Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015

Ασύλληπτο κραχ στο Χρηματιστήριο! -Τα capital controls γκρέμισαν τον Γενικό Δείκτη


Ασύλληπτο κραχ στο Χρηματιστήριο! -Τα capital controls γκρέμισαν τον Γενικό Δείκτη

Με πρωτοφανή στα χρονικά πτώση άνοιξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, που επαναλειτουργεί μετά από 5 εβδομάδες απραξίας.
Ο Γενικός Δείκτης με την έναρξη της συνεδρίασης σημείωσε βουτιά σε ποσοστό -22,84%, στις 615,37 μονάδες,.....
«δικαιώνοντας» όσους προέβλεπαν μεγάλη πτώση. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια «φυσιολογική» αντίδραση μετά το κλείσιμο της αγοράς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο το ζητούμενο είναι τι θα γίνει όχι τόσο σήμερα, αλλά τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Αυτή την ώρα (12:03), πάντως, οι απώλειες έχουν περιοριστεί ελαφρώς και ο Δείκτης υποχωρεί κατά -19,33%, στις 643,35 μονάδες, με τον τζίρο να κινείται στα επίπεδα των 18,3 εκατ. ευρώ.
Οι τράπεζες είναι κλειδωμένες στο limit down, με εντολές για πωλήσεις εκατομμυρίων τεμαχίων στην ουρά, ενώ κλειδωμένα είναι και τα περισσότερα blue chips του FTSE 25 στο -29%. 
Οσον αφορά την Ευρώπη, πτωτικές τάσεις επικρατούσαν στις βασικότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Μικρή πτώση σημείωνε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE-100 να υποχωρεί στο ξεκίνημα των συναλλαγών κατά 0,10% στις 6.689,93 μονάδες.
Απώλειες κατέγραφε το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη, με τον δείκτη Dax να υποχωρεί στην έναρξη της συνεδρίασης κατά 0,12% στις 11.295,50 μονάδες. Με μικρή πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο του Παρισιού, με τον δείκτη CAC 40 να καταγράφει απώλειες 0,11% στις 5.076,80 μονάδες.
Τι ισχύει για τους Έλληνες επενδυτές
Με βάση τα όσα ενέκρινε η ΕΚΤ και την υπουργική απόφαση, οι Έλληνες επενδυτές μπορούν να κάνουν συναλλαγές με τους εξής τρόπους :
1) από πώληση υφιστάμενων μετοχών ή άλλων προϊόντων
2) από καταβολή νέου χρήματος
3) από έμβασμα εξωτερικού
4) από επιστροφή ασφαλειών ( margin )
5) χρήματα από παράγωγα
6) από πιστωτικά υπόλοιπα στις χρηματιστηριακές (τα οποία υπολογίζονται σε λιγότερα από 30 εκατ. ευρώ).
Οι Έλληνες επενδυτές δεν μπορούν να μεταφέρουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ωστόσο αυτό αποφασίστηκε για την ευστάθεια του συστήματος. Με νεότερη απόφαση της ΕΚΤ πιθανότατα να αλλάξει.
Τι ισχύει για τους ξένους επενδυτές
Από την άλλη πλευρά οι ξένοι επενδυτές μπορούν να πραγματοποιήσουν ελεύθερα συναλλαγές (αγορές και πωλήσεις) εφόσον βρεθεί αντισυμβαλλόμενος. Αυτό είναι και το κλειδί για τις πρώτες ημέρες. Το μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπής θα προκαλέσει εύλογα πωλήσεις καθώς 47,9 δισ. ευρώ ήταν δεσμευμένα δίχως ελευθερία κινήσεως. Υπό το καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων, όμως, έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην οικονομία, έτσι και εταιρείες με ρευστότητα μπορούν να ανταπεξέλθουν. Γι αυτό δεν θα προκληθούν μόνο πωλήσεις, αλλά και αγορές.
Οι μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία του Χρηματιστηρίου
Οπως όλα δείχνουν, η σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο θα είναι η μεγαλύτερη στα χρονικά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Η αμέσως πιο μεγάλη πτώση σημειώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1987, τη γνωστή «Μαύρη Δευτέρα», με απώλειες 15,03%. 
Είχαν προηγηθεί την ίδια χρονιά οι πτώσεις στις 26 Οκτωβρίου (-12,64%) και στις 26 Νοεμβρίου (-11,99%). Τη δεκαετία του 2000 η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις 17 Απριλίου (-9,17%).
Στα χρόνια της 6ετούς ύφεσης (2008-2013), η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σημειώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2008 (-9,71%). Ακολούθησε πτώση 7,10% στη συνεδρίαση της 23ης Ιουλίου 2012.
Ομως ήρθε η «Μαύρη Τρίτη» της 9ης Δεκεμβρίου 2014 για να δείξει ότι δεν έχει «πάτο» η πτώση στο Χ.Α. στα χρόνια της κρίσης. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αλλά και η στάση των Ευρωπαίων εταίρων και του Eurogroup να τρομοκρατούν τους επενδυτές -κυρίως τους ξένους- οδήγησαν σε μπαράζ πωλήσεων. Τότε, σημειώθηκε πτώση 12,78%, η μεγαλύτερη της 27ετίας (από το 1987 δηλαδή και τη «Μαύρη Δευτέρα»).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου