Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Ο Τσίπρας κάλυψε πλήρως το «δόγμα Βαρουφάκη» για χρεοκοπία εντός του ευρώ

tsipras_31072015.jpg
 Όπως κάποτε και ο Καραμανλής από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2008 τον Ρουσόπουλο και τους λοιπούς βατοπεδινούς. Δεν γνωρίζουμε αν και για τον ίδιο τον Τσίπρα αυτή η "κάλυψη" μπορεί να σημαίνει την αρχή του τέλους του, ωστόσο η παραδοχή ότι "είχε δώσει εντολή" στον ΥΠΟΙΚ να ετοιμάσει ένα plan b δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση, γιατί ο πρωθυπουργός μέχρι και το βράδυ του δημοψηφίσματος ακολουθούσε πλήρως το "δόγμα Βαρουφάκη", επομένως αυτή η παραδοχή παραβιάζει κατά την εκτίμησή μας ανοικτές θύρες. Ειδικότερα:...
 Το ότι είπε ο Τσίπρας σήμερα στην Βουλή στην "Ώρα του Πρωθυπουργού" και τι απάντησε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μπορείτε να δείτε εδώ, αυτό που χρήζει σχολιασμού από την απάντηση Τσίπρα είναι επιγραμματικά δύο σημεία:

Α) Τι εννοούμε ότι ο Τσίπρας ακολουθούσε το δόγμα Βαρουφάκη; Εννοούμε ότι ακολουθούσε το δόγμα 'χρεοκοπία εντός του ευρώ", κάτι που πρέσβευε ο Βαρουφάκης εδώ και πολλά χρόνια. Με απλά λόγια, ο Τσίπρας είχε υιοθετήσει το αφήγημα ότι η απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας, θα έκανε τους ευρωπαίους αμέσως να την σώσουν, κουρεύοντάς της το χρέος, δίνοντάς της ένα μεγάλο πακέτο χρημάτων, χωρίς φυσικά την υπογραφή κανενός μνημονίου. Ο Τσίπρας δεν ήθελε τη δραχμή, γιατί δεν πίστευε μέχρι το βράδυ του δημοψηφίσματος ότι αυτή η στρατηγική θα μας οδηγήσει στη δραχμή. Αυτό επομένως που πρέπει να ερωτάται ο Τσίπρας από εδώ και πέρα δεν είναι αν ήταν κρυφοδραχμολάγνος ή όχι, αλλά αν αποδεχόταν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας εντός του ευρώ. Και ας μην γελιόμαστε, η όλη στρατηγική της κυβέρνησης, να αδειάσει τα κρατικά ταμεία και να φτάσει την χώρα στο παραένα της "ανατίναξης του κράτους" εξυπηρετούσε αυτή ακριβώς την επιδίωξη, την απειλή της χρεοκοπίας. 

Ωστόσο η επιδίωξη ή η αποδοχή του ενδεχομένου της χρεοκοπίας είχε κι ένα άλλο παραδοτέο, αυτό της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την ολοκληρωτική καταστροφή ή η κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος. Πάνω σ' αυτό το παραδοτέο πάτησε η Αριστερή Πλατφόρμα του Λαφαζάνη, αυτό το παραδοτέο είδε ο Βαρουφάκης να δικαιώνεται την βραδιά του δημοψηφίσματος, με τον Τσίπρα να διαπιστώνει ότι αυτή η τακτική που ακολουθούσε μας οδηγούσε ανεπιστρεπτί στο χάος. Γι αυτό και ανέκρουσε πρύμναν το βράδυ του δημοψηφίσματος και συγκάλεσε την αμέσως επόμενη ημέρα Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Παυλόπουλο. Αν ο Τσίπρας πίστευε ότι αυτή η επιλογή του "βγαίνει", δεν θα έκανε την λεγόμενη "μνημονιακή στροφή". Είδε ότι τα πράγματα πάνε να χάσουν τον έλεγχο, γι αυτό και παραίτησε τον Βαρουφάκη και τα σπασε με τον Λαφαζάνη.

Β) Ο Τσίπρας σήμερα στην Βουλή πούλησε πολύ το χαρτί της διαφθοράς και της διαπλοκής απέναντι στο "παλαιό πολιτικό σύστημα" και ιδιαίτερα προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτήν ακριβώς τη ρητορική ακολούθησε και ο Καραμανλής το 2004 και το επικαλείτο πολλές φορές, την ίδια ώρα που η χώρα βούλιαζε βεβαίως. Στον Τσίπρα η ιδέα της "κάθαρσης" είναι το τελευταίο χαρτί που μπορεί να παίξει για να κρατηθεί στην εξουσία, δίνοντας την εντύπωση στον ελληνικό λαό ότι μπάινουν στην φυλακή ή πληρώνουν τα "λαμόγια" που έφεραν ως εδώ και όχι αυτός. Είναι ένα τελευταίο επικοινωνιακό τρικ που επιστρατεύει ο Τσίπρας, θέλοντας να πει ότι "ναι μεν εφαρμόζω μνημόνιο, αλλά δίνω στον λαό αυτό που θέλει, να βάλω στο σκαμνί την παλαιά πολιτική ελίτ". Αυτό το τρικ μπορεί να βγαίνει τώρα στον Τσίπρα, διότι ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί επί της ουσίας τίποτα, αιτία που εξηγεί και την υψηλή αποδοχή του στο εκλογικό σώμα, ωστόσο μόλις τον Σεπτέμβρη αρχίσουν τα ζόρια, δεν θα μπορεί αυτή η καραμέλα να τον σώσει.

Καταληκτικά, ο Τσίπρας παρουσιάζει φρικτές ομοιότητες με τον Καραμανλή, διότι δεν κάνει απολύτως τίποτα, πέρα από το να φιλοτεχνεί το επικοινωνιακό του προφίλ. Βρίσκει βέβαια και τα κάνει, διότι η αντιπολίτευση είναι απονευρωμένη και ο ελληνικός λαός σε λήθαργο, μέχρι να έρθει η λυπητερή των μέτρων. Είναι ο μεγαλύτερος λαϊκιστής που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα και το επόμενο διάστημα θα δούμε στον πολιτικό του λόγο όλοι και όλα να μπαίνουν στο μπλέντερ, επειδή ακριβώς θα βλέπει τις αποτυχίες της πολιτικής του να σκάνε μια προς μια.

Μέχρι τότε αυτό που θα βλέπουμε θα είναι έναν πολιτικό "ηγεμόνα" πάνω σε πήλινα πόδια, αμετροεπή και αλαζόνα, που για ακόμη μια φορά θα είναι ανέτοιμος για τη σφαλιάρα με βατραχοπέδιλο που του επιφυλάσσει η πραγματικότητα..
- See more at: http://epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου