Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Το eurogroup λύνει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας: Μένει η κυβέρνηση να λύσει άμεσα το πολιτικό

i123123126575675ages.jpeg
Ένα "ειδυλλιακό" Eurogroup, που έπρεπε να είχε γίνει πολλούς μήνες νωρίτερα, επικύρωσε τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, εγκρίνοντας δάνειο ύψους 86 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με την πρώτη δόση του νέου δανείου να ορίζεται στα 26 δις. Η κοινή συνέντευξη τύπου Ντάισελμπλουμ, Ντομπρόβκσις και Ρέγκλινγκ έβγαλε και μια σειρά και από άλλες ειδήσεις, οι οποίες εν πολλοίς θα καθορίσουν και την πορεία των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα:...

-Εξαιρετικά σημαντική είδηση ότι στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα συμμετέχουν οι καταθέτες, θέτοντας μια για πάντα τέρμα στη συζήτηση για κούρεμα των καταθέσεων. Όπως δήλωσε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διατεθούν σε πρώτη φάση 10 δις ευρώ, τα οποία όμως δεν θα δοθούν άμεσα στην Ελλάδα, παρά μόνο με την διεξαγωγή των stress tests των τραπεζών τον προσεχή Οκτώβριο.

-Ο Ντάισελμπλουμ ουσιαστικά έβαλε τέλος στα σενάρια για ονομαστική μείωση του χρέους. Ναι μεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης για το χρέος (κλείνοντας περισσότερο προς κάποιου είδους επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής), ωστόσο αυτό θα προκύψει μετά την πρώτη αξιολόγηση και την υλοποίηση μια σειράς μεταρρυθμίσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο δάνειο 86 δις του ESM θα έχει ορίζοντα αποπληρωμής τα 32,5 χρόνια και μέσο επιτόκιο το 1%, παράγοντες που καθιστούν την συζήτηση περί μείωσης του χρέους εντελώς αχρείαστη.

-Ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, τόσο ο Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Ρέγκλινγκ είπαν ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στην εποπτεία υλοποίησης του προγράμματος, λέγοντας ότι για τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση απαιτείται η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και το εργασιακό, ζητήματα όμως που θα συζητηθούν τον Οκτώβριο, πιθανόν με την πρώτη αξιολόγηση.

-Επίσης από τη συμφωνία του Eurogroup διεφάνη και η πρόσβαση της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

-Σε ερώτηση για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, ο Ντάισελμπλουμ στάθηκε στο γεγονός ότι τη ψήφιση του νέου μνημονίου στήριξε μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που για το ίδιο το Eurogroup θεωρεί πολύ σημαντικό.

Καταληκτικά, τέλος καλό όλα καλά μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Οι αποφάσεις του Eurogroup κρίνονται εξαιρετικά θετικές, ως δείγμα αναγνώρισης της στροφής της ελληνικής πλευράς στον ρεαλισμό. Αυτές οι ίδιες οι αποφάσεις του Eurogroup ουσιαστικά καθιστούν περιττές και τις πρόωρες εκλογές, μιας και το θέμα του χρέους ουσιαστικά δεν υφίσταται, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ επιμένει για την μη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό που απαιτείται από τις περιστάσεις είναι μια στοιβαρή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της ελληνικής Βουλής και των ευρωπαίων εταίρων.

Ωστόσο όσο "δρομολογημένα" δείχνουν τα πράγματα στο εξωτερικό, άλλο τόσο ρευστό είναι το πράγμα στο εσωτερικό, όπου η χώρα βρίσκεται στη δίνη της ακυβερνησίας και της εκλογολογίας. Οι ευρωπαίοι φάνηκε να εστιάζουν στην ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη, από την άλλη φαίνεται εξίσου ότι πετούν το μπαλάκι στην Ελλάδα να καθορίσει εκείνη την μοίρα της. Ύστερα από τον όλεθρο της 6μηνης διαπραγμάτευσης, τον τελευταίο μήνα σιγά σιγά χτίστηκε μια στοιχειώδης εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, που όμως θα χαθεί, αν η Ελλάδα δεν επιλύσει το πολιτικό της πρόβλημα άμεσα και γρήγορα..
- See more at: http://epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου