Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Να γελάσουμε ή να ανησυχήσουμε για το come back του Γιάνη;


Ιδού το ερώτημα, το οποίο επανέρχεται στη δημοσιότητα όχι μόνο του στα όρια της φαιδρής φαντασίας βίντεο επιστροφής αλά Terminator του Yanis, αλλά και λόγω της πρόσφατης ομιλίας του στο Βερολίνο, εκεί όπου ο Βαρουφάκης προανήγγειλε την έναρξη μιας πανευρωπαϊκής διαδικτυακής καμπάνιας για το "δημοκρατικό ευρώ" (βλ. αναλυτικά εδώ), αφού βέβαια όσο ήταν ΥΠΟΙΚ μέχρι τη βραδιά του δημοψηφίσματος λίγο έλειψε να μας πετάξει εκτός ευρώ. ....

Ήδη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνθλιβόταν μεταξύ των τριών γύρων προαπαιτουμένων (15-22 Ιουλίου και ψήφιση του τρίτου μνημονίου παραμονή δεκαπενταύγουστου), ακουγόταν ότι ο "χαρισματικός" Γιάνης θα προσπαθήσει να κάνει ένα δικό του κόμμα (με προστάδιο ενδεχομένως την κατάληψη ενός δημόσιου στασιδιού, όπου θα λέει ελεύθερα και δημόσια τη γνώμη του) το οποίο θα πρεσβεύει τα πάντα και τίποτα, όπως εξάλλου είναι και ο ίδιος. Το ζήτημα είναι αν οποιοδήποτε εγχείρημα του Γιάνη πρέπει να το δούμε με χαλαρότητα ή με προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι στην ελληνική πολιτική σκηνή τα επόμενα χρόνια.

Αναμφίβολα ο Γιάνης προσπαθεί να πλασαριστεί ως "πατέρας του ΟΧΙ" και θα λέγαμε ότι σε σχέση με Λαφαζάνη και Ζωή μπορεί να πείσει περισσότερο γι αυτό. Εξάλλου, δεν είναι πολύ μακριά οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, όπου ο Βαρουφάκης συγκέντρωσε ρεκόρ σταυρών στην Β΄ Αθηνών, τερματίζοντας πρώτος και πάνω από τη ναυαρχίδα του ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιάννη Δραγασάκη. Επίσης κανείς δεν μπορεί να παραλείψει το γεγονός ότι ο ίδιος ο Βαρουφάκης δεν υπέστη την ήττα της "Λαϊκής Ενότητας" στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Πιστός στο δόγμα "του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ", δεν τσαλακώθηκε όπως ο Λαφαζάνης, ούτε έχασε γη και ουρανό όπως η Ζωή. Αντίθετα, έμεινε στον πάγκο, περιμένοντας την δική του ώρα, που φαίνεται ότι δεν αργήσει να έρθει.

Ο Βαρουφάκης δεν έχει την γραφική φιγούρα του Λαφαζάνη, ούτε προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα όπως η Ζωή. Ως "αέρας" κατάφερε και τσαλακώθηκε λιγότερο από την εφιαλτική διαπραγμάτευση του πρώτου 7μηνου και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σήμερα διαθέτει υψηλά επίπεδα δημοφιλίας. Ας μην γελιόμαστε, ο Βαρουφάκης είναι ο πλέον αναγνωρίσιμος Έλληνας πολιτικός, και λόγω της αμιγώς τηλεοπτικής του σπουδής έχει διεισδύσει σε κάθε ηλικιακή ομάδα και κυρίως στους πολυπόθητους νέους, οι οποίοι τον ξέρουν περισσότερο από τον Τζιτζικώστα π.χ. Ο Βαρουφάκης αποτελεί μια οικεία φιγούρα για τη νέα γενιά, γιατί πλασάρει έναν χαρακτήρα που λες και βγήκε από τα αμερικάνικα σίριαλ που εκείνη καταβροχθίζει με λαιμαργία τα τελευταία χρόνια, επειδή ακριβώς η πραγματικότητα στην οποία ζει είναι κάπως ζοφερή.

Ο Γιάνης έχει διαβάσει στη ζωή του, σε εύρος όμως, όχι σε βάθος, με αποτέλεσμα να μπορεί μ' έναν βερμπαλιστικό κρεσέντο να σταθεί σε οποιοδήποτε ακροατήριο και να προσαρμοστεί στα θέλω και τις ανάγκες του. Ο Τσίπρας κάνει λάθος αν νομίζει ότι ξεμπέρδεψε με το asset που ο ίδιος εξέθρεψε, γιατί τους 6 και κάτι μήνες υπουργίας του, ο Γιάνης κέρδισε τα πάντα: δημοσιότητα, αναγνωρισιμότητα και το κυριότερο κάποιο κύρος, ως πρώην ΥΠΟΙΚ ενός κράτους της ευρωζώνης κι αυτό με την ευγενική χορηγία του "παραπλανηθέντος" Τσίπρα!

Δεν μιλά πλέον σαν ένας εναλλακτικός-περιθωριακός καθηγητής Οικονομικών, αλλά ως πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας, αυξάνοντας την πρόσβασή του σε περισσότερα ακροατήρια. Και ας μην ξεχνούμε το εξής: Δεν μπορείς να αλλάξεις "τσιπάκι" σε πλατιές μάζες ανθρώπων που ζυμώθηκαν στο "επιστημονικό-αντιμνημόνιο" των Βαρουφάκη-Μαριά-Μητρόπουλου και λοιπών επιφανών γυρολόγων. Υπάρχει ένα ευρύ ακροατήριο που θέλγεται από τη ρητορική τους, χωρίς να είναι "προλεταριάτο" όπως πιστεύει ο ρομαντικούλης Λαφαζάνης.

Η όλη ιστορία Βαρουφάκη είναι μια υπερμεγέθης φούσκα, όμως εισάγει κάτι το καινούργιο: Έναν πολιτικό που έχει τα εργαλεία και τη γοητεία να χειραγωγήσει την ημιμάθεια των μαζών προς ίδιον όφελος, εισάγοντας στην πολιτική σκηνή ένα νέο είδος αντισυμβατικής-συστημικής μέχρι το κόκκαλο περσόνας, που έχει την "τρέλα" να πηγαίνει κόντρα στο κατεστημένο με πολύ ωραία λόγια και καθόλου πράξεις.

Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε περί "Βαρουφάκειου" ήθους, αλλά όσοι ψάχνουν τον νέο Τσίπρα στο  γεμάτο ένδεια σε νέα πρόσωπα "παλαιομνημονιακό" στρατόπεδο, ίσως διαψευστούνοικτρά, βλέποντας τον Γιάνη να τους τρώει στην στροφή, που σίγουρα είναι από τους λίγους που μπορούν να φέρουν σε αμηχανία τον μέχρι πρότινος συνοδοιπόρο Τσίπρα.
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου