Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Για πόσο πιστεύει ο Τσίπρας ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός;

tsipras_14072015.jpg
Κάνοντας μια αποτίμηση της συνέντευξης Τσίπρα στην "ασφαλή" ΕΡΤ (όταν θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να έδινε μια διακαναλική σε όλα τα κανάλια, ιδιωτικά και μη) μπορούμε να πούμε από τη μια ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Τσίπρα προ δημοψηφίσματος, από την άλλη όμως δείχνει ακόμη να μην πιστεύει ξεκάθαρα ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει ή για να το πούμε αλλιώς: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει....
συνειδητοποιήσει επαρκώς τι πέτυχε και τι καλείται φυσικά να υλοποιήσει (αναλυτικά τα σημεία της συνέντευξης μπορείτε να τα δείτε εδώ).
 Την ίδια ώρα με τον πρωθυπουργό, φρόντισε να δίνει συνέντευξη και ο πρώην ΥΠΟΙΚ και ευνοούμενος του Τσίπρα Γιάνης Βαρουφάκης. Από την πλευρά του ο Τσίπρας τον έσφαξε με τον γάντι, λέγοντας ότι "όλοι οι έξυπνοι άνθρωποι δεν σημαίνει ότι κάνουν για την πολιτική", συνοδεύοντας τα λόγια του με μια έκφραση μεγαλοθυμίας προς το πρόσωπό του και φυσικά εκτίμησης, Παράλληλα τον κάλυψε, φορτώνοντας πάνω του τα "λάθη της διαπραγμάτευσης", ενώ για το περίφημο σχέδιο Σόιμπλε, ομολόγησε ότι ήδη ο Βαρουφάκης τον είχε ενημερώσει ήδη από τον Μάρτιο. 

Όσο αφορά την υπόθεση "Ζωή Κωνσταντοπούλου", ο Τσίπρας έδειξε να καταλαμβάνεται από μια απάθεια, θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να δηλώσει την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σ' αυτόν και την Πρόεδρο της Βουλής,

Ο Τσίπρας έκανε μια σημαντική παραδοχή: Αποδέχθηκε πλήρως την προοπτική του ευρώ, κάνοντας κι ένα εύστοχο τέχνασμα: Όποιος συμφωνεί με τη δραχμή ουσιαστικά εξυπηρετεί το σχέδιο Σοίμπλε και τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, θέλοντας μ' αυτό τον τρόπο να "απονευρώσει" τα αντεπιχειρήματα Βαρουφάκη, όσο και να βάλει δεύτερες σκέψεις σε όσους βουλευτές προτίθενται να καταψηφίσουν, λέγοντας ότι το συμφωνημένο Grexit θα είχε και μνημόνιο και δραχμή. Ως προς αυτούς, ο Τσίπρας είπε το αναμενόμενο ότι "ο καθένας αναμετράται με τις ευθύνες και την ιστορία", ενώ δεν απέκλεισε το σενάριο των εκλογών, βάζοντάς τες ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις απανωτές ψηφοφορίες και εδώ μπαίνουμε στο "ψητό".

Ο Τσίπρας διαχώρισε ρητά την "χρηματοδότηση-γέφυρα" με τη νέα δανειακή σύμβαση, λέγοντας όχι μόνο ότι δεν είναι σίγουρος αν θα υπογραφεί, αλλά και ότι θα κάνει τα πάντα για να περάσουν τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση-γέφυρα. Αναλογιζόμενοι και την αποστροφή του ότι δεν πρόκειται να είναι ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ίσως συνηγορούν στο ότι ο Τσίπρας μπορεί ετοιμάζει την χώρα σε εκλογές το φθινόπωρο. Με άλλα λόγια, θα είναι πρωθυπουργός για όσο περάσουν τα μέτρα (μέσα στον Ιούλιο) και από κει και πέρα αν δει ότι οι συσχετισμοί στην Βουλή δεν είναι αρκετοί για να τον κρατήσουν πρωθυπουργό, τότε να έχει το άλλοθι να προσφύγει σε εκλογές, που μπορούν να μοιάζουν με δραπέτευση. Βέβαια δεν καθησυχάζει η αβεβαιότητά του ότι το Grexit δεν έχει βγει ακόμη από το τραπέζι, ίσως για να φέρει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, ίσως επειδή θέλει να διασφαλίσει από την πλευρά των εταίρων να μην σκέφτονται αυτή την εναλλακτική.

Καταληκτικά, ο Τσίπρας της 14ης Ιουλίου δεν έχει καμία σχέση με τον Τσίπρα προ δύο εβδομάδων (η αποστροφή ότι "οι δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας δεν υπάρχουν σε στιγμές κρίσης" θα μείνει στην ιστορία). Βέβαια δεν απάντησε τι έγινε το βράδυ του δημοψηφίσματος, όπως δεν ρωτήθηκε γιατί προσέφυγε σε δημοψήφισμα το βράδυ της 26ης Ιουνίου, όταν στο αεροπλάνο της επιστροφής φαινόταν σχεδόν βέβαιη η υπογραφή της συμφωνίας. Για την ώρα μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη στους εταίρους αλλά και στους πολίτες, δίχως αυτό να σημαίνει ότι είναι πεπεισμένος ότι η ανηφόρα που έχει να ανέβει αφορά αυτόν και όχι κάποιον άλλον. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν που το πάει ο Τσίπρας, πάντως για την ώρα δείχνει ότι έχει συνετιστεί προ του χάους που πήγε να φέρει μια εβδομάδα πριν..
- See more at: http://epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου