Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ας κάνουμε τις πληγές του παρελθόντος τομές του μέλλοντος

pasok_09112014.jpg

Μιλάμε για μια πληγωμένη παράταξη, μιλάμε για πληγωμένα πρόσωπα, μιλάμε για πληγωμένα στελέχη και ψηφοφόρους. Μιλάμε καθαρά για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φορτώθηκε δύο πολύ μεγάλες πληγές, εκείνες της χρεοκοπίας και του διχασμού............

Το ΠΑΣΟΚ το 2010 προσπάθησε να αποτρέψει μια καταστροφική χρεοκοπία την οποία προκάλεσε η ΝΔ και η κυβέρνηση Καραμανλή.

Το ΠΑΣΟΚ το 2011 άκουγε τις πλατείες των «αγανακτισμένων» να αποκαλούν πρωθυπουργό, υπουργούς και βουλευτές προδότες, μ' έναν λαό να παρασύρεται από τα κηρύγματα μίσους της αντιμνημονιακής υστερίας.

Σε αμφότερες τις δύο πληγές, πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η Δεξιά, όπως εκείνη εκφράστηκε πρώτα από τον Καραμανλή και ύστερα από τον Σαμαρά.

Χρεοκοπία και διχασμός ήταν τα δύο δίδυμα τέρατα που συνέθλιψαν το ΠΑΣΟΚ, και το ΠΑΣΟΚ, αντί να τα σκοτώσει, προτίμησε να συμβιβαστεί, μπαίνοντας σε μια βαθιά υπαρξιακή κρίση από τον Μάιο του 2012 και έπειτα.

Συμβιβάστηκε μ' αυτούς που χρεοκόπησαν την χώρα, δίνοντας συγχωροχάρτι σ' αυτούς που δραπέτευσαν το 2009, είτε με την υιοθέτηση της λογικής του «λεφτά υπάρχουν», είτε ενθυμούμενο αποσπασματικά την στάση του στο αντίστοιχο δίλημμα που είχε προκύψει στην προηγούμενη προεδρική εκλογή.

Συμβιβάστηκε όμως και μ' αυτούς που δίχασαν την χώρα, μετέχοντας, όχι μόνο στην ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου Πρωθυπουργού τον Νοέμβρη του 2011, αλλά και συγκυβερνώντας άκριτα με τον «αρχιτέκτονα του αντιμνημονίου».

Το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε να πολιτευτεί σ' αυτούς που ήθελαν να συγκαλύψουν τους πραγματικούς πρωταιτίους της χρεοκοπίας και έσπευσε να νομιμοποιήσει αυτούς που ανδρώθηκαν στην κολυμβήθρα του αντιμνημονίου, την αριστερή και δεξιά συντήρηση.

Το ΠΑΣΟΚ απαρνήθηκε τον εαυτό του προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά σ' ένα σκηνικό που είχε φτιαχτεί έξυπνα από τους άλλους. Το ΠΑΣΟΚ ένιωσε ότι αν παίξει το παιχνίδι τους, θα μπορέσει να ξανακερδίσει τα χαμένα του ποσοστά, προδίδοντας όμως τον ιστορικό ρόλο που κλήθηκε να διαδραματίσει την περίοδο 2009-2011.

Το ΠΑΣΟΚ τότε ήταν απελπιστικά μόνο του. Όλοι αυτοί που σήμερα θέλει να συνεργαστεί, τότε το λιθοβολούσαν, αδυνατώντας σήμερα να θέσει τις διαχωριστικές του γραμμές, αδυνατώντας να κάνει τομή με το παρελθόν.

Το ΠΑΣΟΚ είναι και πάλι μόνο του, αυτό δεν καταλαβαίνουν αυτοί που έχουν σήμερα τις τύχες του. Όσο κι αν το καμουφλάρουν, όσο κι αν το κρύψουν, οι δυνάμεις που προέκυψαν από το τέρας του διχασμού, θέλουν να ξεμπερδεύουν μαζί του, βρίσκοντας τον ιδανικό άνθρωπο προς τούτο.

Το ΠΑΣΟΚ ονειρεύεται ρόλους, «χώρους», παρατάξεις και επιρροή, όταν έχει καθηλωθεί στο 4%. Δεν κατανοεί ότι η αναγέννησή του περνά μέσα από ρήξεις με το παρελθόν, με την οριστική νίκη επί των δίδυμων τεράτων.

Αποσιωπώντας τους υπαίτιους της χρεοκοπίας και συνεργαζόμενο με τους αυτουργούς του διχασμού, αδυνατεί να βρει πυξίδα, να χαράξει πολιτική, γιατί πολύ απλά συμβιβάστηκε, προτίμησε να πολεμήσει μικρόψυχα αυτούς που αναμετρήθηκαν με τα δίδυμα τέρατα, προκειμένου να αγοράσει λίγο παραπάνω πολιτικό χρόνο.

Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει, αν δεν τραβήξει το ίδιο την διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, αν το ίδιο δεν επουλώσει τις πληγές του με τις τομές που πρέπει να κάνει.

Αυτή η διαδικασία όμως είναι επίπονη, μοναχική, δύσκολη, αντιδημοφιλής. Ωστόσο είναι βαθιά πολιτική, πειστική, καθαρτήρια. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει και να πει την αλήθεια: Ποιος χρεοκόπησε την χώρα και ποιος την δίχασε και πάνω σ' αυτές τις δύο θεμελιώδεις παραδοχές να πιάσει το νήμα που κόπηκε βίαια τον Νοέμβρη του 2011.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να δώσει την μεγάλη ιστορική μάχη για να ανακαταλάβει εκατοστό εκατοστό τον ζωτικό του πολιτικό χώρο. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να καταλάβει ότι κανείς δεν θα του χαρίσει τίποτα, αλλά και να συνειδητοποιήσει ότι πολιτική παράγεις όταν αισθάνεσαι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, όταν θέτεις μέτωπα και ξεκαθαρίζεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις.

Και όλοι όσοι εμπλέκονται με το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταλάβουν μέχρι το μεδούλι ότι είτε θα ανέβουν όλοι μαζί σαν ένα νέο αναβαπτισμένο πολιτικό υποκείμενο, είτε ο καθένας θα τελειώσει πολιτικά σαν ιδιώτης.
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου