Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

Υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα οι δήμαρχοι Κρήτης


Υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα οι δήμαρχοι Κρήτης [βίντεο]

«Ναι» λένε οι δήμαρχοι της Κρήτης στο ερώτημα του δημοψηφίσματος της Κυριακής και τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και την Ευρώπη.
Με ένα «βροντερό» μήνυμά τους οι δήμαρχοι καλούν τις τοπικές κοινωνίες να μείνουν ενωμένες και να σταθούν ....
μακριά από τα φαινόμενα διχασμού που προκαλούν οι ακραίες γνώμες των δύο πλευρών.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν στο «βαρύ» κλίμα, που αποτυπώνεται στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν στους δήμους τους, με:
  • τις ελλείψεις στα καύσιμα - καθώς πολλά από τα οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα δεν έχουν καν καύσιμα στα ρεζερβουάρ τους -,
  • τις κλειστές τράπεζες όπου δεν μπορούν καν να κατατεθούν τα χρήματα που εισπράττονται στα δημοτικά ταμεία, αλλά και
  • τα μισοτελειωμένα έργα, που σταμάτησαν επειδή οι εργολάβοι πήραν τα μηχανήματά τους κι έφυγαν, μπροστά στο φόβο μη αποπληρωμής,
και ζήτησαν να υπάρξει παρέμβαση και από την ΚΕΔΕ, προκειμένου να αρθεί το μεγάλο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο, το οποίο βιώνει η κοινωνία.
Ψήφισμα της ΠΕΔ Κρήτης:
Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων και των Ελληνίδων κρίνεται από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης στην οποία οι πολίτες ανέθεσαν την αποκλειστική ευθύνη διακυβέρνησης πριν από 5 μήνες. Η Κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει τις βαριές συνέπειες μίας εξόδου της χώρας  από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έξοδος προς την οποία κατευθυνόμαστε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Την ίδια στιγμή πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες το εύρος των συνεπειών μιας τέτοιας εξέλιξης στην καθημερινότητά τους. Η αποκοπή από την Ευρώπη θα αλλάξει συθέμελα τους όρους ζωής τους. Θα ανατρέψει δεδομένα που σήμερα  θεωρούνται αυτονόητα. Όχι μόνο οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά
Το αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση και η απόφαση για το Δημοψήφισμα θέτει ευθέως σε κίνδυνο τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενδεχομένως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Δημιουργεί ζήτημα για την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας και κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Οδηγεί τη χώρα μας όχι σε άγνωστα νερά, αλλά σε γνωστούς και χαρτογραφημένους αφιλόξενους τόπους. Μια ματιά στη γειτονιά μας αρκεί για πειστεί και ο πιο δύσπιστος.
Όσον αφορά τους Δήμους, μια έξοδος από το ευρώ σημαίνει πρακτικά  χρεωκοπία για τους περισσότερους, μόνο από τα κοινοτικά χρήματα που θα κληθούν να επιστρέψουν αλλά και από αυτά που κινδυνεύουν να  χαθούν από τα Κοινοτικά Προγράμματα.
Έξοδος από την Ευρωζώνη συνεπάγεται την απώλεια πόρων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων από προγράμματα όπως το τρέχον ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ μελλοντικά, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κ.λπ. Ειδικά στην Κρήτη διεκδικούμε  περισσότερα από 1.5 δις Ευρώ την ερχόμενη πενταετία χωρίς να υπολογίζουμε την επί πλέον χρηματοδότηση επενδύσεων από το «Πακέτο Γιουνκέρ». Κονδύλια που έχει απόλυτη ανάγκη η τοπική οικονομία και κοινωνία για να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη.
Η έξοδος από την Ευρωζώνη και ο αποκλεισμός από Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις θα σημάνει άμεσα , μεταξύ άλλων:
Την κατάρρευση κρίσιμων δημοτικών και κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι ή η λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, δεν θα μπορούν να συνεχιστούν.
Την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλους τους Δήμους,  που αφορούν εργαζομένους μας που απασχολούνται σε δομές και υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Την αδυναμία εκτέλεσης σημαντικών έργων , σε όλους τους Δήμους, όπως σχολείων, δρόμων, αναπλάσεων, έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων κλπ
Την ακύρωση κρίσιμων κοινωνικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Την διακοπή των κοινοτικών κονδυλίων και των επιδοτήσεων για τους αγρότες της Κρήτης
Οι Δήμοι μας παρά τις δυσκολίες θα εργαστούν για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και την διασφάλιση της Κοινωνικής Ειρήνης παρόλο που θεωρούμε ότι πρέπει το διχαστικό και άνευ πλέον αντικειμένου δημοψήφισμα, να ακυρωθεί.
Οι ώρες που έρχονται θα φέρουν αποφάσεις χωρίς επιστροφή. Θα καθορίσουν το αύριο του τόπου και των ανθρώπων του. Θα κρίνουν το μέλλον των επόμενων γενεών. Μακριά από μισαλλοδοξίες και διχαστικές πρακτικές οφείλουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον της χώρας και των πολιτών που δεν μπορεί να είναι άλλο από ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ.
Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της χώρας έστω και την ύστατη ώρα να αναλάβει πρωτοβουλία άρσης του αδιεξόδου.
Οι Δήμοι της Κρήτης λένε ΟΧΙ στο Διχασμό της Κοινωνίας - ΝΑΙ στην Ευρώπη.
Για το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης
Ο Πρόεδρος
Βασίλης Λαμπρινός
Δήμαρχος Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου