Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Θα σκίσουμε τα μνημόνια για να βρεθούμε σε πιο βαθειά λιτότητα


Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σχόλιο στο κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο, όπως αυτό περιγράφεται σε σημερινή κυβερνητική διαρροή, έκανε μέσω του Facebook ο Γιώργος Προκοπάκης, ο οποίος παρακολουθεί στενά εδώ και χρόνια τους βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας.........

Με τον τίτλο «Παίζοντας στα τυφλά», ο κ. Προκοπάκης αναφέρει τα εξής:

Η κυβέρνηση, λέει, έχει φτιάξει ένα μαξιλάρι €5 δις, που θα γίνει €7 δις μέχρι το τέλος του χρόνου, για να έχει την άνεση να βγει στις αγορές. Μαζί με τα λεφτά του ΤΧΣ θα γίνουν, λέει, €15 δις. Χαράς ευαγγέλια! Σκίζουμε τα μνημόνια, λοιπόν.

Να θυμίσω πως, σύμφωνα με τα επίσημα Δελτία Χρέους του ΥΠΟΙΚ, την 30/9/2009 το αποθεματικό ήταν €14.5 δις και έπεσε στα €1.5 δις την 31/12/2009. Δηλαδή, δεν είναι η καβάντζα από μόνη της που κάνει τη δουλειά - είναι τι κάνεις ως οικονομική πολιτική. Μια στραβή στη συγκυρία στέλνει τις καβάντζες στον κουβά.

Τα πλεονάσματα είναι λογιστικά, όχι ταμειακά. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο αυξάνουν με ρυθμό €1.2 το μήνα. Φορολογούνται τα πάντα με αποτέλεσμα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών να μειώνεται. Ρευστότητα από τις τράπεζες θα δούμε σε τρία χρόνια. Αναρωτιέμαι, έχει περάσει από το μυαλό κανενός τι θα γινόταν αν οι καβάντζες γυρνούσαν στην οικονομία; Όχι ως επιδόματα - ας πούμε ως Δημόσιες Δαπάνες.

Οι τράπεζες στραγγίζουν την οικονομία από ρευστότητα. Το Δημόσιο στραγγίζει την οικονομία από ρευστότητα. Θα σκίσουμε τα μνημόνια για να βρεθούμε σε πιο βαθειά λιτότητα. Εθνικώς υπερήφανοι βέβαια, πλην όμως σε συνθήκες διάλυσης και εξαιρετικά αργής (πραγματικής) ανάπτυξης.

Η πολιτική μπαίνει μπροστά από την οικονομία, η Μεγάλη Ιδέα της απεμπλοκής για να ξαναβγούν βουλευτές ο Ταμήλος και ο Γρηγοράκος φωτίζει το δρόμο μας. Τα εθνικά σχέδια βασίζονται στο σχέδιο ανάκαμψης της Ευρώπης - αν και όποτε υπάρξει - το οποίο βέβαια θα είναι σε αυτόματο πιλότο.

Αν όντως υπάρχουν μαξιλάρια, ας ξεπουπουλιαστούν ΤΩΡΑ - να γίνουν άμεση ρευστότητα στην οικονομία. Κι αν δεν βγουν βουλευτές ο Ταμήλος ή ο Γρηγοράκος, δεν χάθηκε ο κόσμος - ας τους πληρώνουμε τη σύνταξη!
.parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου