Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα

katerina 2
Γράφει η Κατερίνα Κολτσίδα
Πριν από μερικούς μήνες, παραμονές των Ευρωεκλογών, αναλύοντας την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, κατέληγα στην διαπίστωση οτι ένας σκεπτόμενος προοδευτικός πολίτης δεν έχει, ουσιαστικά, απολύτως καμμία επιλογή !
Οι υπάρχοντες κομματικοί μηχανισμοί έχουν δημιουργηθεί για να...
εκφράσουν και να στηρίξουν το σύστημα που, ουσιαστικά και πρακτικά, ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η χώρα. Τα κόμματα, οι μηχανισμοί και οι μηχανιστικές αντιλήψεις που επικρατούν σε αυτά, τροφοδοτούν τη σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης στηρίζοντας και αναπαράγοντας την την πελατειακή Ελλάδα.
Όσες προσπάθειες και να κάνει κανείς μέσα από ένα τέτοιο χώρο οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες. Δυστυχώς, όμως, βλέπουμε οτι ακόμα και νέα ή σχετικά νέα κόμματα βασίζουν τις δομές και την λειτουργίας τους ακριβώς στην ίδια «πεπετημένη». Στους γνώριμους τρόπους και δρόμους. Γιατί το άγνωστο φοβίζει.
Παράλληλα, βρισκόμαστε μπροστά στις εκλογές στις οποίες θα επικρατήσει η μεγαλύτερη πόλωση των τελευταίων ετών. Η πολιτική θα μπει για άλλη μια φορά στο συρτάρι και θα ανοίξει ο ασκός του τρόμου από τη μιά και της οργής από την άλλη. Συνθηματολογία, στείρα ρητορική και γενικότητες που θα καταλήγουν στο δίπολο Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο.
Σήμερα λοιπόν, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα που θα εκφράσει όλους εκείνους τους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες, που δεν άγονται από την οργή ούτε φέρονται από τον τρόμο. Πολίτες που επιλέγουν να ενεργοποιούνται στην ορθή πολιτική πράξη μέσα από συναπόφαση και συμμετοχή και που αρνούνται να σύρονται σε ευκαιριακό και στείρο ακτιβισμό. Πολίτες που δεσμεύονται θεωρητικά και πρακτικά από τις αποφάσεις του διαλογικού ορθολογισμού και που δεν παρασύρονται από δημαγωγία και πατερναλισμό.
Επομένως είναι άμεση η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου φορέα που δεν θα ισχυρίζεται μόνο οτι θα λειτουργεί πέρα και πάνω από μηχανισμούς, κομματοκρατία, τομεάρχες και κομματάρχες, αλλά θα το κάνει και στην πράξη !
Η σύγχρονη Ελληνική ιστορία έχει δείξει οτι όταν το παλιό δεν μπορεί πια να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο πρέπει να μπαίνει στην άκρη για να δημιουργηθεί το νέο. Το ίδιο έγινε και το 74, το ίδιο πρέπει να γίνει και σήμερα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου