Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Τρόικα: Στις 17 Δεκεμβρίου κατεβάζουμε ρολά

550_334_358838.jpg

Ρεπορτάζ του Θάνου Αθανασίου [via real.gr]:Δύο εβδομάδες που θα ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι έχουν μπροστά τους κυβέρνηση και τρόικα για να συμφωνήσουν στο πως θα ολοκληρωθεί το τρέχον (2ο) ελληνικό πρόγραμμα μέσα από την 5η αξιολόγηση...
Με τις προσπάθειες Γιούνκερ για εξαίρεση του ασφαλιστικού από το καλάθι των μεταρρυθμίσεων να χτυπούν στην κλειστή πόρτα του Eurogroup και του ΔΝΤ, αλλά και την κυβέρνηση να εξαντλεί τα πολιτικά της περιθώρια για δημοσιονομικά μέτρα, μπροστά στα δίδυμα δημοσιονομικά κενά για 2015 και 2016, η ημερομηνία επιστροφής παραμένει γρίφος.

Παρότι ο επίτροπος Μοσκοβισί, ψέλλισε το «στα τέλη της άλλης εβδομάδας», υπονοώντας την 21η του μήνα, ουδείς στο Euro Working Group, την διαπραγματευτική ομάδα της DGECFIN (Κομισιόν στην Τρόικα) και οπουδήποτε αλλού βλέπει σήμερα «φως στην άκρη του τούνελ».

«Είμαστε πολύ μακριά, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν», λέει στο Real.gr κοινοτικός αξιωματούχος το βράδυ της Δευτέρας, σημειώνοντας πως «πληροφορήθηκα από τη ομάδα της DGECFIN, ότι δεν τα βρίσκουν στα μακροοικονομικά και η ελληνική πλευρά εμμένει σε μια υπεραισιοδοξία».

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι «εξηγήσαμε στην ελληνική πλευρά ότι οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν είναι προβολές των στοιχείων της υπάρχουσας συμφωνίας, αν όλα πάνε καλά και αν εφαρμόσουν το πρόγραμμα με θρησκευτική ευλάβεια - δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι όλη η Ευρώπη πάει σε ύφεση και η Ελλάδα θα βγάλει 0,6 και 2,9 όπως πιστεύαμε πριν από ένα χρόνο».

Ως εκ τούτου, εξηγεί, το δημοσιονομικό κενό μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο ενώ και τα παρεμφερή θέματα με δημοσιονομική επίπτωση μπορεί να εκτροχιάσουν τις συζητήσεις.

Σε σχέση με το ασφαλιστικό οι Βρυξέλλες και οι εταίροι (πλην Γιούνκερ που έχει υποσχεθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό το αντίθετο) δεν μπορούν να δεχθούν μη βιώσιμα ταμεία και θέλουν να δουν την ενοποίηση να προχωρά μέσα στο 2014, όπως τους έχει πληροφορήσει η τρόικα πως πρέπει να γίνει. Το να απεμπλακεί με εντολή Γιούνκερ, ο Μοσκοβισί έχει ήδη αποκλείσει από το EWG.

Σε σχέση με τα εργασιακά, η πλευρά του ΔΝΤ θέλει να κλείσουν τώρα «γιατί αν δεν κλείσουν τώρα δεν θα κλείσουν ποτέ» και σε κάθε περίπτωση προωθείται ένα μοντέλο, που ακόμα και η μια υπογραφή που απαιτείται για τις ομαδικές απολύσεις πρέπει να εξαλειφθεί.

Παρομοίως, η προστασία της πρώτης κατοικίας θα αρθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ενώ, υπάρχουν εκκρεμότητες με τις απολύσεις στο δημόσιο, την λίστα των φορέων, των οργανισμών και των εταιριών του δημοσίου που θα προετοιμαστούν για ιδιωτικοποίηση, μαζί με εκατοντάδες ενστάσεις σε σχέση με τις 803 μεταρρυθμιστικές δράσεις που κατά το υπουργείο οικονομικών είναι στο 75% και κατά την τρόικα στο 25%.

«Μην μας κοροϊδεύετε, ξέρουμε τη διαφορά νομοθέτησης και εφαρμογής του νόμου στην Ελλάδα - δεν μπορούν να μείνουν περιορισμοί στην άσκηση δραστηριοτήτων και κλειστά επαγγέλματα, ούτε από την μπροστά, ούτε από την πίσω πόρτα», λέει πηγή της DGECFIN. H ίδια πηγή δύσκολα συγκράτησε μια οργισμένη διατύπωση για το γεγονός ότι «φτιάχνουνε νέα κλειστά επαγγέλματα» αναφερόμενη στους «ενεργειακούς ελεγκτές και τους εκπαιδευτές ενηλίκων». «Δεν είναι δυνατόν να μας κοροϊδεύουν, να ρωτάμε στο Υπ. Οικονομικών και να μην ξέρουν τίποτα. Κλείσατε ή δεν κλείσατε την πρόσβαση σε αυτούς τους δύο τομείς, στον δε δεύτερο με εξετάσεις», κατέληξε. «Εμείς το μάθαμε από τον τύπο - δεν γίνεται έτσι δουλειά».

Φυσικά για την τρόικα δεν υπάρχει μέση λύση. «Στις 17 Δεκεμβρίου κατεβάζουμε ρολά και ραντεβού τον Γενάρη». Αν δεν τα έχουν βρει μέχρι τότε, όπως είπε και ο Κλάους Ρέγκλιγκ του ESM, «το πρόγραμμα τελειώνει, η δόση χάνεται και τα 11 δισ. του ΤΧΣ επιστρέφονται». Τότε ελεγκτής της ελληνικής οικονομίας θα μείνει μόνο το ΔΝΤ και η κυβέρνηση θα είναι ο επισπεύδων στις Βρυξέλλες για μια νέα συμφωνία. Τότε όμως, αυτό θα γίνει με άλλους όρους.

Epikairo: Αξιόπιστο ρεπορτάζ που αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της πολιτικής μας αντιμετώπισης από τους εταίρους. Keep that in mind.
- See more at: http://www.epikairo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου