Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Σκηνικό έντασης στην Μεσόγειο...

 

ΦΩΤΟ...
Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Η Τουρκία έκανε πράξη τις απειλές της και ...

πλέον στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ πλέει το ωκεανογραφικό σκάφος Barbaros. Παρακολουθείται στενά από τις αρχές της Κύπρου, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και σε ανοικτή επικοινωνία με την Αθήνα. 
Την ίδια ώρα, ρωσικό πλοίο πραγματοποιεί από χθες τριήμερη άσκηση στην ίδια περιοχή, με χρήση πραγματικών πυρών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε μία μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από δυτικά της Πάφου, μέχρι και τα όρια των οικοπέδων 2, 3 και 9, το Ισραήλ ξεκινά σήμερα αεροναυτικές ασκήσεις. 

Κυπριακά διαβήματα για τη στάση Βρετανίας - Σουηδίας - Φινλανδίας
Οι έντονες αυτές δραστηριότητες δεν σχετίζονται με το τουρκικό σκάφος, ωστόσο στέλνουν εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στην Άγκυρα, σχετικά με τις «πειρατικές» κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο. 

 
Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το τουρκικό σκάφος βρισκόταν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των κόλπων Ισκεντερούν και Μερσίνας, πραγματοποιώντας σεισμογραφικές έρευνες, ενώ μετά το μεσημέρι της Κυριακής, ανεφοδιάστηκε σε λιμάνι κοντά στην Μερσίνα. 

Προκαλούν οι Τούρκοι - Αντιδράσεις από Κύπρο και Αθήνα
Η κάθοδος του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, έγινε με πορεία από τα ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα, περνώντας από τα βορειοδυτικά όρια της θαλάσσιας ζώνης που δέσμευσε η Ρωσίας για τις αεροναυτικές ασκήσεις.
 
Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9.
 
Η κίνηση του γεωτρύπανου να ξεκινήσει τη διαδικασία ενόχλησε την τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς θεωρεί ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνονται γεωτρήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Στη Λευκωσία, συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση. Ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης χαρακτήρισε παράνομη και απαράδεκτη την ενέργεια της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί.
 
Βενιζέλος: Να ανακρούσει πρύμναν η Τουρκία
Για υπονόμευση του διαλόγου στην Κύπρο έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η Τουρκία υπονομεύει τον διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μία εστία κρίσης, τη στιγμή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι στραμμένη στο Κομπάνι, στον ISIS και στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας» ανέφερε. 

Στην Κύπρο θα βρεθεί στις 7 Νοεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς. Από εκεί, θα μεταβεί στις 9 του ίδιου μήνα στο Κάιρο, προκειμένου να συμμετέχει στην πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. 

Στην Κύπρο στις 7 Νοεμβρίου ο Σαμαράς
real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου