Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Με λιγότερα βάρη...



Στοίχημα η ανάταξη του οικονομικού κλίματος, γιατί το μνημόνιο δε βγαίνει με περικοπές...
Με εκστρατεία ενημέρωσης του πολιτικού κόσμου, της κοινής γνώμης και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σχεδιάζει να δώσει συνέχεια στο «κούρεμα» του χρέους ο Γιώργος Παπανδρέου. «Ο λαός θέλει αλλαγές και όχι εκλογές», τόνισε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, λίγο πριν...

μπει στο αεροπλάνο της επιστροφής για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς και το υπουργικό συμβούλιο…

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα νέο ξεκίνημα. «Κλείνουμε τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με τις αποφάσεις το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 και θα καταστεί βιώσιμο, ενώ το ονομαστικό βάρος του χρέους που ρυθμίζεται θα μειωθεί κατά 50% και με τον τρόπο αυτό θα δοθεί μια ευκαιρία να ενισχυθεί η ρευστότητα και να τονωθεί η οικονομία…



Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκλογών. «Ο κόσμος θέλει αλλαγές, όχι εκλογές, έχουμε μπόλικη δουλειά, εθνικής σημασίας, ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις. Θα ήταν περίεργο και ανεύθυνο να χαθεί το επίτευγμα».
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «συμφωνήθηκε το πλαίσιο της απόφασης, αλλά η δουλειά για να κοπεί το χρέος θα γίνει τους επόμενους μήνες. Αν πάμε σε εκλογική διαδικασία, το επίτευγμα θα χαθεί. Θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και αυτό θα επιδιώξουμε». Επίσης, εκτίμησε ότι οι διαδικασίες που θα χρειαστούν για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου…

600 δισ. ευρώ για συντάξεις

Με τις αποφάσεις διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της χώρας ως το 2014, επιλύεται το πρόβλημα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και καθίσταται βιώσιμο το χρέος.
Έχουμε επιτύχει χαμηλά επιτόκια, περίοδο χάριτος και νέα μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα υπάρξει μείωση στην περιουσία τους, αφού θα αναπληρωθεί η όποια απώλεια με ειδικό πρόγραμμα παραχώρησης κρατικής περιουσίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα ταμεία θα ενισχυθούν με 600 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, ώστε να μην «κουρευτούν» οι συντάξεις.

Όχι στις πλάτες του λαού

Οι τράπεζες θα ενισχυθούν με κεφάλαια, οι μετοχές τους θα περάσουν στο δημόσιο τομέα, θα εξυγιανθούν και στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθούν.
Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των τραπεζών. «Είδαμε να εκφράζονται ανησυχίες επειδή μειώνουμε το δημόσιο χρέος, μεταφέροντας το βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού στις τράπεζες. Αυτό είναι περίεργο», είπε. «Είχαμε και πολλούς υπερπατριώτες, με κορόνες στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις, προκαταβάλλοντας εθνικές καταστροφές και αποτυχίες. Αυτοί διαψεύδονται διότι πετυχαίνουμε ακριβώς αυτά που ζητήσαμε»…

Κυρίαρχο το… κυριαρχικό

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς επιτήρησης, οι εταίροι μας θα «δέσουν» την Ελλάδα με ένα πολυετές «συμβόλαιο». Ε.Ε. και ΔΝΤ θα συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση ενός πολυετούς οικονομικούς προγράμματος, το οποίο θα παρακολουθούν από την Αθήνα τεχνικοί σύμβουλοι της τρόικας. Με βάση το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, προβλέπεται μεταξύ άλλων «ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος», σε ουσιαστική αντικατάσταση των τριμηνιαίων αξιολογήσεων της τρόικας.

Πρόκειται δηλαδή για μια δικαίωση των γερμανικών απαιτήσεων, καθώς μόλις προ ημερών η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τονίσει πως ένα από τα μείζονα προβλήματα των Ευρωπαίων ηγετών στην παρακολούθηση της διαχείρισης του ελληνικού χρέους ήταν η έλλειψη επαρκούς και έγκαιρης ενημέρωσης από την τρόικα, που κατάρτιζε εκθέσεις-ποταμούς ανά τρίμηνο ή εξάμηνο!

Το «ντιλ» και το δωράκι

Οι δανειστές δίνουν: Κούρεμα του χρέους άνω του 50%.

Ζητούν: Πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012 και συναπόφαση για τους προϋπολογισμούς των ετών 2013 και 2014. Αυτό σημαίνει: Θα μας δανείζουν μόνο για τους τόκους των παλαιών δανείων. Η Ελλάδα θα πρέπει να βγάζει αρκετά για να πληρώνει τα έξοδά της και να μειώνει και το κεφάλαιο των δανείων της. Ακόμη, δίνουν: Διορία εννέα μήνες στις τράπεζες να βρουν κεφάλαια και μετά στήριξη από τα κράτη ή τον EFSF.

Ζητούν: Αποκρατικοποιήσεις τώρα, μείωση του δημόσιου τομέα τώρα, μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τώρα. Αυτό σημαίνει: Δεν θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να πωλήσει μέρος της δημόσιας περιουσίας, να μειώσει και άλλο το εργατικό και ασφαλιστικό κόστος και να απολύσει υπαλλήλους από το δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επιπλέον μας δίνουν: Μείωση της εθνικής συμμετοχής στα κοινοτικά προγράμματα στο 5%.

Ζητούν: Απελευθέρωση των αγορών για να εισέλθουν με ευνοϊκούς όρους στην ενέργεια, τις υπηρεσίες και ειδικότερα τον τουρισμό. Αυτό σημαίνει: Εκτός από περιοριστική πολιτική, οι εταίροι μας αντιλήφθηκαν ότι θα πρέπει στην Ελλάδα να γίνουν και επενδύσεις. Δίνουν και… ευρώ! Όχι επ’ αόριστον όμως.

Ζητούν: Εγκατάσταση της τρόικας στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει: Αν δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στη δραχμή, θα πρέπει να δεχθούμε αποφασιστική αρμοδιότητα της τρόικας στον έλεγχο των δημόσιων δαπανών. Όποια δαπάνη δεν εγκρίνουν, δεν θα προχωρά. Κι αν έχει γίνει, δεν θα πληρωθεί!

Ρελάνς Σαρκοζί

Την εμπλοκή των Κινέζων (!) στη διαδικασία οικονομικής ενίσχυσης της ευρωζώνης, με έμφαση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, φαίνεται πως προκρίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα αναλάβει πρωτοβουλία για να προσελκύσει κινεζική οικονομική βοήθεια προς την ευρωζώνη «μέσω ενός ειδικού μηχανισμού, συνδεδεμένου πάντως με το ΔΝΤ».

Προς τούτο μάλιστα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο. Η συμμετοχή των Κινέζων στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους δεν είναι νέα εξέλιξη, καθώς ήδη φέρεται να έχουν αγοράσει ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά ομόλογα, ενώ ουδέποτε έκρυψαν τη διάθεσή τους να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων αυξάνοντας την έκθεσή τους σε ευρώ έναντι του δολαρίου…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου