Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

Περιοδεία Λαφαζάνη στην χώρα του σουρεάλ..

lafazanis_05082015.jpg
 Την απόφασή του να μην ψηφίσει νέο μνημόνιο επανέλαβε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και εκτίμησε ότι το ίδιο θα πράξουν όλοι οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα. Στην περίπτωση που ψηφιστεί το νέο πρόγραμμα, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν την πορεία τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεσμευμένοι, όμως, με το προεκλογικό του πρόγραμμα και τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης. [naftemporiki]....

«Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Είμαστε δεσμευμένοι με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε δεσμευμένοι με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης. Αυτές εμείς υλοποιούμε, αυτές προωθούμε, αυτές στηρίζουμε. Δεν στηρίζουμε προαπαιτούμενα για το μνημόνιο, δεν στηρίζουμε μνημόνια, δεν στηρίζουμε μνημονιακές ρυθμίσεις. Εμείς δεν συναινούμε στην εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών από μια κυβέρνηση, η οποία εξελέγη με ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα για να καταργήσει τα μνημόνια και όχι για να φέρει νέο μνημόνιο», σημείωσε.

Ο πρώην υπουργός περιόδευσε σε χώρους εργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρο της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι θα κάνει όταν έρθει στη Βουλή η νέα συμφωνία είπε: «Όταν έρθει νέο μνημόνιο στη Βουλή, εγώ, τουλάχιστον, δεν πρόκειται να το ψηφίσω και φαντάζομαι όλοι οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα δεν πρόκειται να ψηφίσουν».

«Αν ψηφιστεί», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ξέρετε, στη Βουλή, αυτές οι αποφάσεις για τα προαπαιτούμενα ελήφθησαν με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και ενός μεγάλου μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ξαναψηφίσουν το μνημόνιο αυτές οι δυνάμεις -που νομίζω ότι θα το ψηφίσουν- διαμορφώνεται μια ευρύτερη μνημονιακή συναίνεση».

Κατά τον κ. Λαφαζάνη, αυτό που μπορούν να κάνουν οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα είναι να διαχωρίσουν τη θέση του από τις μνημονιακές συναινέσεις. «Εμείς είμαστε κατά των Μνημονίων, κατά της λιτότητας, δεν αντέχει άλλο ο ελληνικός λαός αφαίμαξη, δεν αντέχει άλλο πίεση στις συντάξεις και στους μισθούς, έχουμε φτάσει στα όριά μας. Η λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά, η λιτότητα οδηγεί σε ύφεση, η ύφεση φέρνει νέα μνημόνια, σε έναν απέραντο φαύλο κύκλο», συνέχισε.

Για τη στάση που θα τηρήσει μετά την καταψήφιση της συμφωνίας ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε: «Είμαστε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως θα συνεχίσουμε να είμαστε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και θα είμαστε συνεπείς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με ό,τι έχει δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό".

Ερωτηθείς αν η αντιπρότασή του είναι η δραχμή, απάντησε: «Η αντιπρότασή μας είναι μια Ελλάδα χωρίς Μνημόνια, χωρίς λιτότητα, μια Ελλάδα που δεν θα ξεπουλιέται».

Epikairo: Και η περιοδεία στην χώρα τοπυ σουρεάλ συνεχίζεται, με την ευγενική χορηγία του Παναγή Λαφαζάνη, ο οποίος ξεκίνησε περιοδείες ανά την Ελλάδα ωσάν εν ενεργεία αρχηγός πολιτικού κόμματος, άσχετα που ακόμη τυπικά παραμένει στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτή την κατάσταση βέβαια ευθύνονται τόσο ο ίδιος ο Τσίπρας προσωπικά, όσο και η λεγόμενη "ευρωπαϊκή αντιπολίτευση".

Ο μεν Τσίπρας ευθύνεται γιατί συνάσπισε γύρω του ένα μωσαϊκό πολιτικών ρευμάτων με σκοπό να του φέρουν ψήφους από δω και από κει, συστρατεύοντας όλους σε ένα γιγάντιο ψέμα ενώπιον του ελληνικού λαού, το οποίο δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί αλλιώς πέρα των εκλογών. Εξαιτίας αυτής της αδυναμίας διαχείρισης, ο Λαφαζάνης βγαίνει σ' ένα βαθμό δικαιολογημένα και μιλά για υπεράσπιση του προεκλογικού προγράμματος και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις οποίες δεν ξεστόμισε αυτός, αλλά ο πρωθυπουργός που τώρα τον θεωρεί βαρίδι. 

Αυτή η υπεράσπιση όμως γίνεται εκ του ασφαλού, γιατί ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ του το επιτρέπουν. Θα πει κάποιος εύλογα: "τι θα έπρεπε να γίνει δηλαδή, να απειληθεί η καταψήφιση των προαπαιτουμένων για τα μάτια του Λαφαζάνη, στέλνοντας την χώρα στο κενό;" Σαφώς και η καταστροφή της χώρας δεν αξίζει για τα μάτια του Λαφαζάνη, αλλά δεν μπορεί από την μια πλευρά να θεωρείς τον "εκ του ασφαλούς αριστερισμό" του Λαφαζάνη να τον θεωρείς συν-υπεύθυνο για τα δεινά της πατρίδας και από την άλλη να τον επιβεβαιώνεις και τον καθαγιάζεις με την ίδια σου την ψήφο. Επειδή στην ιστορία ο Τσίπρας έχει τεράστιες ευθύνες, θα μπορούσε η αντιπολίτευση να του τρίξει παραπάνω τα δόντια, για να ισοσταθμίσει κιόλας και τα χτυπήματα που καταφέρει εναντίον της ο Τσίπρας, επίσης εκ του ασφαλούς.

Καταληκτικά, η υπόθεση Λαφαζάνη δεν αφορά την χώρα, αλλά τον Τσίπρα, όπως δεν αφορά την χώρα το μέλλον του Τσίπρα αλλά την ψήφιση της συμφωνίας. Επομένως πρέπει να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις βέλτιστης υλοποίησης της συμφωνίας, με παράλληλο πρόγραμμα πολυεπίπεδης αναμόρφωσης της χώρας. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ειδικού σκοπού εθνικής σωτηρίας για την ώρα φαντάζει μακρινό ενδεχόμενο, η συντεταγμένη προσφυγή σε εκλογές μετά την ψήφιση της συμφωνίας θα μπορούσε να συζητηθεί, όχι για να ξεκαθαρίσουν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να ξεκαθαρίσει ποια είναι η κυβέρνηση και ποια η αντιπολίτευση σ' αυτόν τον τόπο. 

Βέβαια οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι πρώτο μέλημα είναι να κλείσει και να ψηφιστεί η συμφωνία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο..
- See more at: http://epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου