σχετική υπουργική απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και τα non paper που προηγήθηκαν για την καταβολή «οφειλών» άνω των 24 εκ. ευρώ των τηλεοπτικών επιχειρήσεων για τα τελευταία τέσσερα χρόνια...


Η κυβέρνηση υποστήριξε πρόσφατα, σε σχετική ανακοίνωσή της, ότι «εφαρμόζει στην πράξη την ίση μεταχείριση όλων απέναντι στο νόμο, ενώ προασπίζεται και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου» και ότι «προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου σχετικά με το αντάλλαγμα για την χρήση διαύλων ραδιοσυχνοτήτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας κατά τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014».

Στην ίδια ανακοίνωση επικαλείται το άρθρο 21 του Ν. 2328/1995, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχυρίζεται ότι η άδεια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών χορηγείται υπό τον όρο της καταβολής ελάχιστου ετησίου ανταλλάγματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση ορισμένου ή ορισμένων διαύλων ραδιοσυχνοτήτων που παραχωρούνται στο σταθμό αυτής της κατηγορίας.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ, στην επιστολή της προς τον Υπουργό Επικρατείας, που υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, υπενθυμίζει ότι το Δημόσιο οφείλει προς τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις το ισόποσο των 24.170.850 ευρώ για τις εκλογικές αναμετρήσεις των ετών 2012 (δύο φορές βουλευτικές εκλογές), 2014 (ευρωεκλογές) και 2015 (βουλευτικές εκλογές), για την δωρεάν παροχή προς τα κόμματα της προβολής των προεκλογικών μηνυμάτων τους.

«Οι κοστολογημένες αυτές παροχές σε airtime (ήτοι διαφημιστικά spots), που προβλέφθηκαν για δωρεάν παροχή από το Κράτος προς τα κόμματα αλλά δεν πληρώθηκαν στο ισόποσο προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, επ' ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί σπονδή των τηλεοπτικών σταθμών προς τις δημοκρατικές αρχές που ορίζει το Σύνταγμα. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί υπακούουν στις συνταγματικές επιταγές, για σεβασμό του δημοκρατικού πολιτεύματος και της αρχής της αναλογικής ισότητας στην ενημέρωση, με άλλους τρόπους: Αφενός μεν με την εκ του νόμου υποχρέωση προβολής των κομματικών θέσεων με βάση την αναλογική ισότητα καθημερινώς στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές, καθημερινά ελεγχόμενοι σε αυτό από το ΕΣΡ. Αφετέρου δε – και καθ' υπερβολήν – με την υποχρεωτική, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, παροχή προς τα κόμματα άνω των 250 ωρών από κάθε σταθμό, χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα, για διοργάνωση συζητήσεων και στρογγυλών τραπεζιών για την προβολή του προεκλογικού τους λόγου» επισημαίνει η ΕΙΤΗΣΕΕ στην επιστολή της προς τον κ. Παππά.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ υπενθυμίζει ακόμα ότι από το έτος 2011 και μετά, η χώρα αποφάσισε και υποχρέωσε τους τηλεοπτικούς σταθμούς να προβούν σε μετατροπή του συστήματος μετάδοσης από αναλογικό σε ψηφιακό και να μην κατέχουν συχνότητες και ότι από το 2012 και εφεξής, με το ν. 4070/2012 όλες οι συχνότητες εκπομπής τηλεοπτικού σήματος, αφαιρέθηκαν από τους μέχρι τότε τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι έγιναν έκτοτε πάροχοι περιεχομένου και ανατέθηκε η χρήση τους στους παρόχους δικτύου. «Με την ίδια διάταξη νόμου ρητά καταργήθηκε η εκ του νόμου προβλεπόμενη υποχρέωση των «τηλεοπτικών σταθμών» να καταβάλουν προς το δημόσιο οιουδήποτε ύψους αντάλλαγμα για τη χρήση συχνοτήτων. Η υποχρέωση αυτή, μετά τη δημοσίευση του άνω νόμου βαρύνει τους εφεξής χρησιμοποιούντες τις συχνότητες, ήτοι τους παρόχους δικτύου. Η εκ μέρους των παρόχων δικτύου (τηλεφωνίας ή τηλεόρασης) καταβολή ανταλλάγματος για την εκ μέρους τους χρήση των συχνοτήτων προβλέφθηκε νομικά και υλοποιήθηκε δια της καταβολής ανταλλάγματος όπως προβλέφθηκε σε πλειοδοτικούς διαγωνισμούς. Η δε ΕΕΤΤ, όταν καθόρισε την τιμολογιακή πολιτική των παρόχων δικτύου προς τους πελάτες τους παρόχους περιεχομένου, έχει λάβει υπόψη ότι οι πάροχοι δικτύου αποσβένουν την εκ μέρους τους καταβολή τελών χρήσεως συχνοτήτων με «μετακύλιση» του κόστους αυτού στις χρεώσεις παροχής υπηρεσιών που τιμολογούν προς τους πελάτες τους παρόχους περιεχομένου» προστίθεται στην επιστολή της ΕΙΤΗΣΕΕ.

Αναφέρεται επίσης στην επιστολή ότι από το 2009, με την ρύθμιση για την ψηφιακή μετάβαση, με την κοινή υπουργική απόφαση 20827/4.9.2009 (ΦΕΚ Β 1914/8.9.2009), που υπογράφεται από τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τότε Υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, όπως και από τον τότε Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, το ετήσιο αντάλλαγμα ορίζεται από 2% σε 0,1% για την περίοδο 1.1.2010 – 31.12.2010.
Για το τελευταίο ζήτημα επισημαίνεται και ότι «κακώς εκδόθηκαν πράξεις υπολογισμού τελών χρήσης συχνοτήτων για το έτος 2012 και πέραν, δεδομένου ότι από το έτος αυτό οι τηλεοπτικοί σταθμοί μέλη μας δεν είχαν την χρήση των συχνοτήτων που είχαν παραδοθεί στους παρόχους δικτύου».

Η επιστολή προς τον κ. Παππά αναφέρει επίσης σχετικά με το ισόποσο των 24.170.850 ευρώ που οφείλει προς τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις το Δημόσιο για τις εκλογικές αναμετρήσεις, ότι το ποσόν αυτό πρέπει να επιστραφεί αυτούσιο και τοις μετρητοίς και από τους χρόνους που έγινε η χρήση του airtime τους. «Προφανώς θα συμφωνείτε ότι η μη επιστροφή του ποσού αυτού θα σημαίνει αφενός μεν ότι ένα σύγχρονο κράτος προβαίνει σε δήμευση περιουσίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων και αφετέρου ότι δεν σέβεται τις υποχρεώσεις του προς τους (ακούσιους) δανειστές του» καταλήγει η επιστολή [star]



epikairo: Είχαμε ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες μας ότι « Ούτε 1 ευρώ δεν μπορεί να εισπράξει η κυβέρνηση από τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες ». Η δεύτερη κίνηση της κυβέρνησης ήταν να ζητήσει τα τέλη συχνοτήτων από το 2011-2014. Μόνο που στην περίπτωση αυτή και εφόσον έγινε ψηφιακό το σήμα, τα κανάλια δεν ειναι υποχρεωμένα να πληρώνουν αυτα τα τέλη συχνοτήτων καθότι η εκμετάλλευση των συχνοτήτων ανήκει στους παρόχους δικτύου (θεωρητικά μπορούν να διεκδικήσουν από τους παρόχους όπως η DIGEA). 

Kαι σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει άγνοια  και προφανώς πρόκειται περί μίας ακόμη  κίνησης εντυπωσιασμού. Μάλιστα, από τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση σχεδίαζε να προχωρήσει και στην ανασύσταση της ΕΡΤ. Πρόκειται περί γκάφας ολκής.

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι
epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου