Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ένα τέλεια οργανωμένο σχέδιο και μια τέλεια οργανωμένη παγίδα;

samarovenizelos_09122014.jpg

Προτού διαβαστούν οι επόμενες γραμμές, δύο παραδοχές: α) Όλα γίνονται και β) Σαμαράς-Βενιζέλος είναι ικανοί για όλα. Στα τρία προηγούμενα post "και τώρα;" "μια πρώτη άσκηση βγάζει 177 ΝΑΙ #ΠτΔ" και "Θα είναι ο Σταύρος Δήμας και στις ψηφοφορίες για ΠτΔ;" έγινε μια ολοκληρωμένη ανάλυση της παρούσας κατάστασης. Για να πάμε όμως και στο παρασύνθημα: Σαμαράς-Βενιζέλος επιδιώκουν εκλογές και ο Τσίπρας τις απεύχεται. Το τι και πώς, το αναλύουμε σε αδρές γραμμές παρακάτω, προσθέτοντας κάτι ακόμα στα σενάρια που θα δούμε να εκτυλίσσονται τις επόμενες μέρες......

Είναι πλέον προφανές ότι Σαμαράς-Βενιζέλος πιθανόν να έχουν θέσει τον πολιτικό χρόνο λήξης αυτής της κυβέρνησης. Ήθελαν την έξοδο από το μνημόνιο για να πορευτούν με ένα πλεονέκτημα στις εκλογές που ήθελαν οι ίδιοι να κάνουν. Δεν τους βγήκε και επί της ουσίας θέλουν να φορτώσουν την καυτή πατάτα στον Τσίπρα, κάτι που διεφάνη και στη χθεσινή συνέντευξη του Βενιζέλου στον Πρετεντέρη.

Γιατί όμως θέλουν να φορτώσουν την καυτή πατάτα στον Τσίπρα; Για να δραπετεύσουν; Κατά την εκτίμηση του γράφοντος όχι, αλλά για να επανέλθουν ως σωτήρες την επομένη της παρένθεσης ΣΥΡΙΖΑ. Κακά τα ψέμματα, η παράταση του βίου της κυβέρνησης βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι Σαμαρά-Βενιζέλο. Ναι μεν με μια εκλογή Προέδρου θα παραμείνουν στο γκουβέρνο για κάποιο εύλογο διάστημα, αλλά την επομένη των εκλογών, όπου προμηνύεται μεγάλη ήττα, Σαμαράς-Βενιζέλος θα τεθούν προ των ευθυνών τους και η ηγεσία τους θα αμφισβητηθεί αμέσως.

Αν όμως γίνουν τώρα εκλογές, με την δικαιολογία ότι ο Τσίπρας μας ανάγκασε, παραδίδουν στον Τσίπρα ένα θολό τοπίο. Υπενθυμίζουμε ότι το πλαίσιο των 2 μηνών του Eurogroup δεν είναι τόσο δα αθώο. Αν σ' ένα μήνα έχουμε πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και εκλογή ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας (αυτοδύναμος ή συνεργαζόμενος) θα πρέπει να απαντήσει άμεσα στο εάν θα συμφωνήσει αυτά που οι προκάτοχοί του συμφώνησαν. Και επειδή ο Τσίπρας θα ναι εμφανώς απροετοίμαστος, στήνεται το τέλειο σκηνικό αποσταθεροποίησης.

Εκεί οι Σαμαράς-Βενιζέλος επιθυμούν να ηγούνται των κομμάτων τους. Αμφότεροι παρακαλούν να πουν δημόσια την διατύπωση: "εμείς και συμφωνία προσπαθήσαμε να πετύχουμε και Πρόεδρο προσπαθήσαμε να εκλέξουμε, ο Τσίπρας δεν ήθελε και τα δύο". Και στην κατάσταση αβεβαιότητας που θα υπάρχει τότε, οι Σαμαράς-Βενιζέλος θα επιθυμήσουν να ξαναπάρουν τα ηνία, ηγούμενοι δύο κομμάτων αμιγώς ομοιογενών.

Ειδικά στην περίπτωση του Βενιζέλου, γνωρίζει ότι όσο χρόνο δίνει, τόσο περισσότερο θα πληθαίνουν οι φωνές εναντίον του. Αν όμως πάει τώρα σε εκλογές, θα καταρτίσει ψηφοδέλτια τα οποία είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του. Ο στόχος, προφανής: Να καθαρίσει τους εσωκομματικούς αμφισβητίες και να έχει μια Κ.Ο. μπετόν έστω και 10-15 βουλευτών, με το ΠΑΣΟΚ φυσικά δραματικά μονοψήφιο. Έχουμε ξαναπεί ότι βολεύει τον Βενιζέλο ένα όσο γίνεται μικρότερο και "καθαρό" από αμφισβητίες ΠΑΣΟΚ, για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει στους δικούς του πολιτικούς σχεδιασμούς.

Από την πλευρά του ο Σαμαράς αν πάει τώρα σε εκλογές τον συμφέρει όπως και να χει: Μπορεί και να κερδίσει, μέσα στο σκηνικό τρόμου που θα στηθεί στην προεκλογική περίοδο, ενώ αν χάσει, η ΝΔ θα κρατήσει ένα καταστατικό ποσοστό. Ο Σαμαράς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα είναι η ΝΔ σε 1 χρόνο. Τώρα όμως έχει το πάτημα, έχει και μια καλή ρητορική για να βρεθεί "τίμια" στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και εφόσον είναι και το συνεταιράκι του στην ελάσσονα αντιπολίτευση, ετοιμαστείτε για μια έξαλλη και καταγγελτική αντιπολίτευση, σε συνδυασμό με το ΚΚΕ και την Χ.Α.

Τέλος ο Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι σε κατάσταση πανικού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάρει αυτοδυναμία. Σε εκλογές όμως που προκύπτουν ως προϊόν κλεισίματος κοινοβουλευτικού κύκλου είναι εξαιρετικά πιθανό, αφού μέχρι τότε δεν θα υπάρχει ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ. Το παράδοξο είναι ότι η εκλογή ΠτΔ θα δώσει στον Τσίπρα τον χρόνο να ετοιμαστεί σε ασφαλές περιβάλλον, ενώ η υπερψήφιση μιας κυβερνητικής πρότασης για Πρόεδρο θα εξαϋλώσει τα υπόλοιπα "αντιμνημονιακά" κόμματα. Τώρα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και ταβάνι έχει, ενώ η νίκη του θα είναι πύρρειος και μην ξεχνάμε και μια "πονηρή" αποστροφή από τον Τσίπρα: Θα καταγγείλει το μνημόνιο μόνο με αυτοδυναμία. Αν σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση, προετοιμάζει το έδαφος μιας "ρεαλιστικής" στροφής, με το βλέμμα πάντα σε δεύτερες εκλογές ή ακόμα και με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Καταληκτικά, Σαμαράς-Βενιζέλος "ξεπλένουν" εαυτούς και στήνουν την τέλεια παγίδα στον Τσίπρα. Επειδή αναγνωρίζουν ότι δύσκολα στέκονται τώρα, επιδιώκουν να σταθούν αύριο, με κόμματα αμιγώς δικά τους. Το δίλημμα για όλους τους υπόλοιπους είναι το εξής: αφήνεις να σύρεσαι από τους τακτικισμούς Σαμαρά-Βενιζέλου ή αναλαμβάνεις μια πρωτοβουλία που τους βραχυκλώνει;
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου