Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Αγώνας επιβίωσης στην Ειδομένη...

Όλο και χειρότερες γίνονται καθημερινά οι συνθήκες διαβίωσης των 14.000 προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ειδομένη, προσμένοντας μάταια να ανοίξουν τα σύνορα για την κεντρική Ευρώπη. Εχθρός τους είναι και η...
κακοκαιρία, καθώς και χθες το βράδυ έβρεχε ασταμάτητα. Μικρά παιδιά κοιμήθηκαν στις λάσπες και στο κρύο, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την υγεία των προσφύγων. 
Το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ειδομένη εντόπισε χθες κρούσμα ηπατίτιδας Α. Πρόκειται για ένα παιδί από τη Συρία, ηλικίας εννιά ετών, που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα. Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι στις χώρες προέλευσης των προσφύγων υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων έχουν αντισώματα στην ασθένεια αυτή και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν. 

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η διανομή φυλλαδίου από τις ελληνικές αρχές, που ενημερώνουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ζητούν τη συνεργασία των προσφύγων με τις αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας. 

«Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει. Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και δομές φιλοξενίας», αναφέρεται στο φυλλάδιο. Οι πληροφορίες αναγράφονται σε τρεις γλώσσες: αραβικά, φαρσί και παστούν.

«Ασφυξία» στο λιμάνι του Πειραιά

Την ίδια στιγμή, ξεπερνούν τους 2.000 οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ αργά το χθες το βράδυ κατέπλευσαν τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 950 άτομα.

Οι αρμόδιες αρχές καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να ενημερώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν καταλύσει στο λιμάνι να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής διαμονής καθώς πολλοί απ' αυτούς αρνούνται να επιβιβαστούν σε πούλμαν και ζητούν να πάνε στην Ειδομένη.

Νέο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα 

Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων δημιουργήθηκε στη Μαλακάσα, στο πρώην στρατόπεδο Γερακίνη, όπου μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά χθες 700 πρόσφυγες. Υπολογίζεται ότι το νέο κέντρο έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων και εκεί είναι η προτεραιότητα να στέλνονται τις επόμενες ημέρες πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά.

Ξεπερνούν τους 41.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε 41.464. Το τελευταίο 24ωρο 629 άτομα έφτασαν στα νησιά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των προσφύγων σε αυτά να φτάσει τους 7.736 (σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Ρόδο και Κω).

Συνολικά στην Αττική φιλοξενούνται 10.035 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους να βρίσκονται στις τρεις δομές, στο Ελληνικό (4.069), στο Σχιστό (1.970) και στο λιμάνι του Πειραιά (2.448).

Επίσης, πρόσφυγες φιλοξενούνται στις Θερμοπύλες (260), στα Τρίκαλα (200), στη Λάρισα (400), στη Δράμα (600)στον Χέρσο Κιλκίς (3.674), στη Νέα Καβάλα Κιλκίς (3.273), στη Νέα Καρβάλη (800) και την Ελευθερούπολη Καβάλας (210), στην Κοζάνη (413), στα Διαβατά (1.958) και στην Κόνιτσα (150).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου