Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Λεονταρισμοί μεταξύ Τουρκίας και τρόικας…

Χαμένη ανάμεσα στις αδιέξοδες και ανερμάτιστες επιλογές της βρίσκεται η κυβέρνηση με τα τόσα μέτωπα που η ίδια έχει δημιουργήσει. 

Από τη μια τα...

ελληνοτουρκικά και από την άλλη η τρόικα με τη συνεδρίαση του Εurogroup σφίγγουν τη θηλιά γύρω από μια σαστισμένη και ανεπαρκή, όπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση. 

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε απεγνωσμένα να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει κορυφωθεί τελευταία γύρω από την Κύπρο και το Αιγαίο, ωστόσο δεν συνυπολόγισε το κόστος αυτής της προσπάθειας, μια και δέχεται πιέσεις από παντού. Μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης επιδίωξαν να διαμορφώσουν ένα κλίμα ειρήνης στα εθνικά, δεν εκτίμησαν όμως σωστά τη συγκυρία. Από τη μια –και παρά την τριμερή διάσκεψη Αιγύπτου - Ελλάδας - Τουρκίας για τις ΑΟΖ– η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί στην κυπριακή ΑΟΖ και από την άλλη οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα στενεύουν τα περιθώρια της κυβέρνησης για έξοδο από τις συμπληγάδες στις οποίες η ίδια κατευθύνθηκε. Η Τουρκία απαιτεί την κοινή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Τουρκοκύπριους και η Αθήνα καλεί την Αγκυρα να αλλάξει τακτική επικαλούμενη την παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της τελευταίας.

Η κυβέρνηση θεώρησε ότι θα αποκτήσει την εύνοια των ψηφοφόρων τονώνοντας με τη στάση της στα ελληνοτουρκικά το εθνικό φρόνημα, δεν υπολόγισε όμως ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα αναιρούσε τους λεονταρισμούς της, αφού η συνάντηση με τον Νταβούτογλου και οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση του Μνημονίου σχεδόν συμπίπτουν, από 5 έως 8 Δεκεμβρίου. 

Διπλή δοκιμασία για την κυβέρνηση χωρίς να έχει σαφείς και συγκροτημένες προτάσεις, ούτε απέναντι στην τρόικα ούτε και στην Αγκυρα. Η μία συνάντηση αποδυναμώνει την άλλη γιατί δεν υπάρχει μακρόπνοη και συνεκτική εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα με αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι χώρα σταθερότητας στη Μεσόγειο, ούτε έχει εσωτερική συνοχή. 

Η κυβέρνηση βαδίζει στα τυφλά, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια προκάλεσε... 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου