Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΠαΣοΚ: Υστατη προσπάθεια πολιτικού απεγκλωβισμού εν όψει νέων εκλογών


ΠαΣοΚ: Υστατη προσπάθεια πολιτικού απεγκλωβισμού εν όψει νέων εκλογών

Την ύστατη προσπάθεια απεγκλωβισμού από την απειλή των εκλογών ή δημιουργίας μίας κατ' ελάχιστον πειστικής επιχειρηματολογίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως της ΔΗΜΑΡ, σε περίπτωση που η προσφυγή στις κάλπες καταστεί αναπόφευκτη, θα καταβάλλει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος μόλις παραλάβει την τρίτη διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.....................


Παρά τη σκέψη που διατυπώθηκε προς στιγμήν, να κατατεθεί αμέσως άμα τη παραλήψει της η εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με κάποιες σπασμωδικές κινήσεις από την Κυριακή των εκλογών κι έπειτα, οδήγησαν σε ένα σενάριο που επιτάσσει στοιχειώδεις χειρισμούς εκ μέρους του ΠαΣοΚ, με το ενδεχόμενο νέων εκλογών να φαντάζει ως το πιθανότερο αυτή την στιγμή.
Το κυριότερο στοιχείο προβληματισμού, έπειτα από το σοκ του αποτελέσματος της Κυριακής προέκυψε από το γεγονός ότι την Τρίτη κυριάρχησε η εντύπωση ότι στο πολιτικό σκηνικό της χώρας οι κύριοι συνομιλητές, που ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση και πολιτική αντιπαράθεση, είναι πλέον ο κ. Αντ. Σαμαράς και ο κ. Αλ. Τσίπρας, οι οποίοι δείχνουν δε να μην λαμβάνουν καν υπόψη τους πλεόν την ύπαρξη του ΠαΣοΚ.

Εγκλωβισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Με βάση αυτά, και κυρίως έπειτα από τις εξελίξεις της προηγούμενης Τρίτης, οι οποίες έθεσαν το ούτως ή άλλως καταρρακωμένο εκλογικά ΠαΣοΚ σε καθεστώς πολιτικού εγκλωβισμού μεταξύ του «μετώπου της Αριστεράς», που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας και του αντίστοιχου «μετώπου της κεντροδεξιάς», το οποίο αποτελεί πλέον κεντρικό στοιχείο της (προεκλογικής;) τακτικής της ΝΔ, στην Ιπποκράτους αποφασίστηκε εκ των ενόντων η χάραξη μίας εναλλακτικής τακτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε την Τετάρτη στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα να καταθέτει εκ νέου πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης, από την Αριστερά, με νέο στοιχείο τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων του κ. Π. Καμμένου, την οποία το ΠαΣοΚ θα στήριζε.
Επιπλέον, αποφασίστηκε στο πλαίσιο της ίδιας τακτικής, να απευθυνθεί ο κ. Βενιζέλος στον κ. Φ. Κουβέλη από τη στιγμή που θα παραλάβει την διερευνητική εντολή, θέλοντας έτσι να δείξει ότι εννοεί όλα όσα έχει δηλώσει μέχρι στιγμής περί σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς.
Προφανές από τις δηλώσεις στελεχών του ΠαΣοΚ είναι πως κεντρικό στοιχείο της τακτικής τους στο διάστημα αυτό - και έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες - είναι η δημιουργία μίας πολιτιικής επιχειρηματολογίας, με την οποία θα προσέλθει στις νέες εκλογές.
Στο επίκεντρο αυτής της επιχειρηματολογίας θα βρεθεί η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ως ανεύθυνης πολιτικής δύναμης, ενώ παράλληλα θα καταβληθεί μία ύστατη προσπάθεια επαναπροσέγγισης με ψηφοφόρους που στις εκλογές της 6ης Μαΐου προτίμησαν τηην ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη ή τουλάχιστον περιορισμού νέων διαρροών.
.tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου