Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Σαμαράς-Βενιζέλος το κλείνουν σιγά σιγά το μαγαζί;

samarovenizelos_29042014.jpg

Η σκληρή γραμμή της Τρόικα στην αξιολόγηση και στους όρους της νέας, «μεταμνημονιακής» συμφωνίας ωθεί για ακόμη μια φορά στα άκρα τη σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές. Ο πρωθυπουργός μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πριν από την προεδρική εκλογή. [iefimerida]
Τοίχος από την Τρόικα..............


Ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε στο iefimerida.gr ότι «η αξιολόγηση δεν κλείνει», αφού η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν κάνουν πίσω στις νέες απαιτήσεις της Τρόικα για νέα μέτρα, νέο μνημόνιο και λιτότητα.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου άνοιξε κύκλος συζητήσεων για πρόωρες εκλογές, πριν από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015.

«Εκτιμώ ότι θα αρχίσω να τρέχω από αύριο για εκλογές», δήλωσε στο iefimerida.gr κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, από το κόμμα της ΝΔ, ο οποίος πιστεύει ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές με το δίλημμα «ή παίρνουμε φιλολαϊκά μέτρα ή εκλογές τώρα».

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση με Βενιζέλο

Εν τω μεταξύ, σε βαρύ κλίμα θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθεί να ψηφίσει νέα μέτρα ή να υπογράψει απολύσεις στο Δημόσιο και οχυρώνεται πίσω από μια σκληρή γραμμή έναντι της Τρόικα.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εξετάσουν όλα τα χαρτιά που μπορεί να παίξει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, οι οποίοι εμφανίζονται για ακόμη μία φορά αδιάλλακτοι και καλούν την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, που σημαίνει ότι ζητούν σκληρά μέτρα λιτότητας, πάταξη της φοροδιαφυγής, ακύρωση του μέτρου για τις 100 δόσεις και απολύσεις στο Δημόσιο.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε πρόωρες εκλογές, πριν από τα Χριστούγεννα, αφού η αδιαλλαξία της Τρόικα ωφελεί μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και ροκανίζει τα θεμέλια των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Απειλές από την Τουρκία

Ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση και η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, ως «απάντηση» στην επιτυχή τριμερή του Καϊρου για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Μετά τις νέες δηλώσεις Ερντογάν και τoυς «κανόνες εμπλοκής» για ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο που έδωσε χθες η Άγκυρα για την ΑΟΖ της Κύπρου, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ανησυχεί ότι οι γεωτρήσεις στην Κύπρο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα. Ο κίνδυνος μιας αιφνίδιας εμπλοκής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανησυχεί έντονα την κυβέρνηση.

Το Χρηματιστήριο «μυρίζεται» την πολιτική αστάθεια

Στα νέα δεδομένα, που είναι η ασυμφωνία των δανειστών μας με την κυβέρνηση σε σημαντικά θέματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περισσότερο το ήδη κατακερματισμένο πολιτικό υπόβαθρο, και το νέο γεωπολιτικό σκηνικό που στήνεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία, ήρθε να προστεθεί και το «βούλιαγμα» του Χρηματιστηρίου. Επειδή το πολιτικο-οικονομικό «μείγμα» φαίνεται ότι θα είναι εκρηκτικό μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, η εγχώρια αγορά θα βιώσει σημαντικές αναταράξεις. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να φλερτάρει με ποσοστά κάτω από τις 900 μονάδες βάσης.

Η κυβέρνηση λέει μονομερώς τα πρώτα «όχι» στην Τρόικα

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην εφαρμογή των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δηλώνουν στην κυβέρνηση, παρά τις έντονες ενστάσεις της Τρόικα.

Χαρακτηριστικό αυτής της «αποφασιστικότητας» είναι ότι ήδη από σήμερα η εγκύκλιος για τη ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία δόθηκε στη δημοσιότητα, προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα η υποβολή αιτήσεων από τους ασφαλισμένους.

Από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι η απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών με τις 100 δόσεις πρόκειται να υπογραφεί και να δημοσιευτεί σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα εντός της εβδομάδας, προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν και στη ρύθμιση των χρεών τους προς την εφορία και τα ταμεία.

Η βασική ένσταση των τροϊκανών για τη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι ότι θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων, αφού μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν ακόμη και βεβαιωμένες οφειλές, όπως είναι οι εναπομείνασες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων είναι ένα από τα μέτρα στα οποία η κυβέρνηση έχει προχωρήσει μονομερώς σε θέσπισή τους. Χωρίς να έχει εξασφαλίσει την έγκριση της Τρόικα, έχουν προηγηθεί η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Αδιέξοδο για την εκλογή Προέδρου

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, κανείς δεν πιστεύει πλέον στην κυβέρνηση ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα κατορθώσουν να βρουν τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ολοι οι συνδυασμοί και όλα τα σενάρια έχουν εξετασθεί από τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά πιέζουν τώρα στην κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών εντός του 2014, ώστε η ΝΔ να σταματήσει να φυλλορροεί και να συγκρατήσει δυνάμεις.

Epikairo: Το παραπάνω απολογιστικό άρθρο του iefimerida μπορεί να είναι και οι λόγοι που θα προφασιστεί ο Σαμαράς για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Το ρεπορτάζ αυτό δείχνει ότι Σαμαράς-Βενιζέλος το "κλείνουν σιγά σιγά το μαγαζί" και ίσως σήμερα είναι περισσότερο ώριμοι από ποτέ για την "μεγάλη απόδραση".

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες: Ο Σαμαράς εδώ και πολύ καιρό κυνηγάει τις εκλογές, από την υπόθεση της ΕΡΤ και μετά, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2013. Αυτός που δεν θέλει περισσότερο τις εκλογές είναι ο Βενιζέλος, γιατί γνωρίζει ότι η ΔΗΠΑΡ που πάει να σκαρφιστεί, θα καταποντιστεί, με συνέπεια το πολιτικό τέλος του ίδιου.

Εκτιμούμε ότι στη ΝΔ καλλιεργούν το ιδεολόγημα της "παρένθεσης ΣΥΡΙΖΑ" και σε παρελθόντα post μας έχουμε επισημάνει ότι η συσπείρωση της ΝΔ δεν γίνεται για να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά για να φύγει πάνω στο εξάμηνο, κληρονομώντας στον Τσίπρα ένα μωσαϊκό κρίσεων, το οποίο προέκυψε από τον τζόγο Σαμαρά-Βενιζέλου.

Το κυβερνητικό δίδυμο ονειρευόταν να φέρει μια μεγάλη επιτυχία, "το τέλος των μνημονίων", όχι τόσο για να κρατηθούν στην εξουσία, όσο για να κερδίσουν τις εκλογές. Οι Σαμαράς-Βενιζέλος ήθελαν να εκλέξουν ΠτΔ με την επιτυχία της εξόδου από το μνημόνιο και στο τρίμηνο πάνω να προκηρύξουν εκλογές, με τον άερα που θα τους έδινε η νέα συμφωνία.

Τώρα όμως η βόμβα έσκασε στα χέρια τους και απ' ότι φαίνεται τα καύσιμα της ψήφου εμπιστοσύνης φαίνεται να στερεύουν επικίνδυνα. Ωστόσο μολονότι Σαμαράς-Βενιζέλος φαίνεται να έχουν κοινή μοίρα τώρα, στο άμεσο μέλλον μπορεί να υπάρχει μόνο Σαμαράς και όχι Βενιζέλος και εξηγούμαστε: Η ΝΔ θα χάσει τις εκλογές, το ποσοστό της όμως δεν θα κυμανθεί σε ντροπιαστικά επίπεδα επιπέδου Μαϊου 2012. Η ΝΔ πιθανό να κρατήσει τις δυνάμεις της και ο Σαμαράς να θελήσει να παραμείνει αρχηγός της ΝΔ και μετά τις εκλογές, ώστε να μπορέσει να υφαρπάξει την εξουσία από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με δεύτερες κάλπες, είτε με μια σύντομη θητεία στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Βενιζέλος όμως δεν θα έχει μέλλον μετά τις εκλογές. Στην καλύτερη περίπτωση η ΔΗΠΑΡ να πάρει 5%, αποτέλεσμα που δεν θα τον κρατήσει στην ηγεσία. Αλλά και στην ηγεσία να τον κρατήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του δώσει ρόλο, και στο ενδεχόμενο των δίδυμων εκλογών, η ΔΗΠΑΡ θα εξαϋλωθεί ανάμεσα στους δύο μεγάλους πόλους. Εκτιμούμε ότι ναι μεν η συγκυρία είναι δυσμενής για τη ΝΔ, αλλά ποντάρει στην παραδοσιακή συσπείρωση των δεξιών ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν έχουν και που να πάνε, αφού ΑΝΕΛ-ΛΑΟΣ-Χ.Α. βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Αντίθετα η ΔΗΠΑΡ δεν έχει από πουθενά να αντλήσει ψηφοφόρους, οι οποίοι είτε θα στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση, είτε Ποτάμι σε περίπτωση που θέλουν και μια δύναμη μεταρρύθμισης. Πέραν του συναισθηματικού, δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσει κανείς ΔΗΠΑΡ, από τη στιγμή που η ΝΔ δεν πρόκειται να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές που έρχονται. Άρα σήμερα ο Σαμαράς μπορεί και να ανακοινώσει στον Βενιζέλο την απόφασή του. Το θέμα είναι αν ο ίδιος θα ξανακαταφέρει να τον μεταπείσει.
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου