Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Έπαθε «Προβόπουλο» ο Στουρνάρας;

stournaras_15122014.jpg

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε τιμητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του Ξενοφώντα Ζολώτα. [in.gr]
Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας επισήμανε:....
«Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος».​

Σε μία παρέμβαση με έντονη πολιτική χροιά, ο κ. Στουρνάρας συνέχισε την ομιλία του λέγοντας: «Θα ήθελα, τέλος, μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση, που τιμά τη μνήμη του Ξενοφώντα Ζολώτα, να απευθυνθώ στα πολιτικά κόμματα, όπως έκανε κι εκείνος όταν το θεωρούσε αναγκαίο, και ιδιαίτερα σε εκείνα τα πολιτικά κόμματα που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και να τους πω ότι θα ήταν άκρως επιθυμητό να συνεννοηθούν, ώστε να προχωρήσουν οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν, ώστε να 'δέσουν', με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική ανάπτυξη».

Όπως είπε, «πράττοντας έτσι, μεταξύ άλλων, θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο, είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της ζώνης του Ευρώ».

Μιλώντας δε εκτός κειμένου σχολίασε ότι τα αίτια αυτής της κρίσης δεν είναι οικονομικά, αλλά πολιτικά.

Η μεταπολεμική ανάπτυξη, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, «ήταν προϊόν κυρίως συλλογικής προσπάθειας, κοινών στόχων και οραμάτων». «Θα ήθελα πολύ να ήμουν σε θέση να πω ότι ισχύει το ίδιο και σήμερα», συνέχισε ο κ. Στουρνάρας. «Σήμερα, όμως, υπάρχουν ακόμη αρκετοί που πιστεύουν ότι, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ακμάσει έξω από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν άλλοι που φαίνεται να πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να σέβεται τους κανόνες της, χωρίς να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο, αν μας δείχνει κάτι η εμπειρία του παρελθόντος, είναι ότι η Ελλάδα μπόρεσε να πετύχει τους στόχους της μόνο όταν σεβάστηκε τους κανόνες του παιχνιδιού και τους αξιοποίησε προς όφελός της. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα μπόρεσε και ανέδειξε προσωπικότητες όπως ο Ξενοφών Ζολώτας».

ΤτΕ: Δεν αφορά τραπεζικές καταθέσεις

Πάντως κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η αναφορά του κ. Στουρνάρα στη ρευστότητα σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε σε τραπεζικές καταθέσεις, αλλά στα γενικότερα επίπεδα της ρευστότητας, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά τη διεύρυνση των spreads των ελληνικών ομολόγων.
Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
Σχολιάζοντας την ομιλία του κ Στουρνάρα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «προφανώς ο κ. Στουρνάρας, έχοντας την ευθύνη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις, έχει στο νου του τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού».

Epikairo: Ο Στουρνάρας δεν είναι Χαρδούβελης, αλλά η παρέμβασή του σήμερα, 2 ημέρες πριν την α΄ ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, προκαλεί ερωτηματικά.

Ο Στουρνάρας συμπληρώνει 6 μήνες στη θέση του Διοικητή της ΤτΕ και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τώρα και μονομερώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, και όχι από τον περασμένο Οκτώβριο, όπου η κυβέρνηση βάλθηκε να μας βγάλει εντελώς απαράσκευα από το μνημόνιο. Γιατί τότε δεν μίλησε για "ανεπανόρθωτη βλάβη" της οικονομίας, παρά μόνο μιλά σήμερα;

Αλήθεια, που ήταν ο Στουρνάρας, όταν τα spreads του δεκαετούς ομολόγου ήταν σε επίπεδα 2010; Μπορεί να διορίστηκε από την κυβέρνηση, αλλά γιατί δεν προτίμησε να ακουστεί ως η "φωνή της λογικής", όταν Σαμαράς-Βενιζέλος έπαιξαν και παίζουν την χώρα στα ζάρια;

Είναι κρίμα για τον Στουρνάρα να επιφυλάσσει για τον εαυτό του ρόλο Προβόπουλου και να μην αξιοποιεί την θέση και το κύρος που έχει για να βάλει "φρένο" στην τυχοδιωκτική διαχείριση της κατάστασης από Σαμαρά-Βενιζέλο. Είναι πλέον η εποχή που οι "μετά Χριστόν" προφήτες δεν χαίρουν εκτίμησης, πόσο μάλλον να μένουν στο απυρόβλητο..
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου