Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ζωή, δεν είσαι «συν-πρωθυπουργός»..

zoe_17042015.jpg
 «Παράπονα» για τις δηλώσεις του Δημήτρη Μάρδα και του Γιάννη Πανούση έκανε στον Πρωθυπουργό η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. [naftemporiki]
Με επιστολή της στον Αλέξη Τσίπρα, η κ. Κωνσταντοπούλου επισημαίνει ότι ο κ. Μάρδας, «στο πλαίσιο σειράς προσβλητικών δηλώσεών του, που στρέφονται εναντίον μου ως προέδρου της Βουλής αλλά και, .....
συνολικότερα, εναντίον της λειτουργίας και της αυτονομίας της Βουλής, προέβη και σε δηλώσεις που αφορούν το έργο και το αντικείμενο αυτής της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος».

Σύμφωνα με την ίδια, οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών δεν απηχούν την εκπεφρασμένη άποψη της κυβέρνησης, πλην όμως δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά.

«Το ίδιο φαινόμενο, των ανοίκειων και πολλαπλώς προσβλητικών τοποθετήσεων εναντίον μου ως προέδρου της Βουλής αλλά και εναντίον της συνταγματικά και εκ του κανονισμού της Βουλής προβλεπόμενης άσκησης των αρμοδιοτήτων μου, παρατηρείται εδώ και μήνες από έτερο αναπληρωτή υπουργό της κυβέρνησής σας, τον κ. Γιάννη Πανούση, η επιθετική επιμονή του οποίου γεννά πολλές απορίες» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, η κ. Κωνσταντοπούλου σημειώνει ότι «θα σας παρακαλούσα να μεριμνήσετε προσωπικά, ώστε αυτό το ονειδιστικό για την Δημοκρατία φαινόμενο να λάβει ένα τέλος, καθότι πρώτα τα μέλη της κυβέρνησης, με το παράδειγμα τους, με την αυτοσυγκράτηση και την τήρηση των αρχών της πολιτικής και θεσμικής ευπρέπειας, θα πρέπει να δίνουν τον τόνο και να συγκροτούν το θεσμικό υπόδειγμα ώστε αυτές οι αρχές να γίνονται σεβαστές και από την αντιπολίτευση».

Epikairo: Πανούσης-Μάρδας έχουν ένα κοινό: Δεν είναι βουλευτές, άλλά εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αμφότεροι δεν υπόκεινται στην "δικαιοδοσία" της Προέδρου Ζωής, γεγονός που αποτέλεσε και τη γενεσιουργό αιτία αποστολής της επιστολής "παραπόνων" προς τον προϊστάμενό τους πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Επίσης τόσο ο Πανούσης, όσο και ο Μάρδας δεν είναι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορέσει να τα κατακεραυνώσει σε μια συνεδρίαση κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Κάποιος πρέπει να πει στη Ζωή διακριτικά ότι δεν είναι "συν-πρωθυπουργός" του Τσίπρα, ούτε η έτερη κεφαλή της κρατικής εξουσίας. Το Σύνταγμα δεν της αναγνωρίζει καμία αρμοδιότητα ως Πρόεδρος της Βουλής να τίθεται επικεφαλής της νομοθετικής εξουσίας. Είτε το θέλει είτε όχι, οι αρμοδιότητές της περιορίζονται στο κτίριο της Βουλής και δεν εκτείνονται προς το Μέγαρο Μαξίμου. Βέβαια αυτή η η επιστολή, πέρα του κατάφορα αντιθεσμικού χαρακτήρα, αφού έμμεσα υποδεικνύει στον πρωθυπουργό τι να κάνει, υποκρύπτει και κάτι άλλο:

Η Ζωή δεν πρέπει να αισθάνεται πια και πολύ ισχυρή, για να καταφεύγει στο "έλεος" του Τσίπρα για να "τραβήξει το αυτί" στους άτακτους υπουργούς του, όχι μόνο επειδή έχει δεμένα τα χέρια της έναντι των δύο αυτών υπουργών. Για να ζητά την "προστασία" του Τσίπρα, σημαίνει ότι η "σκληρή" Ζωή πρέπει σιγά σιγά να αισθάνεται ευάλωτη, απομονωμένη, αναζητώντας μια στοιχειώδη νομιμοποίηση για τη βιωτή της στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.

Το σημαντικό στην όλη ιστορία δεν είναι ο Τσίπρας να "κατσαδιάσει" τους δύο υπουργούς, οι οποίοι στην παρούσα συγκυρία του είναι εξαιρετικά χρήσιμοι στα νευραλγικά χαρτοφυλάκια της Οικονομίας και της Δημόσιας Τάξης. Το επικίνδυνο είναι ο Τσίπρας να κάνει τη χάρη και να νομιμοποιήσει το χάπενινγκ της Ζωής για την συνεδρίαση επί του πορίσματος της δήθεν Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος, προκειμένου να ησυχάσει το κεφάλι του και να της κάνει το χατίρι. Στο ενδεχόμενο και μόνο ο Τσίπρας να παρίσταται σε μια τέτοια συνεδρίαση, θα τον καταστήσει "πρωθυπουργό-κλόουν", που νομιμοποιεί απίθανα πράγματα, την ώρα που διαπραγματεύεται νέο επονείδιστο δάνειο ύψους κοντά 90 δις ευρώ.

Σε συνδυασμό με τις διαρκείς παρεμβάσεις Βαρουφάκη, ο Τσίπρας δείχνει να μην ξεφορτώνεται εύκολα το επόμενο διάστημα αυτό το δίδυμο, που σε κάθε ευκαιρία θα προσπαθήσει να του κάνει τη ζωή, μαζί με εμάς δύσκολη. Αυτό πάντως που αξίζει τέλος να σχολιαστεί είναι πώς Ζωή και Βαρουφάκης γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια μια ολόκληρη χώρα, πασχίζοντας απλά να κάνει ο καθένας τον χαβά του, μόνο και μόνο για να προβάλλει μωροφιλόδοξα τον εαυτό του, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια αναζήτησης ενός στοιχειώδους ρόλου..
- See more at: http://epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου