Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Φούντωσαν ξανά τα σενάρια για την Αμφίπολη: Ισως υπάρχουν πολλοί «ένοικοι» στον τάφο

Φούντωσαν ξανά τα σενάρια για την Αμφίπολη: Ισως υπάρχουν πολλοί «ένοικοι» στον τάφο
Είναι γεγονός πως οι ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη «πάγωσαν» ελαφρώς το κοινό, καθώς η ομάδα που συμμετέχει στις εργασίες φαίνεται πως βρήκε...
τοίχο.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει κάποια ένδειξη πως ο τάφος συνεχίζει και σε νέο θάλαμο, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό το σημείο το μνημείο τελειώνει, ενώ, παράλληλα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ταφής και, κυρίως, δεν υπάρχει νεκρός.
Παρά την απογοήτευση που επικρατεί στην αρχαιολογική ομάδα της Αμφίπολης, η αγωνία κορυφώνεται για το τι άλλο μπορεί να τους αποκαλύψει το μνημείο, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, οι φήμες και τα σενάρια παίρνουν πάλι... φωτιά.
Ελπίδα για υπόγειες κρύπτες και συνέχεια του μνημείου
Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο τύμβος Καστά μπορεί να κρύβει ακόμη μια έκπληξη και το μνημείο να έχει συνέχεια όχι οριζόντια, αλλά... κάθετη.
Θα μπορούσε, δηλαδή, να υπάρχει μία (ή ακόμα και περισσότερες) καταπακτή που οδηγεί σε έναν υπόγειο θάλαμο όπου ίσως να βρίσκεται ο νεκρικός.
Η επικεφαλής των ερευνών, Κατερίνα Περιστέρη, δεν επιβεβαιώνει τέτοια σενάρια, αλλά ούτε και τα απορρίπτει, παραμένοντας πιστή στο μότο «η ανασκαφή θα δείξει».
«Υπάρχουν πολλά που ακούγονται, αλλά για τη δική μας ανασκαφή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα αν πρώτα δεν το αγγίξουμε με τα χέρια μας», σημείωσε με νόημα όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η γ.γ. του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, η οποία στο ερώτημα για το αν υπάρχει δάπεδο σφράγισης απάντησε: «Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα».
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει τοίχος σφράγισης ή όχι θα πρέπει να αφαιρεθεί όλο το χώμα το οποίο βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να έχει γίνει πριν από το ερχόμενο Σάββατο.
Φουντώνουν τα σενάρια -Υπάρχουν και άλλοι τάφοι στην Αμφίπολη;
Την ίδια ώρα και ενώ σαφής απάντηση για το ποιος είναι ο ένοικος του τάφου δεν δίνεται από το ίδιο το μνημείο, φουντώνουν τα σενάρια για το αν είναι ο μοναδικός που κρύβεται στον τύμβο Καστά.
Ο τύμβος έχει διαμέτρο 158,4 μέτρα, εκ των οποίων η ανασκαφή καλύπτει μόνο 25 μέτρα. Γι' αυτό και ορισμένοι αρχαιολόγοι διατυπώνουν τη θεωρία ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι τάφοι εντός του τύμβου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τύμβο της Βεργίνας, που έχει τη μισή διάμετρο, βρέθηκαν περισσότεροι του ενός τάφοι.
Την άποψη αυτή εξέφρασε και στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ ο αρχαιολόγος Κώστας Σουέρεφ, ο οποίος τονίζει ότι «θα πρέπει να ελεγχθεί ο περίβολος του τάφου της Αμφίπολης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλοι τάφοι».
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι και στους τάφους των Αιγών συνέβη το ίδιο, ενώ συντάσσεται με την άποψη της ανασκαφικής ομάδας αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρχει δάπεδο στον τρίτο θάλαμο και από κάτω και νέο δωμάτιο.
Επίσης, ο κ. Σουέρεφ επισήμανε ότι στον τάφο της Αμφίπολης μπορεί να βρίσκεται είτε ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αλεξάνδρος, είτε ο Αρίστωνας, φρούραρχος του Μακεδόνα ηγέτη.


Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου