Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΓΑΠ..Έχει ο καιρός γυρίσματα...ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ

papandreou-xalkida

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Συμεών Κεδίκογλου ο πρώην Πρωθυπουργός έδωσε τη δική του απάντηση στη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη για "απελευθέρωση" από το μνημόνιο. Η τοποθέτηση του Γ.Παπανδρέου έρχεται την ίδια μέρα με τις αποκαλύψεις Γκάιτνερ για το πραγματικό σκηνικό πίσω από το "Καστελόριζο" του 2010.,,,,,

Απάντηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο έδωσε ο πρώην Πρωθυπουργός με την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Συμεών Κεδίκογλου στη Χαλκίδα, όπου τόνισε ότι “πολλοί πολιτικοί σήμερα, πολλές πολιτικές δυνάμεις, που υπόσχονται είτε την έξοδο από το μνημόνιο είτε το σκίσιμο του μνημονίου, δεν θέλουν να αποδεχθούν ότι υπήρχε θανάσιμο πρόβλημα στην Ελλάδα του 2009. ‘Καλά ήμασταν παλιότερα’, μας λένε. Για αυτό μιλάνε για επιστροφή στην ‘κανονικότητα’”.
120-440x330
Σε μια ιδιαίτερα ενθουσιώδη αλλά και εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό, για τα δεδομένα της εποχής και του ΠΑΣΟΚ, συγκέντρωση, ο Γιώργος Παπανδρέου ευχήθηκε “να είχαμε λίγο χρόνο ακόμα για την επανάσταση του αυτονόητου”, αλλά όπως πρόσθεσε με νόημα “έχει ο καιρός γυρίσματα…”
Η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού το βράδυ της Τετάρτης έρχεται μόλις μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων του τότε Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ για το κλίμα που επικρατούσε εις βάρος της Ελλάδας, στους ευρωπαϊκούς κύκλους το 2010, όταν ξέσπασε ως κεραυνός εν αιθρία το ελληνικό πρόβλημα και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκε η τότε ελληνική κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου σωτηρίας και στην περίφημη αναγγελία του Καστελόριζου.
Ως γνωστόν, ο Τίμοθι Γκάιντερ μέσα στο βιβλίο του περιγράφει ότι οι Ευρωπαίοι ήταν απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσουν μίας τόσο μεγάλης έκτασης πρόκληση ενώ οι περισσότεροι αδυνατούσαν και να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διάθεση τότε ήταν να ξυλοφορτώσουν τους Έλληνες.
gap2chalkida
Στις αποκαλύψεις Γκάιτνερ αναφέρθηκε όμως και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου λέγοντας ότι “ο Γκάϊτνερ θυμάται, πως έζησε δραματικές στιγμές, στιγμές «Παλαιάς Διαθήκης» – εκείνη την κρίσιμη περίοδο. Θυμάται πως οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι, θα δώσουν ένα μάθημα στην Ελλάδα για τα ψέμματα που τους είχε πει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αν και είχαν πολύ μεγάλη ευθύνη και εκείνοι οι Ευρωπαίοι, που δεν έβαλαν κανένα φρένο όταν έπρεπε, αλλά χαριεντίζονταν με τους εμπρηστές της χώρας. Ελάχιστοι είχαν το θάρρος να πουν έστω μία κουβέντα για την τιμή των όπλων. Και μετά ήθελαν να μας τιμωρήσουν για όσα έκαναν οι προηγούμενοι. Η τότε κυβέρνησή μας, αγαπητοί φίλοι και φίλες, φορτώθηκε τις αμαρτίες και τα ψέματα της κυβέρνησης της ΝΔ”.
“Γεμίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με μετά Χριστόν προφήτες και παντογνώστες, για το τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει τότε. Μεταξύ αυτών, και εκείνοι που σήμερα πνίγονται σε μία κουταλιά νερό των διεθνών αγορών. Ούτε μια ώρα δεν θα άντεχαν το 2010 στη θέση μας”, πρόσθεσε.
«Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετήσει την πατρίδα, όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και αν μερικοί στο Κίνημά μας δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν ή ντρέπονται να το υπερασπιστούν», είναι μία ακόμα χαρακτηριστική φράση από την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού στη Χαλκίδα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όταν κάποια στιγμή διαβούμε τον κάβο, αυτό θα οφείλεται στην προσπάθεια των Ελλήνων και στο Κίνημά μας. Στο Κίνημα που δεν το έβαλε στα πόδια, όταν οι άλλοι πηδούσαν από το καράβι».
gap_chalkida
Παράλληλα, υπερασπίστηκε το περίφημο “λεφτά υπάρχουν” λέγοντας ότι με τη φράση αυτή “αποκαλύψαμε το «μεγάλο μυστικό». Γιατί με αυτή την φράση στρέψαμε τον προβολέα επάνω σε αυτούς που πραγματικά παρασιτούσαν σε βάρος όλων μας τόσα χρόνια. Μια δομή και πρακτική πελατειακού καπιταλισμού που είχε δέσει το πολιτικό σύστημα στο άρμα μικρών ή μεγαλύτερων ισχυρών συμφερόντων, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Δεν ήθελαν να στρέψει κάποιος τον προβολέα, το φως, πάνω τους. Να βάλει κανόνες. Να σταματήσει το πάρτι“.
Και σημείωσε με νόημα : «Μακάρι να είχαμε λίγο χρόνο ακόμη για την επανάσταση του αυτονόητου. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα»…
Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε «τομή με το παρελθόν» για να σταθεί η χώρα στα πόδια της, εκτιμώντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη όχι μόνο να βγούμε από το μνημόνιο, αφού αυτό αργά ή γρήγορα θα γίνει, αλλά και να υπάρξει ρήξη με το παρελθόν, κάνοντας λόγο για τη «φυγή στο μέλλον» ως βασική προϋπόθεση για την οριστική σωτηρία της χώρας.
Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική του θητεία, ανέφερε ενδεικτικά μόνο δέκα από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, από τον Καλλικράτη και τη Δι@ύγεια, ως τις προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ και τα αντικειμενικά κριτήρια για προαγωγές, για να τα φέρει σε αντιπαράθεση με όσους σήμερα υπόσχονται επιστροφή στο παρελθόν ως «εξαιρετικοί μεταρρυθμιστές σε ομιλίες» που μόλις κατέβουν από το μικρόφωνο αποδομούν όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια έγινε, όπως ειπε.
Περιγράφοντας μία κατάσταση όπου αναδεικνύεται απουσία μεταρρυθμιστικής πνοής, εθνικού σχεδίου και συναινεσης στο πολιτικό σκηνικό, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε σε κάθε περίπτωση ότι βρίσκει αισιοδοξία στον κόσμο.
«Τώρα που η δημαγωγική σκόνη κατακάθεται, τώρα που οι μύθοι καταρρίπτονται από την ίδια την ιστορία, έχει δημιουργηθεί πιστεύω μία μάζα στην ελληνική κοινωνία για να ολοκληρωθεί η τομή με το παρελθόν», είπε, ποντάροντας όχι στην ‘μεταμνημονιακή’ Ελλάδα, αλλά στην απελευθερωμένη «Μεταπελατειακή Ελλάδα», των αξιών αντί των προνομίων.
Mεταξύ άλλων ανάμεσα στο κοινό και τους φίλους του πρώην Πρωθυπουργού παραβρέθηκαν οι Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης και Μιχάλης Καρχιμάκης,
http://www.7imeres.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου