Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

: Αμφίπολη: Ο τέταρτος θάλαμος και το μυστήριο με τον «ένοικο» του τύμβου | iefimerida.gr http://www


Αμφίπολη: Ο τέταρτος θάλαμος και το μυστήριο με τον «ένοικο» του τύμβου

Δέος και θαυμασμός είναι τα συναισθήματα που δημιουργούνται από τα νέα ευρήματα των ανασκαφών στην Αμφίπολη και την αποκάλυψη ολόκληρων των επιβλητικών Καρυάτιδων, καθώς, οι ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, την Κυριακή, έφεραν στο φως νέα στοιχεία......

Εκτός από τα απαράμιλλης ομορφιάς αγάλματα που ήρθαν, πλέον, στο φως σε όλη τη μεγαλοπρέπειά τους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την ύπαρξη μαρμάρινης πόρτας (θύρωμα) η οποία ίσως μαρτυρά την ύπαρξη τέταρτου θαλάμου.
«Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Ετσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ., στο βόρειο τοίχο του», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για το νέο εύρημα.
«Σφίγγα» η Λίνα Μενδώνη
Πάντως, νωρίτερα και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε κάνει λόγο για ενδείξεις ύπαρξης και τέταρτου θαλάμου στον τύμβο, χωρίς, ωστόσο να δίνει περαιτέρω πληροφορίες.
Η κα Μενδώνη, μιλώντας, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» τόνισε ότι έχουν βρεθεί ενδείξεις για την ύπαρξη του τέταρτου θαλάμου προσθέτοντας, πάντως, ότι το μνημείο είναι πολύ ιδιαίτερο και κρύβει διαρκώς εκπλήξεις χωρίς να αποκαλύπτει περαιτέρω στοιχεία.
Σε αναζήτηση του νεκρικού θαλάμου
Εκείνο που ουσιαστικά αναζητούν οι αρχαιολόγοι είναι να βρουν τον νεκρικό θάλαμο όπου και «κρύβονται» οι απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα αναφορικά με το μνημείο.
Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν έχουν εκφράσει κάποια βεβαιότητα πως ο τρίτος θάλαμος είναι και ο νεκρικός σε συνδυασμό με τις ενδείξεις για ύπαρξη και νέου δωματίου περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Το μόνο σίγουρο είναι πως, στην παρούσα φάση, δεν μπορούν να δοθούν σαφείς απαντήσεις, καθώς, οι αρχαιολόγοι εργάζονται πυρετωδώς για να καταφέρουν να μπουν στον τρίτο θάλαμο, να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες και να ανακαλύψουν εάν όντως βρίσκεται εκεί ο μυστηριώδης «ένοικος» ή όχι.
Επιπλέον, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον τέταρτο θάλαμο υπάρχουν επιχωματώσεις 4,5 μέτρων, ύψος το οποίο θα δυσχεράνει το έργο των αρχαιολόγων οι οποίοι κάνουν λόγο για μία «βαριά» ανασκαφή.
Ετσι θα μπουν στον τρίτο θάλαμο
Παράλληλα με την αποκάλυψη των Καρυάτιδων, συνεχίζονται τα έργα αντιστήριξης και υποστήλωσης, καθώς οι ανασκαφείς προετοιμάζουν την είσοδό τους στον τρίτο θάλαμο του μνημείου.
Η διεπιστημονική ομάδα αποφάσισε τελικά να μην επιχειρήσει να μπει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά από την αρχαία είσοδο. Κάτι που σημαίνει ότι πριν γίνει οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.
Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε για να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του. Την ίδια ώρα, οι ανασκαφείς απομακρύνουν χώμα από το δεύτερο θάλαμο, προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν μεγαλύτερες δοκούς αντιστήριξης και υποστήλωσης του τρίτου χώρου, ενώ θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο θάλαμο.
Η ομάδα έκανε και μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του τρίτου θαλάμου και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.


Πηγή.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου