Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Η ιστορία με το καύσιμο και το τιμόνι #Τσίπρας_προγραμματικές δηλώσεις

tsipras_09022015.jpg
Την αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης να τιμήσει το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί. [in.gr]
Με εξαγγελίες που ελάχιστα.....
αποκλίνουν από το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», δεσμεύσεις για διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπαγωγής της χώρας στα Μνημόνια και διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, καθώς και μία φορτισμένη συγκινησιακά κατάληξη κατά την αναφορά στην εφαρμογή του Συντάγματος και την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του λαού, επισκόπησε ο Αλέξης Τσίπρας τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καλώντας όλες τις πτέρυγες της Βουλής να στηρίξουν «την εθνική προσπάθεια, τη διαπραγμάτευση, την πατρίδα μας, την Ελλάδα».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους «πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για την απομείωση του χρέους», καθώς το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την αποεπένδυση και το υφεσιακό σπιράλ, εάν η ελληνική οικονομία «συνεχίσει να πνίγεται στη μέγγενη ενός μη βιώσιμου χρέους και της υποχρέωσης για παράλογα και ανέφικτα, ανεδαφικά πρωτογενή πλεονάσματα, που δεν αφήνουν δημοσιονομικό περιθώριο αναπτυξιακής ανάσας».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμφωνία με τους εταίρους επί ενός μεταβατικού προγράμματος - γέφυρας, που θα δώσει χρονικές ανάσες για τη διαπραγμάτευση του χρέους καθαυτού, εφόσον οι εταίροι παραδεχθούν πως το ζήτημα του χρέους δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό ζήτημα.

Πέραν από το χρέος, ωστόσο, «υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε και αύριο το πρωί με τους εταίρους, αν υπάρχει διάθεση. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και θέσεις -δεν τα φτιάχνει τώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την Ιστορία μας, δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Θα εφαρμόσουμε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας, αυτό το Σύνταγμα θα το υπηρετήσουμε. Θα δικαιώσουμε τα ορμάτα και τις θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, για να δώσουμε τη μάχη για την πατρίδα, για τις επόμενες γενιές, για να ξανακερδίσει ο λαός τη χαμένη του αξιοπρέπεια» επισήμανε, εμφανώς συγκινημένος.

Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η παροχή ρεύματος στους πιο αδύναμους.

Επιπλέον, δεσμεύθηκε για: επαναφορά της 13ης σύνταξης από το Δεκέμβριο του 2015, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σταδιακά έως το 2016, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και προστασία από μαζικές απολύσεις, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του με έναν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, κλιμακωτή φορολογία και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, νέα ρύθμιση για 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, πρόσβαση όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών των ΑΕΙ.

Epikairo: Η συναισθηματική απόληξη των προγραμματικών δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα οπωσδήποτε σε κάνει να τις διαβάζεις αλλιώς, σε σχέση με το πώς θα τις διάβαζες, αν δεν υπήρχε το σπάσιμο στη φωνή του πρωθυπουργού. Και οπωσδήποτε ο Τσίπρας αποκαλύπτει την πρόθεσή του να μιλήσει με όρους συναισθήματος στους Έλληνες πολίτες, προσπαθώντας να αγγίξει τα βαθύτερα ένστικτά τους, γνωρίζοντας ότι αυτά που είπε απόψε, θα έχουν ως αποτέλεσμα να ξημερώσει μια διαφορετική ημέρα αύριο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και διεθνώς, είναι τα tweets δύο δημοσιογράφων με διεθνές κύρος, του Χιου Ντίξον και του Πίτερ Σπίγκελ, οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν από πολύ κοντά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, αλλά και διαμορφώνουν και το κλίμα, δύο φωνές που δεν τις λες και "ανθελληνικές":

dixon_09022015.png


spiegel_09022015.png

Δεν είναι τυχαίο ότι απόψε το βράδυ καταφθάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Euroworking Group και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο που πάει να διαφανεί μετά τις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ). Ένα αδιέξοδο που μολονότι στο διεθνές στερέωμα φαντάζει ολοένα και πιθανότερο, εδώ στην Ελλάδα, ακόμα και ΜΜΕ και δημοσιογράφοι που στήριξαν τον Σαμαρά περισσότερο και από την ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, συνεχίζουν να ποντάρουν στην δημοφιλία Τσίπρα, όπως μαρτυρά κι ένα tweet-σταθμός του δημοσιογράφου του Βήματος Αντώνη Καρακούση:

karakousis_09022015.png

Προφανώς και υπάρχουν θετικά στις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα (ορισμένα απ' αυτά μπορείτε να τα δείτε εδώ), ωστόσο η συναισθηματική επένδυση των λόγων του, μας προϊδεάζουν για δύσκολες μέρες, κάνοντάς μας να φέρουμε στο μυαλό μας την εικόνα ενός αμαξιού. Ξέρουμε ότι το συναίσθημα είναι η βενζίνη του και η λογική το τιμόνι του. Χωρίς βενζίνη, άρα και συναίσθημα, το αυτοκίνητο δεν μπορεί να κινηθεί. Χωρίς τιμόνι, δηλαδή χωρίς διεύθυνση, το αυτοκίνητο ναι μεν κινείται, αλλά επειδή ακριβώς δεν έχει τον έλεγχο, μπορεί εύκολα να στουκάρει σε κάποιο τοίχο, ή ακόμα και να πέσει στον γκρεμό.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έλαχε στην χώρα για συνοδηγός του Τσίπρα να είναι ο Πάνος Καμμένος (δηλώσεις εδώ), ο οποίος σ' ένα ρεσιτάλ πολιτικού χουλιγκανισμού, έκανε λόγο για αλητείες, βίζιτες και χώρα στα τέσσερα πριν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απομακρύνοντας ολοένα και περισσότερο την λογική και την σύνεση στον δημόσιο διάλογο σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Υπολογίστε από την άλλη και την εξαγγελία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο, η οποία μολονότι λέγεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ίσως αυτή τη στιγμή φαντάζει ως μια εξαιρετική αφορμή για να ειπωθεί δημόσια και θεσμικά όλη η αλήθεια για το πώς ο Καραμανλής (που προτάθηκε από τον Τσίπρα για ΠτΔ) και η κυβέρνησή του χρεοκόπησαν την χώρα.

dearladybug_09022015.png

Ο Τσίπρας φαίνεται ότι θέλει το αυτοκίνητο, που λέγεται Ελλάδα, να το κινήσει μόνο και όχι να το οδηγήσει κι αυτό είναι το εξαιρετικά ανησυχητικό. Ο λόγος του δεν ήταν λόγος πρωθυπουργού σε καιρό ειρήνης, αλλά σε καιρό πολέμου, θέλοντας μ' αυτό το τρόπο να πετύχει την μέγιστη συσπείρωση του εκλογικού του ακροατηρίου. Και επειδή ο Τσίπρας ανάφερε χαρ/κα ότι η κυβέρνησή του δεν εφαρμόζει εξουσιοδότηση, αλλά την θέληση του λαού, να του υπενθυμίσουμε, ψύχραιμα και καλοπροαίρετα, ότι ο λαός ψήφισε παραμονή της χώρας στο ευρώ και όχι περήφανη και πατριωτική έξοδο απ' αυτό.

Και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, κάτι που επισήμανε ο Παπανδρέου από το βήμα της Συνδιάσκεψης του Κινήματος, είναι η αριστερή παρένθεση, η οποία ξέρουμε πολύ καλά που θα οδηγήσει. Και για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, ο πρωθυπουργός πρέπει να πιάσει όσο γίνεται γρηγορότερα το τιμόνι, προτού το αυτοκίνητο πέσει στον γκρεμό..
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου