Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ο Τσίπρας ετοιμάζει ταξίδι στις Βρυξέλλες -Μαγειρεύεται νέα πρόταση

Ο Τσίπρας ετοιμάζει ταξίδι στις Βρυξέλλες -Μαγειρεύεται νέα πρόταση
Ραγδαίες είναι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα για ακόμα μία φορά, αφού ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους, ενώ δεν αποκλείεται να διεξαχθεί και έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες.....

14:25 Τρείς οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ λένε όχι στο δημοψήφισμα, ναι σε συμφωνία
14:17 Το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στην αγορά
14.16: Τσακαλώτος: Θα επανεξετάσουμε το δημοψήφισμα, αν δεχθούμε καλή πρόταση
Μια διαφορετική, περισσότερο διαλλακτική άποψη, κατάθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, φέρεται να δήλωσε πως περιμένει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για συμφωνία μέσα στην ημέρα για να συμπληρώσει ότι αν η ελληνική πλευρά δεχθεί μια πρόταση που δεν θα μπορεί να αρνηθεί, τότε θα επανεξετάσει το θέμα του δημοψηφίσματος. 

14:13 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός πιθανόν να μεταβεί σήμερα ή αύριο στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο για να απαντήσει στη νέα προσφορά που κάνουν οι θεσμοί
14.00 To διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε επικαλούμενο Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος για παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα, ενώ και η Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Καθημερινή» στις Βρυξέλλες, μετέδωσε πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν πως ακόμα και σήμερα να υπάρξει συμφωνία, ο χρόνος για παράταση του προγράμματος έχει τελειώσει.

13:57  EKT: Οι ελληνικές τράπεζες θα είναι φερέγγυες έως 5 ημέρες σε περίπτωση χρεοκοπίας
Οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να μην κηρυχθούν αφερέγγυες για αρκετές ημέρες μετά από μια χρεοκοπία, σύμφωνα με το μέλος της Bafin και του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Felix Hufeld.
Παράλληλα όμως, υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να μην θεωρήσει αμέσως ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρεοκοπήσει, μειώνοντας έτσι την πρόσβασή τους στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ πριν το δημοψήφισμα. Η απόσυρση αυτής της στήριξης θα πυροδοτούσε την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα έσπρωχνε την Ελλάδα εκτός ευρώ, σχολιάζει το Reuters.
13:56 Το Reuters μεταδίδει πως επίσημα χείλη της γερμανικής κυβέρνησης ότι είναι πλέον πολύ αργά για να δοθεί παράταση στην Ελλάδα

13:53  O Guardian μεταδίδει ότι η τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση στέλνει τις δικές της προτάσεις στους δανειστές
13: 50 Φλαμπουράρης: Οι εταίροι κάνουν προπαγάνδα -Αν θέλουν λύση να συμφωνήσουν σε όσα λέμε
Όπως ο ίδιος τόνισε:
«Επιτέλους οι «εταίροι» θα σταματήσουν την προπαγάνδα με την επανάληψη της ίδιας πρότασης παρουσιάζοντάς τη σαν καινούργια; 'Αν θέλουν να συμβάλλουν σε λύση μία είναι η πρόταση, που πρέπει να περιέχει:
  • Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις
  • Αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού
  • Πρόσθετο αναπτυξιακό πακέτο, πέρα από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)
  • Αναδιάρθρωση με κούρεμα του χρέους
Μόνο έτσι μπορεί ο ελληνικός λαός να ανασάνει, η οικονομία να επανεκκινήσει, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας να ξεκινήσει. Μόνο έτσι η αξιοπρέπειά μας θα αποκατασταθεί».
13:35 Η Bild κάνει λόγο για επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους της ΕΕ και των θεσμών σήμερα η αύριο. Η Bild επικαλείται για το δημοσίευμα με τίτλο «Συμφωνία την τελευταία στιγμή; Ο Juncker προτείνει στον Έλληνα Πρωθυπουργό μια νέα συμφωνία», πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών. Η γερμανική εφημερίδα τονίζει επίσης, πως παρά την κατάσταση που βιώνει από χθες η Ελλάδα με capital controls και κλειστές τράπεζες, γίνονται ακόμη προσπάθειες να βρεθούν δρόμοι διάσωσης ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
13:33 Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε πριν λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Η συνομιλία έγινε σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα μέχρι το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας πρότεινε την επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας στον Γιούνκερ, με επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει συνομιλίες και με Μέρκελ – Ολάντ τις επόμενες ώρες.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε στο ΑΠΕ ότι “αν θέλουν λύση οι εταίροι ας σταματήσουν να φέρνουν παλιές προτάσεις ως νέες” και πρόσθεσε ότι για να υπάρξει συμφωνία “ζητάμε καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και διευθέτηση χρέους”
13.20 Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι ο κ. Τσίιπρας τηλεφώνησε χθες το βράδυ μετά το τέλος της συνέντευξής του στην ΕΡΤ στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ του είπε ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή για συμφωνία, ενώ του είπε πώς θα μπορουσε να μοιάζει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, αρκεί ο κ. Τσίπρας να στήριζε το «ναι».
12.52: Politico: Η απάντηση της Ουάσινγκτον είναι «το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι δικό μας»
Ο ανταποκριτής του Politico στην Ουάσιγκτον μεταφέρει πως οι ΗΠΑ, μετά την πρώτη εκτίμηση για το αν επηρεάστηκε το δολάριο από τη νέα κρίση στην Ελλάδα, απάντησαν πως «το πρόβλημα δεν είναι δικό μας». Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του «Λευκού Οίκου», Τζος Έρνεστ: «Η έκθεση των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι μικρή. Εξακολουθούμε να ζητάμε και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε πραγματιστικές διαπραγματεύσεις». Μάλιστα, αναφέρει πως ο Ομπάμα, όντως, είχε επικοινωνία με την Μέρκελ και τον Ολάντ το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά δεν διευκρίνισε αν τους ζήτησε να προχωρήσουν σε επέκταση του ελληνικού προγράμματος και χωρίς όρους, μόνο και μόνο για να ηρεμήσουν οι αγορές. Αντίθετα, τους ζήτησε να καθίσουν εκ νέου όλοι οι τραπέζι και να επεξεργαστούν ένα πακέτο.  
12:49 Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι σκέφτεται ξανά την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
12:48 Το Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου αποφάσισε την αναστολή της διαπραγμάτευσης επτά ελληνικών ομολόγων, μεταδίδει το Reuters
12:27 Σκουρλέτης: Θέλουν να "βυθίσουν" τον ΣΥΡΙΖΑ για να παρεμποδίσουν την άνοδο και των Podemos
Οι ευρωπαίοι ηγέτες «φοβούνται την ανοδική πορεία δυνάμεων όπως οι Podemos και θέλουν να τις αποδυναμώσουν με κάθε τρόπο. Και ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να μας "βυθίσουν", ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα να μην μπορεί να είναι παράδειγμα για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε μια παρόμοια κατάσταση", σημειώνει ο  υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα "El Mundo".
Ο κ. Σκουρλέτης  χαρακτήρισε επίσης, "πρόκληση" την έκκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τους Έλληνες, να ψηφίσουν υπέρ του προγράμματος βοήθειας που προτείνουν στην Αθήνα οι πιστωτές, στο δημοψήφισμα της Κυριακής. "Σήμερα παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Ελλάδας, αύριο θα το κάνουν στην Ισπανία και την Ιταλία", τόνισε. Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
12:46 H είδηση πως ο Αλέξης Τσίπρας το ξανασκέφτεται για να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις προκάλεσε ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που και σήμερα σημειώνουν απώλειες, όπως σημειώνει και ο Guardian.
12:45 Υπάρχουν προσπάθειες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον Αυστριακό ΥΠΟΙΚ Χανς Γιοργκ Σέλινγκ, ο οποίος παρόλα αυτά τόνισε πως δεν είναι και τόσο αισιόδοξος για την πιθανότητα περαιτέρω συνομιλιών με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως «το ευρώ, όπως το παρατηρήσατε τις τελευταίες 48 ώρες, δεν έχει επηρεαστεί. Είναι σταθερό. Το ευρώ είναι δυνατό. Δεν περιμένουμε καμία μετάδοση της κρίσης». 
12:43 Ο Πίτερ Σπίγκελ απαντώντας στο twitter εκφράζει την άποψη ότι δύσκολα θα προλάβει η Ελλάδα τη λήξη της ημερομηνίας σήμερα όμως αλλά οι εξελίξεις θα μας οδηγήσουν στο να «μαντεύουμε» μέχρι την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες:
Πηγή της Κομισιόν:
  • Οπως είπε ο πρόεδρος Γιούνκερ χθες στην συνέντευξη τύπου από την πλευρά της Κομισιόν η πόρτα παραμένει ανοιχτή
  • Ηταν σε επικοινωνία χθες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γιούνκερ εξήγησε πώς θα μπορούσε να είναι μια λύση της τελευταίας στιγμής.
  • Ο Τσίπρας θα έπρεπε να στείλει ένα γράμμα σε Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Μέρκελ και Ολάντ στην οποία θα αποδεχόταν τις προτάσεις των 3 θεσμών οι οποίες δημοσιεύτηκαν από την Κομισιόν την Κυριακή με ένα ΝΑΙ στη βάση της πρότασης.
  • Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα Eurogroup
Πηγή της κυβέρνησης:
  • Νέα πρωτοβουλία αναμένεται από την Αθήνα
  • Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκδηλώσει πρωτοβουλία για λύση
  • Δίνει έμφαση σε χρέος και χρηματοδότηση για να συμφωνήσει
  • Η πρωτοβουλία Τσίπρα θα γίνει σε απάντηση της κίνησης Γιούνκερ και αναμένεται να εκδηλωθεί στην εκπνοή του προγράμματος, σήμερα, για λύση χωρίς ωστόσσο να δοθούν περισσότερες πλξηροφορίες
DPA: Οι Βρυξέλλες ξεκινούν ύστατη προσπάθεια
Το γερμανικό πρακτορείο DPA επιβεβαιώνει την είδηση ότι οι Βρυξέλλες φαίνεται να ξεκινούν μια ύστατη προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, έτσι ώστε να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων. Αν ο Τσίπρας δεχθεί την πρόταση, μπορεί να έρθει ακόμη και σήμερα, και το μεταφέρει στο δημοψήφισμα ως «Ναι» θα μπορούσε στη συνέχεια να προετοιμαστεί ένα έκτακτο Eurogroup.
Οι πληροφορίες του Σπίγκελ
Οπως έγραψε πριν λίγο ο αρθογράφος των Financial Times Peter Spiegel στο twitter, έχει πληροφόρηση ότι η Ελλάδα δεν ετοιμάζεται να ξανασκεφτεί την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά δεν αποκλείει να ετοιμάζει κάτι άλλο για το απόγευμα.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ανεβάζει διαρκώς μηνύματα υπέρ μια συμφωνίας την τελευταία στιγμή.
Διάσκεψη προέδρων ΕΕ: Επανεναρξη διαπραγματεύσεων και παράταση του προγράμματος
Την επείγουσα έναρξη των συνομιλιών εντός της ημέρας και την παράταση του ελληνικού προγράμματος, ζητά η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας, δανειστών, η οποία ωστόσο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς το σώμα δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος.
Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει απόψε, Τρίτη 30 Ιουνίου.Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz και του ζήτησε να στηρίξει το αίτημα για παράταση του προγράμματος.
Ωστόσο χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, απέρριψε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.
Η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου
«Σήμερα η Διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Διάσκεψη των Προέδρων συζήτησε περαιτέρω την κατάσταση και πήρε θέση για τα άμεσα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Κάλεσε όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στις συνομιλίες για την Ελλάδα να επιστρέψουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πριν από το τέλος της Τρίτης για να συζητήσουν πως θα αποφευχθούν οι αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα και τους πιθανούς τρόπους για την παράταση του προγράμματος ως προσωρινό μέτρο, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος». 
Γιατί η Τρίτη και η Τετάρτη είναι οι πιο κρίσιμες ημέρες
Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν επειδή η «ατζέντα» είναι ασφυκτική. Σήμερα εκπνέει και τυπικά το τρέχον πρόγραμμα (Μνημόνιο) για την ελληνική οικονομία. Νομικά πλέον δεν υφίσταται η δυνατότητα παροχής βοήθειας και τα διαθέσιμα για την Ελλάδα εναπομείναντα κεφάλαια ακυρώνονται.
Επίσης σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της δόσης 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Κανείς δεν γνώριζε ως τη Δευτέρα αν η Ελλάδα διαθέτει ή όχι τα απαιτούμενα χρήματα για την καταβολή των δόσεων. Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στο σχετικό ερώτημα ήταν αόριστη και έλεγε ότι για το ζήτημα αυτό θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο.
Την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει αν θα αυξήσει την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA). Ο Αυστριακός Νοβότνι, όπως προείπαμε, θεώρησε ότι η μπάλα είναι στο «ελληνικό γήπεδο».
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα την Τρίτη το βράδυ ή την Τετάρτη να υποβάλει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δεδομένου ότι θα έχει εκπνεύσει το δεύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και θα έχει καταρρεύσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, εφόσον δεν καταβληθούν οι τρέχουσες οφειλές. 


Πηγή:  iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου