Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΣΚΑΝΕ ΕΞΙ ΒΑΡΕΛΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ...


Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΚΑΝΕ ΕΞΙ ΒΑΡΕΛΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ...

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να διέγνωσε πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να έλθει σε πολιτική συμφωνία μαζί του προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, όμως πριν ακόμη σβήσει ο απόηχος των δηλώσεών του ήρθε, από τη Ρίγα της Λετονίας, η απόφαση του Γιούρογκρουπ για να τον διαψεύσει......

Έκτακτο Γιουρογκρούπ, την ερχόμενη Πέμπτη, για να εγκρίνει μια ενδιάμεση, μέχρι τον Ιούνιο, συμφωνία δεν θα υπάρξει. Και δεν θα υπάρξει επειδή όπως,για μια ακόμη φορά, διαπίστωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έχει επιτευχθεί, με ευθύνη της ελληνικής κυβερνήσεως, η αναγκαία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Και όχι μόνον αυτό, αλλά οι εταίροι-δανειστές μας επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους ότι προαπαιτούμενο της οποιασδήποτε νέας συμφωνίας είναι η θετική αξιολόγηση, εκ μέρους των Θεσμών, του υφιστάμενου Προγράμματος, όπως συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Με απλά λόγια, χρήματα γιόκ. Ούτε τα 1,9 δισ. ευρώ που οφείλει η ΕΚΤ θα λάβει η χώρα ούτε εκταμίευση κάποιου άλλου μέρους της εκκρεμούσης δόσης των 7,2 δισ. θα υπάρξει αν δεν δεν κατατεθεί και εγκριθεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που απαιτούνται για να καλυφθεί, με αξιόπιστο τρόπο, οι δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές "τρύπες" που υπάρχουν και οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, συνεχώς διευρύνονται.
Βεβαίως, η καγκελάριος της Γερμανίας μπορεί να δήλωσε πως "θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα" όμως αυτό "τα πάντα" της Μέρκελ κακώς το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου το μετέφρασε ως σήμα της καγκελαρίου στους Θεσμούς να κάνουν τα στραβά μάτια. Αποτελούσε μια ακόμη δήλωση βουλήσεως ότι θέλει και αυτή η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Και φυσικά μια έκφραση ευχαριστίας προς τον Τσίπρα επειδή αυτός μεταξύ άλλων συμφώνησε, όπως λέγεται, να δοθούν και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στους Γερμανούς. Όπως η ίδια εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό η επιτυχής ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για να συζητηθεί μια συμφωνία πακέτο, που θα περιλαμβάνει δηλαδή και την αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτή θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, εφόσον βεβαίως μέχρι τότε όλα εξελιχθούν ομαλά ή δεν υπάρξει, όπερ και το πιθανότερο, κάποιο "ατύχημα". Η φράση της Μέρκελ "θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα" είναι μισή καθώς το συμπλήρωμά της είναι "...εφόσον βεβαίως η Ελλάδα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει".
Η εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων της Αθήνας είναι το καλύτερο χαρτί στα χέρια του Βερολίνου στο "πόκερ θανάτου" που παίζεται, εδώ και τρεις μήνες, μεταξύ Βαρουφάκη και Σόιμπλε. Μάλιστα τις αμέσως προσεχείς ημέρες η ασφυξία της χώρας θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη καθώς το υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες έχει επιδοθεί σ' έναν απίστευτο αγώνα δρόμου προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των μισθών και κυρίως των συντάξεων του ΙΚΑ. Την Πέμπτη 23 Απριλίου στα ταμεία του ΙΚΑ υπήρχαν μόνον 143 εκατ. ευρώ όταν για τις συντάξεις Απριλίου χρειάζεται 893,6 εκατ. Οι ιθύνοντες θεωρούν πως τελικά τα χρήματα θα βρεθούν όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το ίδιο θα συμβεί και για το μήνα Μάιο. Σημειώνουμε πως το ΙΚΑ δεν έχει πληρώσει και τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, με τις συσσωρευμένες οφειλές να ανέρχονται στα 498.744.254 ευρώ, από τις οποίες τα 210.167.961 εκατ. είναι οφειλές του πρώτου τριμήνου του 2015. Αντίστοιχα προβλήματα, ενδεχομένως και πιο οξυμμένα, εμφανίζονται σε σειρά άλλων εταιρειών, οργανισμών και ιδρυμάτων του Δημοσίου.
Ο εσωτερικός δανεισμός και η στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο δεν οδηγεί σε Grexit όμως σε συνδυασμό με την ιδιότυπη υφαρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, των ΟΤΑ και άλλων φορέων του δημοσίου που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, δείχνει ανάγλυφα τη δραματική εικόνα στην οποίαν έχει περιέλθει το ελληνικό κράτος. Εικόνα η οποία αντανακλάται και στην κυβέρνηση, η οποία, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε κατά το παρελθόν, αναγκάζεται τώρα και αυτή να νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), κάτι που προκαλεί ένταση στο Κοινοβούλιο, αλλά και δυσθυμία στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και οι εξηγήσεις αλλά και οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Μάρδα, μπορεί να διασφάλισε την υπερψήφιση της ΠΝΠ όμως δεν εκτόνωσε τη δυσαρέσκεια που έχει εμφιλοχωρήσει στο κυβερνητικό στράτόπεδο. Δυσαρέσκεια η οποία επιτείνεται από τον άγαρμπο έως και ακατανόητο τρόπο με τον οποίον ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής προσπαθεί, νομοθετώντας, να διορθώσει τα κακώς κείμενα στο ποδόσφαιρο. Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ γίνονται καθημερινά δέκτες παραπόνων ένεκα της προοπτικής να αποβληθούν από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις οι ελληνικές ομάδες όλων των κατηγοριών και τα συμπαραμαρτούντα αυτής της εξέλιξης. Το πιθανότερο είναι το αθλητικό νομοσχέδιο να αλλάξει γιατί διαφορετικά, όπως μας λέει υπουργός, "η κυβέρνηση δεν θα πέσει από τη Μέρκελ και τις Βρυξέλες, αλλά από τον Κοντονή και το Καραϊσκάκη".
Αν λοιπόν το ασφυκτικό οικονομικό πρόβλημα είναι το πρώτο "βαρελότο" που κινδυνεύει να σκάσει στα χέρια του Τσίπρα και το αθλητικό το δεύτερο, υπάρχουν ακόμη άλλα τρία που κινδυνεύσουν, αν εκραγούν, να τραυματίσουν σοβαρά την κυβέρνηση. Το ένα, το μεταναστευτικό, ήδη έχει πυροδοτηθεί και αν δεν ελεγχθεί, όχι φυσικά με τον ακτιβίστικο τρόπο της αρμοδίας υπουργού Χριστοδουλοπούλου, μπορεί να κατακάψει ολόκληρη τη χώρα. Το δεύτερο, που επίσης μπορεί να κατακάψει τη χώρα και ιδίως τα αστικά της κέντρα είναι η ανεξέλεγκτη δράση, με μολότοφ και καταλήψεις, του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου. Μπορεί με την ψήφιση του νόμου για τις φυλακές να έχει εκτονωθεί η ένταση όμως εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει και νέα έκρηξη. Ο τρόπος που η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τα θέματα δημόσιας τάξης και τρομοκρατίας είναι κρίσιμος καθώς, όπως έδειξαν οι ανακοινώσεις του αμερικανικού Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και του βρετανικού φόρεϊν όφις, διαπλέκεται και με θέματα διεθνούς διπλωματίας.
Το πέμπτο "βαρελότο" είναι το κομματικό. Ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να βαδίσει, όπως έχει αποφασίσει, το δρόμο του ρεαλισμού και του συμβιβασμού, έχει ανάγκη στηριγμάτων και συμμαχιών. Οι αντιστάσεις γι' αυτή τη στροφή είναι σημαντικές και στην Κουμουνδούρου και στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Προσπαθεί λοιπόν να δημιουργήσει μια νέα κομματική πλειοψηφία που θα τον στηρίξει στο δρόμο του ρεαλισμού που έχει επιλέξει. Η "Αριστερή Ενότητα" στην οποίαν στηρίχθηκε μέχρι τις εκλογές έχει διασπαστεί. Τώρα ένα τμήμα της μαζί με την "Πλατφόρμα 2010" (Παπαδημούλης, Δούρου, Μπαλάφας κ.α) συν κάποιους από τους "53" του Τσακαλώτου, τους "τριαντάρηδες" (Μπουρνούς, Ηλιόπουλος κ.α. τους οποίους ελέγχει ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Κορωνάκης) και φυσικά το υπουργικό και κυβερνητικό πυροβολικό (Σταθάκης, Σκουρλέτης, Παππάς, Φλαμπουράρης, Φίλης, Πουλάκης, Μπασκόζος κ.α.) θα επιχειρήσουν το αργότερο έως τις 24 Μαΐου να δημιουργήσουν την "Ενωτική Κίνηση", η οποία, όπως μας λέει εις εκ των πρωταγωνιστών της, "θα στηρίξει την κυβέρνηση να βαδίσει το δρόμο του ρεαλισμού προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ και σε ευρωπαϊκή τροχιά και τον Αλέξη Τσίπρα να μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σ' ένα μαζικό κόμμα της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας που θα σφραγίσει, για πολλά χρόνια, τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις".
Στα ως άνω πέντε "βαρελότα" θα πρέπει όμως να προσθέσουμε κι άλλο ένα: το κοινωνικό. Προσώρας οι πολίτες στηρίζουν την κυβέρνηση και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε στις εκλογές. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει, λίαν συντόμως, να έλθει σε συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές τότε η οικονομία της χώρας θα εκθεμελιωθεί και το κοινωνικό κράτος θα μετατραπεί σε ερειπιώνα λόγω της αδυναμίας της πολιτείας να ανταποκριθεί σε βασικές της υποχρεώσεις που αφορούν την υγεία, την παιδεία, την απονομή δικαιοσύνης και την ασφάλεια των πολιτών. Το κλίμα, ως είναι φυσικό, θα μεταστραφεί και οι αντιδράσεις θα είναι οξύτατες. Στην περίπτωση αυτή, και προκειμένου να αποφευχθούν φυγόκεντρες και ακραίες καταστάσεις, το πιθανότερο είναι στο πολιτικό σύστημα να αναπτυχθούν, και για λόγους αυτοπροστασίας, κεντρομόλες τάσεις, στις οποίες όμως ο Αλέξης Τσίπρας δύσκολα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Επείγει λοιπόν ο Πρωθυπουργός να αποφασίσει οριστικά προς τα που θέλει να στρίψει το καράβι. Και να το στρίψει. Αμέσως και όσο είναι καιρός...

Φελνίκοςmatrix24.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου