Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Αυτή τη λίστα μεταρρυθμίσεων θα απέρριπταν τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και η Κουμουνδούρου..

lista_28032015.jpg

Παρακάτω παραθέτουμε τη λίστα των 13 μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group, για την οποία όμως ήδη όπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες, το κλίμα είναι πολύ βαρύ, με τους "θεσμούς" να απορρίπτουν για την ώρα την "μεταρρυθμίσεις" που πρότεινε η κυβέρνηση (αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ). Η απόρριψη αυτή, σε συνδυασμό με την ραγδαία υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από την Fitch και το φανερό πλέον σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, εντείνουν τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Μια σύντομη αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων αποπειράται να κάνει το epikairo. [efsyn]:....


 1. Φορολογική αμνηστία. Δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις ως μια νέα εκδοχή φορολογικής αμνηστίας. Το υπουργείο Οικονομικών θα απευθύνει πρόσκληση σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, καταβάλλοντας χαμηλό φόρο π.χ. 15% -20%, με στόχο την είσπραξη ενός ποσού που θα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ. Η δήλωση εισοδημάτων δεν θα συνοδεύεται από υποχρέωση επαναπατρισμού των κεφαλαίων, ήτοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα διατηρήσουν στο εξωτερικό, αρκεί να πληρώσουν τον φόρο. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν μέσω φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων να απολέσουν ακόμα και του 80% του κεφαλαίου τους.

2. Εισόδημα. Στο στόχαστρο η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Θεσπίζεται νέα κλίμακα με μικρότερους συντελεστές για όσους βρίσκονται στα... κάτω πατώματα. Αντίθετα, αυξάνονται οι επιβαρύνσεις για όσους κατοικούν στα «ρετιρέ», δηλαδή τα ετήσια εισοδήματά τους ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ. Ο συντελεστής αυξάνει στο 45% από 43%.

3. Ακίνητα – Περιουσιολόγιο - Αντικειμενικές. Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με νέες αντικειμενικές αξίες. Αναζητείται ισορροπία ώστε οι εισπράξεις να μην πέσουν κάτω από τα 2,65 δισ. ευρώ. Κατάρτιση Περουσιολογίου.

4. Ρυθμίσεις. Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων χρεών σε Εφορία (76 δισ. ευρώ) και Ταμεία.

5. Κοινωνική ασφάλιση. Μαχαίρι στις προκλητικές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και νοικοκύρεμα των Ταμείων.

6. Ιδιωτικοποιήσεις. Ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τους οποίους έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών, όπως τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που θεωρείται «νούμερο ένα» project για τους δανειστές. Εχει επιλεγεί ο ανάδοχος αλλά δεν έχει προωθηθεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

7. Λοταρία: Σε «λοταρία» θα μπαίνουν οι αποδείξεις που λαμβάνουν οι καταναλωτές από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στο πλαίσιο των κινήτρων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθεί το μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής. Ο εισπρακτικός στόχος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

8. Αγορά εργασίας. Μεταρρυθμίσεις με βάση τη βέλτιστη πρακτική της Ε.Ε., με τεχνογνωσία των ILO - ΟΟΣΑ. Σταδιακή εισαγωγή «έξυπνης» προσέγγισης στις συλλογικές συμβάσεις. Φιλοδοξία για εξορθολογισμό και, σε βάθος χρόνου, αύξηση κατώτατου μισθού.

9. Τράπεζες. Αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λαμβάνοντας υπόψη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κάθε δυσμενή επίπτωση στη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης.

10. Αναθεώρηση συντελεστών ΦΠΑ, σε δεύτερη φάση. Το σενάριο της αύξησης του φόρου στα κοσμοπολίτικα νησιά (Σαντορίνη, Μύκονος) δεν «περπάτησε» λόγω νομικών κωλυμάτων που έθεσαν οι Βρυξέλλες κάνοντας λόγο για ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» στο Αιγαίο. «Ζεστό» παραμένει όμως το σενάριο μετάταξης προϊόντων από τον χαμηλό 13% στον υψηλό ΦΠΑ 23%.

11. Παραοικονομία. Καταπολέμηση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και καπνικά προϊόντα.

12. Φορολογικοί έλεγχοι. Αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που προβλέπει τη σύσταση ακόμη και νέας ανειδίκευτης μονάδας «Ράμπο». Προωθείται ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Διάλυση καρτέλ.

13. Δημόσιος τομέας. Αναθεώρηση δαπανών για μη μισθολογικά επιδόματα.

Epikairo: Διαβάζοντας τις παραπάνω προτάσεις μεταρρυθμίσεων, μπορεί πραγματικά να τις λάβει κανείς στα σοβαρά; Όχι μόνο δεν είναι επί της ουσίας κοστολογημένη, αλλά συνιστά περισσότερο ευχολόγιο, παρά τολμηρές πρωτοβουλίες που πραγματικά θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Μπορεί η ευχή για την πάταξη της παραοικονομίας ή η δημιουργία μηχανισμών φορολογικών ελέγχων να πείσει τους εταίρους-δανειστές; Έχουν περάσει 2 ολόκληροι μήνες και η κυβέρνηση Τσίπρα το μόνο που βρήκε να προτείνει είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, "δουλειά" που είναι του ΤΧΣ, και που προϋποθέτει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου;

Όσον αφορά προτάσεις όπως η "λοταρία" ή η παντελώς αόριστη  αναφορά για τον δημόσιο τομέα δεν αντέχει σε κριτική. Καμία κουβέντα για ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καμία ιδέα για το πώς θα αποφευχθεί ο εσωτερικός δανεισμός, όπως προκύπτει από τις προτάσεις για τα εισοδήματα (αλήθεια πόσο τοις εκατό των Ελλήνων έχουν πάνω από 100.000 τον χρόνο τον καιρό της κρίσης;) ή την αύξηση του ΦΠΑ.  Η πρόταση για τα ακίνητα δυστυχώς φαντάζει κάλπικη, αφού η κυβέρνηση όχι μόνο κρατά τον ΕΝΦΙΑ, αλλά προαναγγέλλει ένα νέο ισοδύναμο που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Και όσον αφορά τους ελέγχους για τις καταθέσεις του εξωτερικού, εδώ και 5 σχεδόν χρόνια που υπάρχει π.χ. η λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα, από τα 2059 ονόματα έχουν ελεγχθεί μόνο τα 30. Πιστεύει κανείς ότι αυτό το οικονομικό επιτελείο θα μαζέψει τα διαφυγόντα κεφάλαια;

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η προχειρότητα αυτών των προτάσεων δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτό από τους θεσμούς, εφόσον φυσικά δεν υπάρχει η πολιτική απόφαση υπέρβασης αυτής της προχειρότητας, κάτι που δεν φαίνεται ορατό στον ορίζοντα. Από την άλλη στεκόμαστε και σε δύο "μεταρρυθμίσεις" που αναρωτιόμστε αν μπορεί να υιοθετηθεί από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και μιλάμε για το πάγωμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ναι μεν ο Δραγασάκης προαναγγέλλει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ από την κινεζική COSCO (αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ), αλλά μ' αυτή την επιλογή συμφωνεί π.χ. η πτέρυγα Λαφαζάνη; Επιπλέον, το πάγωμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων συμφέρει την εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ;

Καμιά κουβέντα επομένως για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να κάνουν την υπέρβαση. Καμία πρόταση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, καμία πρόταση προς την πλευρά της διαφάνειας, καμία πρόταση για τη δημιουργία κανόνων σε ευαίσθητους τομείς. Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει το παραμικρό, παρά μόνο να διαχειριστεί και να εξαντλήσει όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες. Μεταρρύθμιση με το ζόρι δεν γίνονται, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει το όραμα, πέρα από την παραμονή στην εξουσία.

Με λίγα λόγια, αυτή η λίστα μεταρρυθμίσεων θα κοβόταν και από τις Βρυξέλλες και από την Κουμουνδούρου κι αυτό είναι το πραγματικό αδιέξοδο..
epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου