Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Μαλώνουν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τους «πελάτες» φαρμακοποιούς πάνω στο κουφάρι της χώρας

2015-06-09_1.45.44_.png

Διγλωσσία χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Ένα 24ωρο μετά την κατάθεση της 47σέλιδης ελληνικής πρότασης στους θεσμούς, στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση δεσμεύεται να ανοίξει το δίκτυο διανομής των ΜΗΣΥΦΑ και εκτός των φαρμακείων, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συνέχισε να επικαλείται τις προεκλογικές εξαγγελίες της παράταξής του, αναφορικά με τα ΜΗΣΥΦΑ διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνουν στα 11.000 φαρμακεία της επικράτειας, «που αποτελούν ένα υπερπλήρες δίκτυο διανομής»...
«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει ο χώρος πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, την Πέμπτη κατά την πρώτη (!) συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους διαπιστευμένους υγειονομικούς συντάκτες στη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του στην Αριστοτέλους.
Μάλιστα, υπογράμμισε, κληθείς να τοποθετηθεί για το ζήτημα της απελευθέρωσης της πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ πως υπάρχουν 11.000 φαρμακεία στη χώρα, αριθμός επαρκής για να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση είχε δηλώσει γραπτώς ότι δεσμεύεται να προωθήσει το άνοιγμα του δικτύου διανομής των ΜΗΣΥΦΑ. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσε στους θεσμούς, αναφέρεται ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τα ΜΗΣΥΦΑ θα μπορούν να πωλούνται και σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία από τα σούπερ μάρκετ αλλά παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι η απελευθέρωση των σημείων πώλησης ΜΗΣΥΦΑ ήταν μια από τις «κόκκινες γραμμές» που έθεταν οι φαρμακοποιοί στην προηγούμενη κυβέρνηση αξιώνοντας την πώλησή τους μόνο από τα φαρμακεία. Η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ χαρακτηριζόταν -και χαρακτηρίζεται- από τους φαρμακοποιούς Δούρειος Ίππος για την άλωση και τη διάλυση του ελληνικού φαρμακείου και αποτέλεσε θέμα σφοδρής αντιπαράθεσης του κλάδου με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και με τους υπουργούς Υγείας που συντάσσονταν μαζί του. [protothema]


 Epikairo: Το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ ήταν το αντίστοιχο ΕΝΦΙΑ των φαρμακοποιών. Ο Λουράντος, ο οποίος είναι ο πρώτος Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου που δεν στηρίχθηκε επίσημα από τη ΝΔ (αν και δεξιών καταβολών), κήρυξε τον ανένδοτο στην προηγούμενη κυβέρνηση, με τα 11.000 φαρμακεία να γίνονται εκλογικά κέντρα που θα τη ρίξουν στις εκλογές. Ο βασικός λόγος ήταν να παραμείνουν τα φαρμακεία ως αποκλειστικοί χώροι πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ. 

Κατά τη συνήθη του πρακτική, ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε πλήρως την περίπτωση, έταξε τα ΜΗΣΥΦΑ στους φαρμακοποιούς και μάζεψε ανερυθρίαστα τις ψήφους. Κατόπιν τούτου και ενώ αναφέρεται ρητά στο 47σελιδο κείμενο η δυνατότητα πώλησης ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ, ο Κουρουμπλής ψεύδεται, λέγοντας, μία μέρα μετά, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μετά την απόλυτη έκθεσή του, τα μαζεύει και στην εκπομπή ΜEGA-ΣΚ, αναφέρει ότι ''ενδεχομένως ένα μέρος των ΜΗΣΥΦΑ να μπει στα σούπερ μάρκετ, όμως καλό είναι να περιμένουμε το τέλος της διαπραγμάτευσης'' [via tanea].

Την πελατειακή σκυτάλη παίρνει ξανά η ΝΔ, η οποία, μαθαίνουμε ότι συναντάται με τον Λουράντο σήμερα το πρωί και ....

2015-06-09_2.00.02_.png
via newsit

O πρώην υπουργός υγείας Μάκης Bορίδης προχωρά και σε δήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση οφείλει να εμείνει στην πολιτική που ακολουθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα ΜΗΣΥΦΑ. Αντί να προτείνει η ίδια την απελευθέρωσή τους, υπερακοντίζοντας ακόμα και τις υποχρεώσεις οι οποίες υπήρχαν στο μνημόνιο, εκείνο που πρέπει να κάνει είναι να μεριμνήσει, ώστε να αποδειχθεί αυτό που όλοι ξέρουμε. Δηλαδή τι; Ότι ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων λειτουργεί και επομένως δεν υπάρχει ανάγκη, ούτε και θα προσθέσει τίποτε, η διάθεσή τους από άλλα κανάλια πλην των φαρμακείων. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και να σταματήσει μια καταστροφική πολιτική που έχει ξεκινήσει στο συγκεκριμένο κλάδο».

Διαβάζεις όσα συμβαίνουν, ένα μίγμα ψεμάτων και θράσους, με μοναδικό σκοπό να εξαπατήσουν-εξαγοράσουν τον διαθέσιμο έλληνα ψηφοφόρο και νιώθεις μία αηδία. Ίσως τελικά να μας αξίζει η χρεοκοπία. Άλλωστε, τη διεκδικούμε με το σπαθί μας.

- See more at: http://www.epikairo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου