Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Λείπουν 570 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις ΟΑΕΕ και ΟΓΑ...

Λείπουν 570 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις ΟΑΕΕ και ΟΓΑΜάχη με τον χρόνο δίνει η ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης για να εξασφαλίσει τα χρήματα, προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.
Σύμφωνα με...
έγκυρες πληροφορίες, οι υπεύθυνοι αναζητούν περισσότερα από 570 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350 από κρατική χρηματοδότηση, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διαθέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Συγκεκριμένα, απαιτούνται πάνω από 296,5 εκατ. ευρώ για την καταβολή περίπου 686.812 συντάξεων ΟΓΑ και άλλα περίπου 274 εκατ. ευρώ για την καταβολή 367.603 συντάξεων ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και καθώς η ανταπόκριση των ταμείων θεωρείται ότι θα είναι περιορισμένη, ασκούνται πιέσεις στις διοικήσεις των τραπεζών για δάνειο της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ώστε τελικά οι συντάξεις να καταβληθούν στην ώρα τους.

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε επιστολή προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με την οποία ζητεί από τις διοικήσεις να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους στον λογαριασμό διαθεσίμων της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να πληρωθούν την Τετάρτη οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

Το πόσο οριακή είναι η κατάσταση φάνηκε και από τη μη έγκαιρη καταβολή των συντάξεων στους περίπου 57.000 συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ και στους 37.240 συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΔΕΗ, ενώ ξεχωριστά και με καθυστέρηση πιστώθηκε τελικά το ΕΚΑΣ στους δικαιούχους του ΙΚΑ (περίπου 42 εκατ. ευρώ).

Το ΙΚΑ επικαλείται τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ πηγές από τη διοίκηση επισημαίνουν ότι θα γίνουν όλες οι προσπάθειες προκειμένου οι συντάξεις να πληρωθούν αύριο.

Να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ που την τελευταία στιγμή βρήκε, αργά το μεσημέρι της Παρασκευής (από την ΤτΕ) 150 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων στους 1.221.155 συνταξιούχους του, περίμενε περίπου 600 εκατ. ευρώ από την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, εχθές και σήμερα, καθώς οι περισσότεροι εργοδότες καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους προς το ταμείο, τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Με τις τράπεζες κλειστές, αυτό προφανώς δεν κατέστη δυνατό. Όπως αδύνατη ήταν και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών...
Μαυρούλη Αργυρώ
 real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου