Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Προς κλείσιμο της Βουλής και έναρξη θερινών-Τι θέλει να πετύχει ο Τσίπρας

Προς κλείσιμο της Βουλής και έναρξη θερινών-Τι θέλει να πετύχει ο Τσίπρας
Απομακρύνονται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα ενδεχόμενα κατάθεσης πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης και άμεσης προσφυγής στις κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε μια εντελώς διαφορετική λύση......

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος το σενάριο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κλείσιμο της Ολομέλειας και την έναρξη των εργασιών στα θερινά τμήματα της Βουλής. 
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να διαμορφώσει η ίδια τους συσχετισμούς και τις σχετικές πλειοψηφίες στα θερινά τμήματα έτσι ώστε ως τα τέλη Σεπτέμβρη και πριν την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης να έχει περάσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους που απαιτούνται για την εκταμίευση των χρημάτων του προγράμματος, χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν το Μνημόνιο. Και αυτό γιατί τη σύνθεση των θερινών τμημάτων θα την αποφασίσει η ίδια η κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει συντάξει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο φέρεται να έχει ήδη υπογράψει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. 
Τα θερινά τμήματα, αν τελικά γίνουν, θα διαρκέσουν μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη και θα έχουν διάρκεια 15 ημέρες το καθένα.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών των θερινών τμημάτων δεν μπορεί να κατατεθεί πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης και έτσι, αν επιλεγεί αυτή η λύση, τότε κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να γίνει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, και έτσι η κυβέρνηση αποφεύγει την εσωστρέφεια που θα δημιουργούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  
Επιπλέον, με την κίνηση αυτή απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, το Σεπτέμβριο, με τις εκλογές να μετατίθενται πλέον προς το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, όταν δηλαδή θα έχει ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος, ενώ αφήνει το περιθώριο στο ΣΥΡΙΖΑ να οδεύσει προς Εκτακτο Συνέδριο το Σεπτέμβριο, όπου θα ξεκαθαρίσει πλήρως το εσωκομματικό τοπίο. 
Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις
Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός επέστρεψε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τις επόμενες ώρες θα έχει συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή σύσκεψη που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίρπας με τον Νίκο Παππά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. 
Εκτός από το σενάριο του κλεισίματος της Βουλής που φαινόταν να κέρδιζε έδαφος τις τελευταίες ώρες, υπάρχουν ακόμη φωνές στην κυβέρνηση που επιμένουν ότι είναι η προτιμότερη η λύση της κατάθεσης πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης και άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Ετσι και τα δύο σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Οπως και να έχει πάντως, σήμερα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις... 


Πηγή:iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου