Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Τους παρανόμως προσληφθέντες από τον Στυλιανίδη στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ επαναπροσλαμβάνει ο Σπίρτζης

attikometro_07082015.jpg
 Με βήμα ταχύ σπεύδει η κυβέρνηση, Αύγουστο μήνα, να εφαρμόσει τη διακομματική τροπολογία για την επαναπρόσληψη περίπου 280 ατόμων στην πρώην Αττικό Μετρό εταιρεία λειτουργίας (ΑΜΕΛ) των οποίων οι συμβάσεις έληξαν από 1/1/2010 μέχρι και 31/12/2010. [capitalgr]
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, αυτές τις ημέρες η ειδική επιτροπή (επανα) προσλήψεων της...
ΣΤΑΣΥ (όπου ανήκει από το 2011 η ΑΜΕΛ) εξετάζει πυρετωδώς τους τίτλους σπουδών των "δικαιούχων", οι οποίοι θα αποσταλούν για τυπικό έλεγχο νομιμότητας στο ΑΣΕΠ.

Η κινητικότητα αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρόσκλησης που δημοσιοποίησε η ΣΤΑΣΥ 16 Ιουλίου βάσει της οποίας η συγκεκριμένη κατηγορία πρώην εργαζομένων θα πρέπει να υποβάλει αίτηση - υπεύθυνη δήλωση μέχρι την Παρασκευή 21 Αυγούστου.

Η αυγουστιάτικη κυβερνητική σπουδή για προσλήψεις δεν προκαλεί εντύπωση. Και αυτό εάν ληφθεί υπόψη ότι οι κ.κ. Σπίρτζης και Κατρούγκαλος την 1η Ιουλίου, την τρίτη ημέρα ισχύος της ολέθριας για την οικονομία τραπεζικής αργίας, υπέγραψαν (ΦΕΚ 1386, Β΄, 3.7.2015) την απόφαση για "την ένταξη κατά παρέκκλιση κάθε αντιθέτου ειδικής ή γενικής διάταξης, στις κενές οργανικές θέσεις της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., σύμφωνα με την εκπαίδευση και την εμπειρία τους, εργαζομένων της πρώην ΑΜΕΛ ΑΕ των οποίων η σύμβαση έληξε από 1.1.2010 έως και 31.12.2010".

Την υπουργική, δηλαδή, απόφαση που ξεκλειδώνει τις προσλήψεις στο μετρό.

Γιατί επαναπροσλαμβάνονται

Το 2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε προχωρήσει στην μη ανανέωση των συμβάσεων των συγκεκριμένων εργαζομένων επειδή είχαν προσληφθεί με κριτήρια αμιγώς ρουσφετολογικά, όπως είχε αποκαλύψει το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσληψη, σε πολλές περιπτώσεις, προηγούνταν της αποστολής των βιογραφικών ή των συνεντεύξεων!

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, σε βιογραφικά των προς πρόσληψη ατόμων υπήρχαν χειρόγραφες σημειώσεις: "έχεις καμία θέση κατά νου;", "την είδε ο πρόεδρος". Άλλωστε, σε σχετικό έγγραφο που έχει αποκαλύψει το Capital.gr σημαίνεται ο κωδικός του ψηφοφόρου, σε ποια περιοχή έχει ψηφίσει, αλλά και ποιος έχει δει τον προτεινόμενο προς πρόσληψη εργαζόμενο.

"Γιατί εγώ που εργάζομαι εδώ δέκα χρόνια από πού έχω μπει, από την πόρτα; Στον οργανισμό οι προσλήψεις δεν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Οι διευθυντές της εταιρείας κάνουν γνωστό πόσους καινούργιους εργαζόμενους έχουν ανάγκη και οι ενδιαφερόμενοι το μαθαίνουν από γνωστούς που ενδεχομένως έχουν στην εταιρεία. Για παράδειγμα, άλλος γνωρίζει τον διευθυντή, άλλος έχει γνωστό τον συνάδελφο..." είχε δηλώσει το 2010 στο Capital.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΜΕΛ Αντώνης Σταματόπουλος.

Έτσι, κατά τα τελευταία "μνημονιακά" χρόνια το ζήτημα της επιστροφής στο μετρό των πρώην εργαζομένων ήταν πρώτο στην ατζέντα των συνδικαλιστών της ΣΤΑΣΥ. Μέσω κινητοποιήσεων και πιέσεων σε βουλευτές και υπουργούς επιζητούσαν να αποκατασταθεί η εν λόγω...αδικία. Ταυτόχρονα, σημαντικός αριθμός των "απολυμένων" προσέφυγε στις υπηρεσίες επιφανών εργατολόγων, διεκδικώντας το δίκιο του. Ορισμένοι δικαιώθηκαν με τη δικαιοσύνη να διατάσσει την καταβολή αποζημίωσης (αλλά όχι την επαναπρόσληψή τους).

Σε κάθε περίπτωση, οι συνδικαλιστικές πιέσεις, ορισμένες δικαστικές δικαιώσεις και οι ελλείψεις σε προσωπικό που φέρεται να παρουσιάζει η ΣΤΑΣΥ σε συνδυασμό με τη διαχρονική σπουδή των πολιτευτών για διορισμούς, οδήγησαν στην υπερψήφιση, τον Δεκέμβριο του 2014, από σχεδόν όλα τα κόμματα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) του νομικού κειμένου για επιστροφή των απολυμένων στη ΣΤΑΣΥ.

Βέβαια, όπως αναφέρουν πληροφορημένες πηγές, ρόλο σημαντικό έπαιξε στην υπερψήφιση της τροπολογίας και το γεγονός ότι στην "ομάδα" των απολυμένων ανήκουν άτομα που συνδέονται με μπλε και πράσινους εργατοπατέρες, με τους τελευταίους να έχουν, εσχάτως, αλλάξει χρώμα...

Epikairo: Το κατάπτυστο της ιστορίας έχει δύο πτυχές: Η πρώτη ότι επαναπροσλαμβάνονται στην ΑΤΤΙΚΟ Μετρό ρουσφέτια της διακυβέρνησης Καραμανλή, όπου ο τότε "μεταρρυθμιστής" Ευρυπίδης Στυλιανίδης έκανε αθρόες προσλήψεις στην ΑΤΤΙΚΟ Μετρό κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των εκλογών του 2009. Η τωρινή κυβέρνηση, που καμώνεται ότι είναι "Αριστερή" και διεξάγει "περήφανη" διαπραγμάτευση, έρχεται και επαναπροσλαμβάνει τα ρουσφέτια, ως ακόμα μια διευθέτηση της κομματικής της πελατείας, την οποία έσπευσε να απαλλάξει ο "επάρατος" Παπανδρέου και η κυβέρνησή του λίγες μέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2009.

Η άλλη πτυχή του κατάπτυστου, "ξεβρακώνει" τους δήθεν αριστερούς που νοιάζονται δήθεν για το κοινωνικό κράτος και τον "κοσμάκη". Ας υποθέσουμε ότι η "κακιά" Τρόικα θέτει ένα πλαφόν στις προσλήψεις στο Δημόσιο, το οποίο ακούγεται ότι είναι στις 12.000 για φέτος. Ήδη ο "ηγέτης" Αλέξης Τσίπρας έχει επαναπροσλάβει 9.000 διαθεσίμους και πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ, όπου μαζί με τους "απολυμένους" από την ΑΤΤΙΚΟ Μετρό ο αριθμός ανεβαίνει στις 9.300. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Ότι μένουν κοντά 3.000 προσλήψεις για την υγεία, όπου τα κενά είναι 10.000 και πλέον και στην παιδεία, όπου διαχρονικά τα κενά είναι πολλά και δυσαναπλήρωτα. Με απλά λόγια, η "αριστερή" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε προτεραιότητα το πελατειακό κράτος και όχι το κοινωνικό κράτος, προτιμώντας τον περιορισμένο αριθμό προσλήψεων να τις αφιερώσει στις κομματικές προσλήψεις και όχι στις πραγματικές ανάγκες που έχει ο δημόσιος τομέας σε νευραλγικές θέσεις.

Ενδεχομένως αυτές οι προσλήψεις να έχουν προεκλογικό άρωμα, όπως εκείνες που έκανε ο Καραμανλής και ο Παυλόπουλος πριν τις εκλογές του 2009, που είχαν σαν αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Από την άλλη υπάρχει ένας "αριστερός" στην κυβέρνηση να μπει μπροστά στη Τρόικα ότι την ίδια ώρα που διαπραγματεύεται το τρίτο μνημόνιο, περνούν από το παράθυρο προσλήψεις ημετέρων, οι οποίες μάλιστα είχαν κριθεί ως ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ; Δεν έχει κανείς το σθένος και δεν αποκλείει κανένας ο Τσίπρας στην προεκλογική περίοδο να παρουσιάσει αυτές τις επαναπροσλήψεις και ως έργο της 6μηνης διακυβέρνησης.

Όσο δεν τα βάζουμε με το πελατειακό κράτος, τόσο θα είμαστε υπό καθεστώς μνημονίων. Και το κλειδί που ο Τσίπρας ακόμα αντέχει είναι επειδή "πρόλαβε" να διορίσει τους δικούς του πριν φέρει το μνημόνιο, ώστε να αποκτήσει έναν κομματικό στρατό προθύμων που θα υπερασπιστούν την πολιτική του. Από την άλλη ο Παπανδρέου φρόντισε από την πρώτη μέρα να συμμαζέψει το κράτος, χωρίς να συμμαχήσει με κατεστημένα συμφέροντα, τα οποία δεν είναι τυχαίο ότι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Αλλά ο μεν Τσίπρας που προσλαμβάνει τα φύλλα και τα δέντρα, θεωρείται πλαστώς "εθνικό κεφάλαιο" και "ηγέτης" και ο δε Παπανδρέου έχει πάρει πάνω του όλο το ανάθεμα, επειδή επέλεξε να μην συμβιβαστεί.

Άντε, ώρα είναι ο Τσίπρας να επαναπροσλάβει και τους "απολυμένους" από τα Stage, εκλογές έρχονται..
- See more at: http://epikairo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου