Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Στην κόψη του ξυραφιού: Ο Τσίπρας βλέπει Μέρκελ και Ολάντ – Ολα τα σενάρια |

Στην κόψη του ξυραφιού: Ο Τσίπρας βλέπει Μέρκελ και Ολάντ – Ολα τα σενάρια
Οι Βρυξέλλες γίνονται για ακόμη μια φορά το «θέατρο» της διαπραγμάτευσης, καθώς, ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με την Αγνκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ με στόχο να βρεθεί πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα....

Ο πρωθυπουργός βίωσε μια πραγματικά δύσκολη ημέρα γεμάτη σενάρια, φήμες και ανατροπές που έφερναν αρκετά κοντά τόσο τη συμφωνία όσο και τη ρήξη.
Πάντως, η βραδινή τριμερής, η οποία πέρασε από σαράντα κύματα, αναμένεται να σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις, ενώ, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί (εκτός από τις δεδομένες προτάσεις των δύο πλευρών) και το ελληνικό αίτημα για επέκταση το προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016.
Τι προβλέπει το σχέδιο επέκτασης
Το ενδεχόμενο εννεάμηνης επέκτασης του προγράμματος είναι η τελευταία εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα έριξε την πρόταση στο τραπέζι, παρά το γεγονός πως μέχρι πρότινος δεν συζητούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το υπάρχον πρόγραμμα θα παραταθεί έως τον Μάρτιο του 2016 και, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας. 
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.
Από τον εκνευρισμό στα χαμόγελα
Προηγήθηκε η ξαφνική συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό, όπου τα χαμόγελα αντικατέστησαν την κατήφεια και την «ψύχρα» μεταξύ των δύο πλευρών που είχε επικρατήσει τις προηγούμενες ημέρες. Οι δύο ηγέτες, μάλιστα, ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο.
Η υποχώρηση της Αθήνας και για το πλεόνασμα έφερε την αλλαγή κλίματος;
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ξαφνική αλλαγή κλίματος ίσως να οφείλεται στην υποχώρηση της ελληνικής πλευράς και στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά φέρεται να συζητά πλέον για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2015. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση που είχε σταλεί χθες στους δανειστές, γινόταν λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,75%.
Αυτή η υποχώρηση έρχεται μετά από εκείνη που φάνηκε να κάνει η Αθήνα χθες στους συντελεστές του ΦΠΑ, καθώς αυτοί διαμορφώνονταν στην πρόταση σε 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια και 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
Πάντως πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία στο ζήτημα, ενώ σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε με Tweet και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Αισιόδοξος τόνος από τον Μοσκοβισί
Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωνε πως «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία αν όλοι έχουν πολιτική βούληση». Ο Γάλλος πρόσεθεσε ότι «οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα». 
Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της «μια διαφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται» στην πρόταση που υπέβαλαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη οι ελληνικές αρχές. Είπε μάλιστα ότι επικοινώνησε με «τον εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών το απόγευμα (της Τρίτης) για να του αναφέρω εξ ονόματος της Επιτροπής ότι είχαμε διαφωνίες για τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους» και κατέληξε ότι συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις.
Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων MNI κάνει λόγο για συμφωνία στην οποία δουλεύουν Ελλάδα και Κομισιόν, υπό την έγκριση του Eurogroup.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου