Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Επικίνδυνες «τσιριντζάτζουλες»..#PtD

tanea_24122014.png

Όπως βλέπετε και από το σημερινό πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ», έχει αναπτυχθεί μια επικίνδυνη και στα όρια του φαιδρού ιστορία περί υπερψήφισης την Δευτέρα του Σταύρου Δήμα από τους χρυσαυγίτες. Μάλιστα μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη, και Μαρκογιαννάκη, βγήκε ο ίδιος ο Δήμας και δήλωσε το παράδοξο ότι δεν επιθυμεί την εκλογή του με ψήφους της Χ.Α.....

Ας επανέλθουμε πάλι πίσω στο Σύνταγμα και το άρθρο 32 παρ. 1, γιατί κάποιοι έχουν βαλθεί να μας φορέσουν ζουρλομανδύα.

Τι λέει πολύ απλά το άρθρο 32 παρ. 1: «Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή». Παράλληλα στο άρθρο 32 παρ. 3, που περιγράφει τις πλειοψηφίες σε κάθε ψηφοφορία που συζητούμε τόσο καιρό (Α΄ 200, Β΄ 200 και Γ΄ 180) αναφέρει επίσης απλά: «Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος».

Τι μας λεν οι παραπάνω συνταγματικές διατάξεις; Ότι εφόσον η Βουλή συγκεντρώσει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία, εκλέγει Πρόεδρο. Με άλλα λόγια η εκλογή του ΠτΔ είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι ευχέρεια του υποψηφίου.

Γι αυτό και το Σύνταγμα αφήνει στην Βουλή την ευχέρεια να ρυθμίσει τον τρόπο εκλογής του, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. Από τη στιγμή που 180 βουλευτές ψηφίσουν την Δευτέρα «Σταύρος Δήμας», ο Δήμας εκλέγεται. Δεν προβλέπεται περίπτωση μη εκλογής του, ούτε αναπομπής της ψήφου από το κοινοβούλιο, γιατί έτσι θα παραβιαστεί παράφορα το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.

Εκτός κι αν ο Δήμας εκλεγεί πρόεδρος, ορκιστεί και μετά αμέσως παραιτηθεί, οπότε σ' αυτή την περίπτωση τότε πάμε στην παρ. 2 του άρθρου 32, το οποίο λέει ρητά: «Καθώς επίσης που ο πρόεδρος παραιτηθεί, η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενο προέδρου».

Πρακτικά αυτό τι θα σημαίνει; Ότι ο Δήμας μπορεί να εκλεγεί ΠτΔ στις 29 (πάντα με ψήφους της Χ.Α., να παραιτηθεί στις 30 και να έχουμε την επανάληψη τριών ψηφοφοριών το πρώτο δεκαήμερο του 2015. Τότε βέβαια θα μιλούμε για την αποθέωση του παραλογισμού και του πλήρους ευτελισμού του κύρους του ΠτΔ.

Αφού μιλήσαμε για το συνταγματικό κομμάτι, πάμε και λίγο στο πολιτικό, θέτοντας εν συντομία ορισμένα αφελή ενδεχομένως ερωτήματα:

-Γιατί οι βουλευτές της ΝΔ διαρρέουν στα ΜΜΕ περί «σεναρίου του τρόμου» και υπερψήφισης Δήμα από τους χρυσαυγίτες;

-Γιατί οι χρυσαυγίτες να μπουν στη διαδικασία να ψηφίσουν Δήμα; Για να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη; Για να τρολάρουν την Δημοκρατία μας; Για να διατηρήσουν τα βουλευτικά τους προνόμια ή την εκλογική τους επιρροή;

-Γιατί τέθηκε αυτό το σενάριο σήμερα; Για να απειλήσουν έμμεσα ότι αν δεν εκλεγεί ο Δήμας από τους «δημοκρατικούς» βουλευτές θα εκλεγεί από τους φασίστες;

Επειδή λοιπόν παίζονται πολύ περίεργα παιχνίδια και εκφράζεται εκατέρωθεν υποκρισία για τον ρόλο της Χ.Α., όπου ο καθένας την χρησιμοποιεί όπως την βολεύει, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι με υπευθυνότητα:

Κακώς η Χ.Α. μπήκε στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν το κατέλαβε, την ψήφισαν 400.000 συμπολίτες μας το 2012. Δεν μπορεί ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα να κάνει ότι δεν τους βλέπει. Ωστόσο η Χ.Α. είναι ένα σύμπτωμα, βαρύ, αλλά σύμπτωμα της παρακμής των κοινοβουλευτικών ηθών στην χώρα μας.

Η Βουλή του 2012 έχει χαρακτηριστεί ως μιας χαμηλής ποιότητας Βουλή, σε επίπεδο παραγωγής πολιτικού λόγου και συμπεριφορών, όπως αποδεικνύεται και από την πορεία των ΑΝΕΛ. Αν δεν τους αρέσει ο συσχετισμός που αποτυπώθηκε σ' αυτή το 2012, ας την διαλύσουν, επιτρέποντας στον λαό να εκφράσει κυρίαρχα τον όποιο συσχετισμό δυνάμεων και να αφήσουν τις τσιριντζάτζουλες η μια και η άλλη πλευρά..
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου