Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Η μεγάλη συμφωνία έπρεπε ήδη να είναι εδώ

tsakalotos_28052015.jpg

Εν μέσω ελληνικών διαρροών για επικείμενη συμφωνία και διαψεύσεων από τους δανειστές μια συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη γερμανική FAZ ήρθε να ταράξει τα νερά. [iefimerida]
Ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με....
την εφημερίδα, παραδέχθηκε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει «πέσει» και το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

«Οι δύο διαπραγματεύσεις» έχουν ενωθεί δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για σύγκλιση των δύο πλευρών σε συγκεκριμένο κατάλογο μέτρων που θα αφορούν τόσο την τρέχουσα συμφωνία όσο και την νέα κεφαλαιακή στήριξη της χώρας.

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμά ότι η συμφωνία θα έλθει τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ, υπογραμμίζει ότι η συμφωνία θα πρέπει να είναι κατάλληλη σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, και την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Διαψεύδει, πάντως, δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «πόλεμο» του ΣΥΡΙΖΑ προς τους επιχειρηματίες δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τις κατηγορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κηρύξει ένα τέτοιον πόλεμο. Φυσικά έχουμε διαφορετική στάση σε ό,τι αφορά το επιχειρείν σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση».

Διαψεύδει ο υπουργός

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός διέψευσε τα περί τρίτου πακέτου τονίζοντας:

Διαψεύδω ότι στη συνέντευξη μου στη FAZ 27.5.15 έκανα λόγο για πακέτο διάσωσης . Το μόνο που είπα είναι αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist [15.5.15] ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θέλει μία ενιαία λίστα προαπαιτουμένων και για την τρέχουσα συμφωνία και για την συμφωνία που θα ακολουθήσει μετά την πρώτη Ιουλίου. Tίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Epikairo: Η κυβέρνηση μιλά για μια και οριστική συμφωνία, χωρίς βεβαίως να διευκρινίζει το ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας. Από την άλλη όμως αυτό που μάλλον αχνοφαίνεται στον ορίζοντα είναι το σπάσιμο της συμφωνίας σε μια μεταβατική και την τελική, με την μεν πρώτη να συνοδεύεται από έναν κατάλογο ήπιων (;) μέτρων και επιστροφή 1,9 δις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατεί η ΕΚΤ και την δε δεύτερη να είναι το τρίτο δάνειο, με νέο, σκληρό μνημόνιο, όσο κι αν διαψεύδει ο Τσακαλώτος.

Υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα; Εδώ ο Σαμαράς, με κάπως μαζεμένα οικονομικά το φοβήθηκε και δραπέτευσε από την εξουσία, στον Τσίπρα δεν θα συμβεί, όπου η ζημιά στην ελληνική οικονομία το τελευταίο εξάμηνο είναι δύσκολα επανορθώσιμη; Ο ίδιος εχέφρων άνθρωπος θα πόνταρε ποτέ στην υπερψήφιση ενός τρίτου δανείου από την παρούσα Βουλή; Όχι βέβαια, γι αυτό και ο Τσίπρας δείχνει να προτιμά το "μικρό πακέτο", ίσα για να βγάλει το καλοκαίρι.

Ανακύπτει βέβαια το ερώτημα αν τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε αλλιώς. Φυσικά και σ' αυτό ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση, όχι επειδή δεν ολοκλήρωσε την 5η αξιολόγηση, αλλά επειδή δεν υλοποίησε την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι αν μέχρι τέλη Απριλίου είχαμε παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, οι "θεσμοί" θα μας είχαν ήδη δώσει τα 7,2 δις και θα διαπραγματευόμασταν με καλύτερους όρους την επόμενη μεγάλη συμφωνία για τα τέλη Ιουνίου, όχι για τα τέλη του φθινοπώρου.

Αντίθετα, τι έγινε; Μια ολόκληρη χώρα θα σέρνεται σ' αυτή την κατάσταση τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, με τη ζημιά στην οικονομία να μεγαλώνει, άρα το ποσό της βοήθειας και η σκληρότητα των μέτρων να αυξάνεται. Εκεί πιθανόν και ο Τσίπρας να βρει την ευκαιρία να προσφύγει στις κάλπες, γιατί είναι απίθανο η παρούσα Βουλή και Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει ένα τρίτο μνημόνιο και να στέκεται μετά η κυβέρνηση. Εκτός κι αν μέχρι τότε έχει ανασχηματίσει την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χωρίς να σημαίνει ότι θα ξεφορτωθεί και το πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματός του.
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου