Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

"Πάμε για νέο ξεκίνημα βασισμένο σε αρχές" Μήνυμα με πολλούς....αποδέκτες.. Ο Γιώργος Παπανδρέου στην Κρήτη



Για ένα νέο ξεκίνημα, στηριγμένο στις αρχές και τις αξίες του χώρου που πάντα υπηρέτησε μίλησε από την Κρήτη ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στα εγκαίνια της έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή». 
Ο ίδιος, υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησής του, έστειλε σαφή μηνύματα προς την κατεύθυνση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, αλλά και της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ ζήτησε......
συναίνεση από τα κόμματα στο θέμα του χρέους και πρότεινε τη διεξαγωγή ενός διεθνούς συνεδρίου στην χώρα μας, με αντικείμενο ακριβώς την κατάθεση και επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας σε μία μεγαλειώδη συγκέντρωση για τα σημερινά δεδομένα, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ που οραματίζεται.
«Όλοι αναζητάμε μία νέα αρχή. Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούριο ξεκίνημα. Μία αναγέννηση του Κινήματός μας, που με τη σειρά του θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας», είπε ξεκινώντας την ομιλία του.
«Το ίδιο αισθάνομαι και εγώ. Και θα υπηρετήσω αυτή την προσδοκία όσο πιο σωστά και ενωτικά μπορώ, έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας, της ευθύνης που μου αναλογεί», είπε, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεών του. Εξηγώντας όμως το «νέο ξεκίνημα», έδωσε έμφαση στις στέρεες βάσεις, στις οποίες πρέπει να εδράζεται. Και «δεν υπάρχει στέρεη βάση χωρίς αλήθειες, χωρίς αξίες και χωρίς αυτούς που θα τις υπηρετούν», είπε. Θυμίζοντας τι έλεγαν οι αντίπαλοί του το 2010, υποστήριξε ότι «δεν τους βόλευε η αλήθεια, δεν τους βόλευε η πραγματικότητα, τα συγκεκριμένα στοιχεία». Και για αυτόν τον λόγο «δηλητηρίασαν την κοινή γνώμη» με συνομωσίες. «Πού είναι σήμερα όλοι αυτοί που έλεγαν ότι φουσκώσαμε δήθεν επίτηδες το έλλειμμα του 2009; Γιατί δεν πάνε να το πούνε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Γιατί τώρα υπογράφουν ότι τελικά το έλλειμμα ήταν όσο έλεγε η Eurostat και εμείς από το 2010;», αναρωτήθηκε με νόημα, για να θυμίσει αμέσως μετά τις συνθήκες που επικρατούσαν στην χώρα το 2010, όταν ήταν άγνωστο το τελικό μέγεθος του τεράστιου ελλείμματος αλλά και της ύφεσης, όταν η αξιοπιστία της χώρας ήταν στα τάρταρα από τις ‘στατιστικές αλχημείες’ αυτών που έφυγαν τρέχοντας… Θύμισε ότι οι αγορές προέβλεπαν χρεοκοπία και η ΕΕ ήταν φοβισμένη, επιφυλακτική και άτολμη μετά το κραχ του 2008. «Τι θα έκαναν το 2010 αυτοί που σήμερα σε πολύ καλύτερες συνθήκες, πνίγονται σε μία κουταλιά νερό των διεθνών αγορών;», ρώτησε παραπέμποντας εμμέσως στα πρόσφατα μηνύματα των τελευταίων. «Ούτε μία ώρα δεν θα άντεχαν στη θέση της δικής μας κυβέρνησης, του Κινήματός μας. Ούτε μία ώρα», είπε. «Τώρα αντιλαμβάνονται όλοι τι σήμαινε σε εκείνες τις συνθήκες να βρούμε 110 δισεκατομμύρια ευρώ για να συνεχίσει να λειτουργεί το δημόσιο, όταν οι αγορές δεν μας δάνειζαν ούτε κάλπικη λύρα χωρίς ληστρικά επιτόκια», είπε. «Τώρα αντιλαμβάνονται όλοι τι σήμαινε να πείσουμε την ΕΕ να φτιάξει από το μηδέν και σε χρόνο ρεκόρ ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα»…
Θυμίζοντας ότι αυτοί που τότε έσκιζαν το μνημόνιο στα λόγια, έμειναν στα λόγια και προβλέποντας πως το ίδιο θα κάνουν και όσοι το καταργούν μονομιάς στα λόγια, επιτέθηκε χωρίς να τους κατονομάσει σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι σήμερα «άλλοι ανακαλύπτουν τη σημασία της προστασίας και των χαμηλών επιτοκίων του προγράμματος το οποίο θα έσκιζαν, άλλοι φοβούνται μην τελειώσει το πρόγραμμα και δεν έχουν λόγο ύπαρξης».
Θυμίζοντας ότι ακόμα και η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υπήρξε κόλαφος για κάθε μύθο που καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα εναντίον της κυβέρνησής του, πέρασε στα χαμηλά, ο Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε προς πάσα κατεύθυνση πως «όταν κάποια στιγμή διαβούμε τον κάβο, αυτό θα οφείλεται στις θυσίες των Ελλήνων και σε αυτό το Κίνημα, που δεν το έβαλε στα πόδια όταν οι άλλοι πηδούσαν από το καράβι»… Από τα πυρά του όμως δεν ξέφυγε ούτε η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού υπερασπίστηκε τα λεγόμενά του, «ακόμα και αν μερικοί στο κίνημά μας δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν ή ντρέπονται να το υπερασπιστούν και αφήνουν αυτούς που μας λοιδωρούσαν να καρπώνονται τον δικό μας αγώνα», όπως είπε.
Ο πρώην πρωθυπουργός, όμως, ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν είναι η προσωπική του δικαίωση. «Το θέμα είναι να σταθεί η χώρα περήφανα στα πόδια της, και ας μην έρθει η δικαίωση αυτή ποτέ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα, όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ», είπε, σημειώνοντας ότι η πατρίδα θα σταθεί στα πόδια της όχι όταν θα βγει από το μνημόνιο, αλλά όταν θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά μνημόνιο.
Μιλώντας για ανθρώπους και κόμματα που έχτισαν καριέρες και ποσοστά πάνω στην αντιμνημονιακή υστερία, και τώρα επιζητούν την επιστροφή στην ‘κανονικότητα’, ο Γιώργος Παπανδρέου προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια ‘κανονικότητα’ στην οποία πρέπει να επιστρέψουμε», χαρακτηρίζοντας έγκλημα την επιστροφή στο 2009 και την κατάσταση κατά την οποία αντί για πολίτες που υπηρετούνται από θεσμούς, θα υπάρχουν πελάτες που ψάχνουν για ‘προστάτες’. «Αν δεν φτιάξουμε κράτος, θεσμούς που θα προστατεύουν το συλλογικό μας καλό, θα είμαστε πάντα ευάλωτοι σε τρόικες και νέα μνημόνια», προειδοποίησε, στέλνοντας το μήνυμα ότι «η οριστική σωτηρία της χώρας απαιτεί την οριστική και εκ βάθρων αλλαγή της χώρας».
Κόντρα λοιπόν στην ‘αριστερή και δεξιά συντήρηση’ που μιλάνε για ‘μεταμνημονιακή Ελλάδα’ και διαγωνίζονται σε μία δήθεν φιλολαϊκή ρητορική, ο πρώην πρωθυπουργός συντάχθηκε με εκείνους τους προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να μιλήσουν και να αγωνιστούν, να δουλέψουν για την απελευθερωμένη «Μεταπελατειακή Ελλάδα».
Από το Matrix 24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου