Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Αποκάλυψη: ΕΚΤ και Κομισιόν ετοιμάζουν σχέδιο για το ελληνικό χρέος

Αποκάλυψη: ΕΚΤ και Κομισιόν ετοιμάζουν σχέδιο για το ελληνικό χρέος
Σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο αποτελεί κύριο αίτημα της κυβέρνησης, φέρονται να επεξεργάζονται από κοινού Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία....

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η εφημερίδα «Καθημερινή» μεταδίδει -επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου τον οποίο δεν κατονομάζει- ότι το σενάριο που εξετάζεται και είναι το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή είναι να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιουνίου, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα και έχει πολύ βαριά ατζέντα.
Σκοπός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι με αυτό τον τρόπο το ελληνικό ζήτημα να μην επισκιάσει τα άλλα σοβαρά θέματα που έχουν να συζητηθούν, όπως το Brexit αλλά και η μεταναστευτική πολιτική. Συγχρόνως θα έχει περάσει και μία εβδομάδα από το σημερινό Eurogroup χωρίς κάποια άλλη συνάντηση με αποτέλεσμα να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτή τη στιγμή σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται κείμενο που θα αναφέρεται στο θέμα του χρέους σε περίπτωση συμφωνίας. Μια ανανέωση της δήλωσης για την ελάφρυνση του χρέους που είχε κερδίσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, όταν υπουργός ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας.
Συγχρόνως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες θα γίνει μόνο αν οι εκροές αυξηθούν επικίνδυνα τις επόμενες μέρες. Tο θέμα στην Καθημερινή αποκαλύπτει η Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες.
H συμβιβαστική πρόταση Μπατίστα στο ΔΝΤ
Στην ίδια εφημερίδα μίλησε και ο Βραζιλιάνος εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, ο οποίος παρουσίασε μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να αρθεί το αδίεξοδο.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πρότασή του πρόταση «κοινού νου» και όπως αναφέρει, την παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρώπης.
Η πρόταση προβλέπει μία μεταβατική λύση.
Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα θα δεσμευόταν:
  1. Να επιτύχει μικρά και αργά αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα λίγα χρόνια.
  2. Να εξηγήσει με λογική λεπτομέρεια τι μέτρα θα λάβει για να επιτύχει αυτά τα πλεονάσματα.
  3. Να παρουσιάσει τα σχέδιά της για ένα μερικό δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πακέτο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του δημόσιου τομέα, τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, μερικές ιδιωτικοποιήσεις και ίσως κάποιες λιγότερο αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και το ασφαλιστικό σύστημα.
Σε αντάλλαγμα, οι Θεσμοί:
  • Θα παρέτειναν την περίοδο των διαπραγματεύσεων για 4-6 μήνες, παράλληλα με την αποδέσμευση ενός ποσού που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ χωρίς επιπλέον απώλειες στα αποθεματικά της ή άλλα έκτακτα μέτρα.
  • Η πρώτη μερική αποδέσμευση θα γινόταν πριν από τις 30 Ιουνίου.
  • Επιπλέον, θα συμφωνούσαν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος με τους επίσημους Ευρωπαίους πιστωτές στο μέλλον, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει αυτά που θα έχει συμφωνήσει και διαπραγματευθεί περαιτέρω μέτρα τους επόμενους μήνες.
Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ο κ. Μπατίστα εκπροσωπεί τη Βραζιλία και 10 ακόμη αναπτυσσόμενες χώρες (στην «Καθημερινή», πάντως, μίλησε υπό την προσωπική του ιδιότητα). Η εφημερίδα αναφέρει ότι, αν και είναι γνωστός για την κριτική που έχει ασκήσει στο ελληνικό πρόγραμμα, στελέχη του Ταμείου χαρακτηρίζουν τις προτάσεις που παρουσίασε τη Δευτέρα «παραγωγικές» και μοιράζονται την ανησυχία του για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Το θέμα στην εφημερίδα αποκαλύπτει η Κατερίνα Σώκου, ανταποκρίτρια στην Ουάσινγκτον.
ΝΔ: Τη συμφωνία για το χρέος που θέλει ο Τσίπρας, την έχουμε πετύχει από το 2012
«Την συμφωνία για το χρέος που επιδιώκει σήμερα ο πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία την έχει πετύχει από το 2012, ισχυρίζονται κύκλοι της Συγγρού, που καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να διαβάσει τις αποφάσεις των Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και Μαΐου 2014.
Παράλληλα αναφέρουν ότι εφόσον ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βγει από το σημερινό αδιέξοδο που δημιούργησε, θα πρέπει να αξιοποιήσει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Να χρησιμοποιήσει δηλαδή τα ομόλογα του Δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ για θα διευθετηθεί το θέμα των επόμενων μηνών με τις υψηλές πληρωμές προς την Κεντρική Τράπεζα.
«Μέσα στα πολλά ψέματα και τις μισές αλήθειες που λέει καθημερινά ο κ. Τσίπρας, ισχυρίζεται ότι για να συμφωνήσει με τους δανειστές θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα του δημοσίου χρέους και να συμπεριλαμβάνεται κάποια αναφορά σε αυτό το ζήτημα στη συμφωνία που θα κάνει με τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Ας μην "κουράζεται" ο κ. Τσίπρας για το ζήτημα του χρέους. Ας μπει στον κόπο να διαβάσει τις ανακοινώσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και του Μαΐου 2014 (επισυνάπτονται). Και να παραδεχτεί ότι τη διευθέτηση του χρέους με αναδιάρθρωσή του (επιμήκυνση της διάρκειας, μετάθεση λήξεων, μείωση επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά), η οποία οδηγεί σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του, την είχαμε εμείς επιτύχει! Και να κοιτάξει επιτέλους να ενεργοποιήσει τη ρήτρα διευθέτησης του χρέους που είχαμε συμπεριλάβει στα κοινά ανακοινωθέντα του Eurogroup. Και να παραδεχτεί ότι με το πραγματικό "κούρεμα" (PSI) και την επαναγορά του χρέους, που κάναμε το 2012, η χώρα απαλλάχτηκε από 125 δις ευρώ ονομαστικού χρέους, ή 70% περίπου του σημερινού ΑΕΠ!  Και επιπλέον, με τα χαμηλά επιτόκια, με την αύξηση του μέσου χρόνου ωρίμανσής του και την περίοδο χάριτος, που όλα αποτελούσαν μέρος της συμφωνίας του PSI, το ελληνικό δημόσιο απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής περίπου 10 δις € το χρόνο για τόκους, ή 5,5% περίπου του σημερινού ΑΕΠ!
Πέρα, όμως, από τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους που πετύχαμε, αφού ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να βγει ούτε από τα βραχυπρόθεσμα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, ας χρησιμοποιήσει τουλάχιστον τη δική μας πρόταση: Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ANFAs & SMPs) και που πλησιάζουν στη λήξη τους, να μεταφερθούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα (ESM). Στη συνέχεια, ο ESM να μετατρέψει αυτά τα ομόλογα σε ένα νέο δάνειο με τους τρέχοντες σήμερα όρους του, με χαμηλό επιτόκιο (περίπου 4,75 φορές μικρότερο από το επιτόκιο των ANFAs & SMPs) και μεγάλη, άνω των 30 ετών, διάρκεια. Έτσι, θα διευθετηθεί το θέμα των επόμενων μηνών με τις υψηλές πληρωμές προς την ΕΚΤ, θα περιοριστεί σημαντικά το επιτόκιο που καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο και θα επηρεαστεί θετικά η βιωσιμότητα του Ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς μεγαλώνει η διάρκεια ωρίμανσής του (maturity) και χαμηλώνει περαιτέρω το μέσο επιτόκιο εξυπηρέτησης του χρέους.
Ας χτίσει ο κ. Τσίπρας πάνω στα δικά μας  επιτεύγματα. Και ας δουλέψει, επιτέλους, για να τα ενεργοποιήσει προς όφελος της Πατρίδας».


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου