Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Είναι Πολιτική. Όχι προσωπολατρία.

10435522_809326369109733_7867223600181273218_n.jpg

Του Κωστή Πανώρη: 'Ένα από τα πολλά κατηγορώ που ακούμε εδώ και πολύ καιρό, όλοι όσοι στηρίζουμε την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου, για δημιουργία ενός νέου προοδευτικού, δημοκρατικού Κινήματος που θα εκφράσει το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα, είναι αυτό της προσωπολατρίας...
Είμαστε, σύμφωνα με τους πολιτικούς αντιπάλους του Γ. Παπανδρέου, αλλά και σύμφωνα με ορισμένους πρώην <<συντρόφους>>, προσωπολάτρες. Κολλημένοι στην ιστορία και τη φήμη που κουβαλάει επάνω του το όνομα Παπανδρέου.

Επειδή στην Ελλάδα και στην Ελληνική πολιτική σκηνή καλείται κανείς, συχνά-πυκνά να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας, ας κάνουμε μια προσπάθεια, να δώσουμε μερικά επιχειρήματα, εμείς οι <<Παπανδρεικοί>> , γιατί στηρίζουμε διαχρονικά, με όλες μας τις δυνάμεις, τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ας αρχίσουμε από τα πρόσφατα. Διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2009-2011. Ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του αναλαμβάνουν, να σώσουν τη χώρα από την άτακτη χρεοκοπία, που μας χτυπούσε την πόρτα, λόγω της εγκληματικής πολιτικής του Κ. Καραμανλή και της Ν.Δ. Μόνοι τους. Μόνος του. Χωρίς καμία πολιτική συναίνεση. Χωρίς καμία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, κανένα πρόγραμμα και μηχανισμό στήριξης. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας είναι γνωστά. Κατάφερε να πάρει το μεγαλύτερο δάνειο από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και να κάνει τη μεγαλύτερη διευθέτηση χρέους που έχει γίνει στην Ιστορία. Όσο για το πόσο προοδευτική ήταν η διακυβέρνησή του, ας θυμηθούμε τη Διαύγεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον Καλλικράτη, τον νόμο για τα πανεπιστήμια, τον νόμο για την ιθαγένεια των μεταναστών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής και το κυνήγι του μαύρου χρήματος. Έργο της δικής του κυβέρνησης ήταν επίσης η προσπάθεια να στηριχτεί η ελληνική οικονομία στις Α.Π.Ε. καθώς και στις νέες τεχνολογίες.

Κι αν αυτά ήταν ορισμένα από τα πολλά πεπραγμένα της δίχρονης διακυβέρνησής του, ας δούμε και μερικά σπουδαία που έχει προσφέρει, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, διαχρονικά.

• Από τους πρώτους που μίλησαν και τάχθηκαν υπέρ της ελεύθερης ραδιοφωνίας, έχοντας επισκεφτεί μάλιστα, το σταθμό του δημάρχου τότε Μ. Εβερτ.

• Νομοθέτησε το διεθνές απολυτήριο, το γνωστό Ι.Β. καθώς και το ανοιχτό πανεπιστήμιο, μίλησε για την ανάγκη να απελευθερωθούν τα πανεπιστήμια από το κράτος και δημιουργηθούν, μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

• Ο πρώτος που πρότεινε, να μην φυλακίζονται οι χρήστες ναρκωτικών, αλλά να θεραπεύονται και να πάμε σε μια αποποινικοποίηση ουσιών όπως η κάνναβη.

• Ο πρώτος που επιζήτησε και επιδίωξε διαφάνεια μέσα στο κίνημά του, με τη δημιουργία επιτροπών, την εκλογή συνέδρων και προέδρου κόμματος από τη βάση.

• Νομοθέτησε το εγγυημένο ποσοστό των Μουσουλμανοπαίδων , στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βασικό πυλώνα της ένταξης τους στην ελληνική κοινωνία σήμερα.

• Ο πρώτος που κουβαλούσε έναν υπολογιστή και μιλούσε για το διαδίκτυο ως μια επανάσταση για τη διαφάνεια, τη λειτουργία του κράτους και τη Δημοκρατία.

• Ο πρώτος που μίλησε για άμεση εκλογή προέδρου Ε.Ε. από τη βάση, από τους ευρωπαίους πολίτες.

• Από τους πρώτους και ελάχιστους που έκαναν άνοιγμα στην Τουρκία και παρά τις δυσκολίες έχουμε 14 χρόνια μιας καλύτερης σχέσης, χωρίς συγκρούσεις.

• Ήταν από τους βασικούς συντελεστές και πρωτεργάτες για το Ελσίνκι και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

• Ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που προσπάθησε να δώσει πραγματικά φωνή στον Έλληνα πολίτη, μέσω του δημοψηφίσματος που πρότεινε το 2011.

Αυτά κι άλλα πολλά είναι όσα έχει προσφέρει ο Γ. Παπανδρέου στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μπορεί για ορισμένους να είναι λίγα, να μην έχουν αξία ή ακόμα και να θεωρούνται αυτονόητα. Από κανέναν άλλο όμως πολιτικό δεν είδαμε κάτι αντίστοιχο. Ούτε στο ελάχιστο.

Όλα αυτά είναι πολιτική. Ο πολιτικός Γ. Παπανδρέου. Ο σοσιαλιστής Γ. Παπανδρέου.

Ο άνθρωπος Γ. Παπανδρέου;

Είμαστε στο πλάι ενός οραματιστή. Ενός Δημοκράτη. Δίπλα σε έναν πολίτη, με αξίες, ήθος και αρχές. Που σέβεται τον συνάνθρωπο, όποιος κι αν είναι αυτός, από όπου κι αν προέρχεται, που παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα από όποια θέση κι αν είναι, σε όλο τον κόσμο.

Στην ερώτηση λοιπόν, γιατί ήμασταν και κυρίως γιατί είμαστε με τον Γιώργο Παπανδρέου, η απάντηση είναι απλή.
Γιατί είμαστε πλάι-πλάι, ώμο με ώμο, συνοδοιπόροι και σύντροφοι, με έναν Άνθρωπο.
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου