Ένα χρόνο μετά το φονικό σεισμό και το πρωτόγνωρο τσουνάμι που σάρωσε τα πάντα στις ακτές της Ιαπωνίας οι πληγές δεν έχουν κλείσει.
Οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί, οι εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένοι, τα εκατοντάδες χιλιάδες κατεστραμμένα κτήρια, όλες οι βαρύτατες συνέπειες μιας πρωτόγνωρης φυσικής καταστροφής θα μπορούσαν ενδεχομένως να ξεπεραστούν και η ζωή στην Ιαπωνία να συνεχίσει το δρόμο της.
Όμως το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα είναι αδύνατο να σβηστεί από τη μνήμη των ανθρώπων. Ο κόσμος όλος έζησε εφιαλτικές στιγμές στα πρόθυρα ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος..........
Οι ειδήσεις ακόμη και σήμερα διοχετεύονται με το σταγονόμετρο. Η ραδιενέργεια μέσα στο σταθμό παραμένει στα 1500 μικροσίβερτ/ ώρα, όταν το όριο ασφαλείας είναι 0,114. Η περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων κηρύχθηκε ακατάλληλη για τη ζωή. Σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων τα επίπεδα της ραδιενέργειας παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά. Δεκάδες χιλιάδες Γιαπωνέζοι όμως ελλείψει εναλλακτικής επιλογής, αναγκάζονται να ξανακατοικήσουν στα χωριά τους, παρά τους κινδύνους. Η ένοχη εταιρία TEPCO, που ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού, ζει και βασιλεύει και συνεχίζει λίγο – πολύ να ελέγχει το πολιτικό σύστημα της Χώρας.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δια του Προέδρου της είχε ζητήσει να κηρυχθεί η Χώρα μας Ελεύθερη από Πυρηνικά και μέσω δημοψηφίσματος να απαλλαγεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση από το βραχνά του πυρηνικού ολοκαυτώματος.
Η ΔΗΜΑΡ ΔΡΑΜΑΣ είχε αναλάβει δράση προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία και με την Οικολογική Κίνηση Δράμας. Με συλλογή υπογραφών, αρθρογραφία και εκδήλωση – ομιλία επιχείρησε να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες.
Τις επόμενες μέρες στελέχη της Ν.Ε. Δράμας της ΔΗΜΑΡ θα επισκεφθούν την Οικολογική Κίνηση Δράμας για να συζητήσουν και πάλι το ζήτημα αυτό που συνεχίζει να ανησυχεί τους πολίτες και για συντονισμό των παραπέρα δράσεων που θα πρέπει να αναληφθούν από την τοπική μας κοινωνία.
Χρήστος Χατζηγεωργίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου