Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Από τους «παραπλανηθέντες» υπουργούς του Καραμανλή στον παραπλανηθέντα πρωθυπουργό..

tsipras_28042015.png
 Ήταν λάθος που δεν πήραμε χρήματα με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Star, είπε όμως ότι αυτό οφείλετο σε «παραπλάνηση», αρκούμενη η κυβέρνηση σε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ. [in.gr].....


Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τη λύση θα τη δώσει ο λαός. Απέκλεισε το ενδεχόμενο των εκλογών («ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές;») άλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος, επιχειρηματολογώντας ότι το Σύνταγμα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με δημοσιονομικές επεκτάσεις.

«Ας μην φοβόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί «γιατί θα πάμε σε συμφωνία». «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί», είπε.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η γερμανίδα καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση, ενώ τόνισε ότι η εξέλιξη της ρήξης και της χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία και για τη Ανγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτυχία τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά σημείωσε ότι μετά τις 20/2 γίνεται προσπάθεια να αλλάξουν σημεία της συμφωνίας. Καταλόγισε δε στους πολιτικούς αντιπάλους και σε ισχυρά κέντρα της Ευρώπης ότι κατασκεύασαν «ναρκοθετημένο πεδίο», ευελπιστώντας η κυβέρνηση θα αποτελέσει μία παρένθεση.

Παραδέχτηκε ότι η ακινησία παράγει κίνδυνο ύφεσης. «Θα ήταν εύκολο για μένα να λύσω την ακινησία με μία υπογραφή» στην 5η αξιολόγηση, είπε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε όμως ότι αυτό που διαδραματίζεται έχει να κάνει με το εάν η Ευρώπη αποδέχεται τη δημοκρατία και τη βούληση του λαού ενός κράτους-μέλους.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος να μην ζητήσουμε χρήματα τον Φεβρουάριο, είπε όμως ότι αυτό οφείλετο σε παραπλάνηση. «Και τα λάθη και οι παραλείψεις είναι ανθρώπινα» είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν λάθη που είναι εγκληματικά, λάθη που γίνονται υπό την πίεση των χρόνου, και λάθη γιατί κάποιοι σε παραπλανούν.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός είχε λάβει τη δέσμευση ότι με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αναφερόμενος στην «ανορθόδοξη», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το όριο για τα έντοκα γραμμάτια, στις 18 Φεβρουαρίου.

Τότε η Αθήνα δεν απαίτησε γραπτή δέσμευση και αρκέστηκε σε μία προφορική διαβεβαίωση. Πράγματι -δήλωσε- θεωρήσαμε καλόπιστη την προφορική επισήμανση, όπως και ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Άφησε δε σαφείς αιχμές κατά του Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι είτε ο κ. Ντράγκι όταν λέει ευρωπαϊκό πρόγραμμα εννοεί το μνημόνιο, ή το τελευταίο διάστημα η ΕΚΤ έχει αλλάξει πολιτική.

Παραδέχτηκε επίσης ότι αν και «φύγαμε από την 5η αξιολόγηση», είναι δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με τους ίδιους ανθρώπους που ήταν υπεύθυνοι για το Μνημόνιο, γιατί «δεν θέλουν να σκοτώσουν το παιδί τους».

Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχει ακόμα στο τραπέζι το θέμα των συντάξεων, το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς και υφεσιακά μέτρα, όπως ΦΠΑ. «Το θέμα του ασφαλιστικού θα το βρούμε μπροστά μας» είπε ο πρωθυπουργός, ρωτώντας εάν πιστεύει κανείς ότι μπορεί να το λύσει στο πλαίσιο μίας ενδιάμεσης συμφωνίας.

Ο στόχος, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, ήταν να πάμε σε μία συμφωνία σε αυτά που μπορούμε να προωθήσουμε και να πάνε τα δύσκολα στην τελική συμφωνία, γιατί δεν είναι δυνατό, όπως είπε, να μιλάμε για το μέλλον όταν στο κλάσμα που λέγεται χρέος προς ΑΕΠ μιλάμε μόνο για τον παρονομαστή και όχι για τον αριθμητή.

«Όποιος έχει πρόθεση για συμφωνία αφήνει τα αγκάθια για αργότερα, κάποιοι όμως φέρνουν τα αγκάθια από τώρα», τόνισε.

Μιλώντας για τον υπουργό Οικονομικών, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα, «γιατί μιλάει τη γλώσσα τους». Αλλά, πρόσθεσε, η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σε ένα άνθρωπο. Την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Βαρουφάκη», αλλά η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να αναδιοργανώσουμε τις ομάδες μας για να έχουμε την καλύτερη αποτελεσματικότητα, όλα υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε.

Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και όχι πολιτικό φλερτ, λέγοντας ότι έχει 1,5 χρόνο να τον συναντήσει και έκανε λόγο για «παραφιλολογία καφενείου».

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι δεν έκανε πρόταση στον κ. Καραμανλή να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι η μοναδική πρόταση ήταν στον κ. Παυλόπουλο .

Για την υπόθεση Ξηρού, ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το νόμο για τις φυλακές και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν έχουν χαλάσει οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας επίσης ότι η προστριβή δεν επηρεάζει τις σχέσεις στην διαπραγμάτευση. Σημείωσε ότι ο ίδιος ο Ξηρός φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει χρήση της διάταξης, ενώ αναφέρθηκε στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του κ. Ξηρού.

Παράλληλα, μίλησε για πολιτική υποκρισία κάποιων και αναφέρθηκε σε ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπέρ της αποφυλάκισης των πρωταίτιων του πραξικοπήματος του 1967, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατία δεν φοβάται και δεν εκδικείται.

Epikairo: Παραπλανήθηκε ο Τσίπρας λοιπόν την 20η Φεβρουαρίου, για μια συμφωνία όμως που την υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια χθες στον Χατζηνικολάου, παρουσιάζοντας ως επίτευγμα την μετονομασία λέξεων και πρακτικών. Η ελαφρότητα με την οποία ο Τσίπρας παραδέχτηκε ότι εξαιτίας μιας παραπλάνησης η χώρα αυτή τη στιγμή έχει ξεμείνει με ρευστό και η ευκολία με την οποία κατήγγειλε σενάρια συνωμοσιών τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, δείχνουν ότι ο Τσίπρας έχει ετοιμάσει ένα επικοινωνιακό σκηνικό βελούδινης ρήξης, την οποία θα επικαλεστεί στην περίπτωση που στριμωχτεί για τα καλά. Παράλληλα δεν μπόρεσε να απαντήσει στην αντίφαση πώς γίνεται επί 3 μήνες να υπάρχει "πρώτη φορά" διαπραγμάτευση, με τους "θεσμούς" να αξιώνουν επιτακτικά την εφαρμογή του mail Χαρδούβελη.

Από την άλλη ο Τσίπρας κατέστησε πλέον ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση μη ευνοϊκής εξέλιξης της διαπραγμάτευσης, η οποία θα φέρει μια δυσάρεστη συμφωνία ή καμία συμφωνία, θα προσφύγει στο δημοψήφισμα, μιας και για εκείνον ο λαός είναι το "μόνο του αποκούμπι" όπως εκείνος είπε χαρ/κα. Με άλλα λόγια ο Τσίπρας ομολόγησε ότι βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο και την λύση θέλει να την δώσει γα εκείνον ο λαός, που υπενθυμίζουμε ότι θέλει να παραμείνει κατά συντριπτικό ποσοστό στο ευρώ. Επειδή ο Τσίπρας θέλει να κρατηθεί στην εξουσία και οι εκλογές είναι ρίσκο, χωρίς από την άλλη να διαλυθεί η κυβέρνησή του (γιατί η Βουλή θα ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία, από την επομένη όμως δεν θα υπάρχει κυβέρνηση), επιστρατεύει τον λαό "ως αποκούμπι" για να τον κρατήσει στην εξουσία με έναν συμβιβασμό που αδυνατεί να κάνει τώρα, ενώ το θέλει.

Από την άλλη ο Τσίπρας δεν φρόντισε να κρύψει την πολιτική εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή, επιβεβαιώνοντας τους διαύλους επικοινωνίας που έχε ανοίξει εκείνος και οι στενοί του συνεργάτες με το καραμανλικό στρατόπεδο εδώ και πολύ καιρό. Εξάλλου επιβεβαίωσε την κάλυψη προς τον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας ότι η εξεταστική δεν θα έχει τιμωρητική διάθεση, ούτε ρεβανσισμούς, κάτι που όλοι ξέρουμε ότι στα μάτια πολλών φαντάζει φαιδρό.

Γενικότερα και σε μια σειρά από ζητήματα ο Τσίπρας επιστράτευσε την αοριστία και την γενικότητα, μιλώντας πάντοτε σε ρεαλιστικό τόνο και αφήνοντας κατά μέρους τις ουτοπίες. Για παράδειγμα:

1) Αντί για αριστεία, μίλησε για την αυταξία της γνώσης, άλλα λόγια να αγαπιομαστε δηλαδή, χωρίς να μιλήσει για το όραμα που έχει εκείνος στα Πανεπιστήμια

2) Για τις καταλήψεις, δεν άφησε να εννοηθεί αν είναι τελικά είναι υπέρ ή κατά της παρέμβασης;

3) Για το άσυλο, φρόντισε να πετάξει  το μπαλάκι στον Πανούση, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν είναι υπέρ ή κατά της κατάργησης

4) Για τους αιώνιους φοιτητές, επιστράτευσε φαιδρές δικαιολογίες, με την αναφορά σε Λοβέρδο για μετεγγραφές, βάζοντας για ακόμα μια φορά στην ζυγαριά τον λαϊκισμό, ενώ και ο συριζα δεν ήταν κατά.

5) Για τα αγροτικά προϊόντα. μίλησε για λύση. δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. παράτυπα, έχει γίνει συμφωνία με ρώσους μεσάζοντες που τα εξάγουν από δω, σπάζοντας με παραθυράκι το εμπάργκο. Είναι βλέπεις και η ειλικρινής σχέση με μέρκελ.

6) Για ιδιωτικοποιήσεις. έφερε ελάχιστα παραδείγματα που αποφέρουν 200 εώς 300 εκ. δεν είπε τι θα κάνει με τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις πχ αεροδρόμια, μένοντας στην αοριατία περί σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

7) Αυτό που άφησε να εννοηθεί είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να διατηρηθεί και το 2015, αθετώντας μια κύρια προεκλογική υπόσχεση, χάρη στην οποία εξασφάλισε ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων των λεγόμενων νοικοκυραίων.

Καταληκτικά: Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας αν ήταν στο χέρι του θα έκανε κωλοτούμπα, αλλά έχει αποφασίσει στο εσωτερικό να ικανοποιεί το αντιμνημονιακό του ακροατήριο, με ισχυρές δόσεις συναισθηματισμού (μίλησε δεκάδες φορές για "ειλικρίνεια" και "λαό"). Έδειξε ότι ακόμα δεν έχει συναίσθηση ότι είναι πρωθυπουργός, κυβερνώντας με τον 'αυτόματο" που τον έφερε στην εξουσία, πιστεύοντας ότι αυτός θα τον κρατήσει ανέφελα στην εξουσία. Και μάλλον αυτό νοιάζει περισσότερο τον Τσίπρα και το σύστημά του. Δεν μίλησε ούτε για όραμα, ούτε για μια μεγάλη αλλαγή που θέλει να φέρει, ομολογώντας ότι θα πορευτεί περισσότερο με την επικοινωνία, παρά με την ουσία, ειδικά όσο έχει αυτή την αντιπολίτευση απέναντί του..
.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου