Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ποδαρικό» στο 2015 με νέο Πρόεδρο ή εκλογές

Ποδαρικό στο 2015 με νέο Πρόεδρο ή εκλογές (EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
«Ποδαρικό» με νέο Πρόεδρο ή με πρόωρες κάλπες θα κάνει το 2015. Η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει δραματικά τις διαδικασίες εκλογής του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και έχει επιβάλλει φρενήρεις ρυθμούς στα πολιτικά κόμματα.......

Την απόφαση πήραν από κοινού ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι συναντήθηκαν «κρυφά» την Δευτέρα στο μέγαρο Μαξίμου. Αφού ενημέρωσαν τον Κάρολο Παπούλια για τις προθέσεις τους, επικοινώνησαν και με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, από τον οποίο ζήτησαν να ορίσει την συγκεκριμένη ημερομηνία για την πρώτη ψηφοφορία.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα συναντηθούν εκ νέου αύριο, Τρίτη, για να καταλήξουν στο όνομα του υποψηφίου που θα προτείνουν από κοινού. Μια πρώτη συζήτηση έγινε ήδη στην πρωινή του συνάντηση και οι δύο άνδρες έχουν μια λίστα με προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή κινείται ανάμεσα σε πρόσωπο εκτός πολιτικής και σε εκπρόσωπο του κεντροδεξιού χώρου. Τα ονόματα που ακούγονται στους διαδρόμους είναι πολλά και μεταξύ αυτών των Σταύρου Δήμα, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Παναγιώτη Πικραμμένου. Ωστόσο Μαξίμου και Χ. Τρικούπη κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό το τελικό όνομα που θα ανακοινωθεί πάντως τις προσεχείς ώρες ή 24ωρα.
Η μάχη για τους 180 και τους 121
Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει αποδυθεί στη μάχη ανεύρεσης των 180 βουλευτών που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της θητείας της. Αντιστοίχως από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούν να σχηματιστεί μειοψηφία 121 βουλευτών που θα οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου.
Δεδομένου ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι «μπετοναρισμένες» τα βλέμματα όλων πέφτουν στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και σε τυχόν «διαρροές» από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και την ΔΗΜΑΡ.
Από τη συζήτηση κιόλας του προϋπολογισμού, διεφάνησαν οι προθέσεις ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών οι οποίοι είναι συνολικά 24.
Η Κατερίνα Μάρκου υπερψήφισε τον προϋπολογισμό και δήλωσε θετική σε συναινετικό υποψήφιο. Στην ίδια γραμμή, για εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή ήταν οι ανεξάρτητοι επίσης βουλευτές Βασίλης Καπερνάρος, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιάννης Κουράκος, Πάρις Μουτσινάς, αλλά και οι Γιώργος Νταβρής και Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Βασίλης Οικονόμου, Σπύρος Λυκούδης. Στην ίδια λογική κινείται και ο Παναγιώτης Μελάς αλλά και η Μίκα Ιατρίδου. Ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Γιώργος Νταβρής. Ο Βύρων Πολύδωρας έχει δηλώσει πάντως ότι θα το σκεφθεί δύο φορές αν πρόκειται να είναι ο 180ος βουλευτής.
Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, Κ. Ψύρρας και Νίκος Τσούκαλης έχουν υπογράψει το κείμενο των «8» ζητώντας εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή και εθνικές εκλογές την άνοιξη, ωστόσο το κόμμα του Φώτη Κουβέλη έχει δεσμευτεί ότι θα καταψηφίσει.
Από την άλλη ο Μίμης Ανδρουλάκης άφησε να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται σε «όχι» και στις 3 ψηφοφορίες, ενώ οι Οδυσσέα Βουδούρης, Θόδωρος Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη και Χρυσούλα Γιαταγάνα, που έχουν συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα θεωρείται ότι θα καταψηφίσουν επίσης, όπως και ο Μάρκος Μπόλαρης.
Μάχη και για τις ημερομηνίες
Την Πέμπτη θα ξεκαθαρίσουν επακριβώς οι ημερομηνίες της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή την ώρα επικρατεί διχογνωμία μεταξύ των συνταγματολόγων ως προς την ερμηνεία του Συντάγματος που προβλέπει ότι οι ψηφοφορίες επαναλαμβάνονται ανά πενθήμερο.
Ορισμένοι θεωρούν ως εκ τούτου ότι αφού η πρώτη ψηφοφορία ανακοινώθηκε για τις 17 Δεκεμβρίου, η δεύτερη θα γίνει στις 22/12 και η τρίτη και φαρμακερή 27 του μηνός. Αλλοι ωστόσο, όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και από το μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι 5 ημέρες πρέπει να είναι πλήρεις και η ψηφοφορία να ξεκινά την έκτη ημέρα κάθε φορά. Αν η ερμηνεία αυτή είναι η σωστή, τότε οι ψηφοφορίες θα γίνουν 17, 23 και 29 Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα ανακοινώσει την ημερήσια διάταξη, αφού προηγηθούν οι γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων (Επιστημονικό Συμβούλιο του Κράτους κ.ο.κ).


Πηγή: «iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου