Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταργήσει εντελώς το ΕΚΑΣ

 Menelaos Myrillas / SOOC
Σε επώδυνο συμβιβασμό φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση με τους δανειστές σε σχέση με το ΕΚΑΣ αλλά και τα «κόκκινα» δάνεια, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.....

Μετά την αντίδραση που προκάλεσε στους θεσμούς η απόφαση να μην ζητηθούν πίσω αναδρομικά τα επιδόματα του ΕΚΑΣ του α' εξαμήνου του 2016 από 80.000 χαμηλοσυνταξιούχους, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τρίτης, μεταξύ υπ. Εργασίας και δανειστών κατέληξαν να επιστραφεί αναδρομικά μόνο το ΕΚΑΣ του Ιουνίου του 2016.
Ωστόσο οι θεσμοί επιμένουν και για περαιτέρω αναπροσαρμογές που θα πλήττουν τους χαμηλοσυνταξιούχους ακόμη περισσότερο. Τα δύο σενάρια που εξετάζονται είναι:
  • Το κόστος του α' εξαμήνου να καλυφθεί με ταχύτερη κατάργηση του ΕΚΑΣ και αντί για την 1/12020 να καταργηθεί νωρίτερα, το πρώτο εξάμηνο του 2019
  • Να μπουν πιο αυστηρά κριτήρια, για το β' εξάμηνο του 2016, κάτι που σημαίνει ότι θα το χάσουν περισσότεροι δικαιούχοι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σενάριο αυτό, στόχος είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που θα χάσουν από το β' εξάμηνο του 2016 το ΕΚΑΣ με αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που προβλέπει ο πρόσφατος ασφαλιστικό νόμος.
Απόψε θα γράψουν τις 4 τροπολογίες
Σε νέα - κρίσιμη – τηλεδιάσκεψη μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελικές διατυπώσεις με τα προαπαιτούμενα – αγκάθια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η τηλεδιάσκεψη επρόκειτο να αρχίσει γύρω στις 22:30 ώρα Ελλάδος, ενώ προηγήθηκε μίνι σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την συμμετοχή των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Δραγασάκη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι υπουργοί είναι έτοιμοι να διαμορφώσουν και απόψε ακόμη τις 4 τροπολογίες ώστε να κατατεθούν την Τετάρτη και να περάσουν από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση τρέχει προκειμένου να «προλάβει» την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη για την επαναφορά του waiver.
Οι τροπολογίες αυτές είναι του υπ. Ανάπτυξης για τον ΑΔΜΗΕ, του υπ. Εργασίας για το ΕΚΑΣ, του υπ. Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» δάνεια και τροπολογία-σκούπα του ΥΠΟΙΚ με όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πάντως οι επαφές συνεχίζονται. Οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν στα ειδικά μισθολόγια, την ασφάλιση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος (οι δανειστές ζητούν αυτή να γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες) και τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση δημοσίου.
Σπάνε οι κόκκινες γραμμές και για τα κόκκινα δάνεια
Ομως οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, δείχνουν να σπάνε. Τώρα, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι θα επιμείνουν μέχρι τέλους να μην πωληθούν σε funds τα «κόκκινα» δάνεια μόνο πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων στα οποία υπάρχουν εγγυήσεις του Δημοσίου, συνολικού ύψους 1,6 δισεκατ. Ευρώ.
Κυβερνητική πηγή πάντως όταν ρωτήθηκε εάν έχει κλείσει το θέμα των κόκκινων δανείων ή η εκκρεμότητα θα μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο, δεν απάντησε.
Τα άλλα «αγκάθια» πάνε για Σεπτέμβρη
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, ανέφεραν πως τα δύο άλλα καυτά θέματα που προκάλεσαν εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Τα θέματα αυτά προέκυψαν ύστερα από απαιτήσεις των Θεσμών για:
  1. Αλλαγές στις εκπτώσεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου στους επιστήμονες (από 5% έως 50% για εισοδήματα από 7.000 ευρώ έως 58.000 ευρώ). 
  2. Την υπαγωγή των επαγγελματιών που ζουν σε περιοχές έως 2.000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ και όχι στον ΟΓΑ, όπως ισχύει σήμερα


Πηγή.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου