Στη βόρεια Ελλάδα το όνομά του είναι αρκετά γνωστό. Ο Σερραίος πολιτικός μηχανικός διετέλεσε νομάρχης Θεσσαλονίκης (διορισμένος), βουλευτής νομού Σερρών της ΝΔ(εκλεγμένος) και διοικητής Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαίδας (διορισμένος). Εάν ξεχνώ κάποια από τα αξιώματα με τα οποία τον τίμησαν το κόμμα και ο σοφός ελληνικός λαός, παρακαλώ να με συγχωρήσει. Έτσι κι αλλιώς, τις τελευταίες ημέρες ο Ευγένιος Χαϊτίδης ήρθε στην επικαιρότητα για πρώτη φορά με τόση ένταση λόγω μιας πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου με την οποία δεν δικαιώνεται στο ζήτημα των αναδρομικών. Πρόκειται για την πρώτη εφετειακή απόφαση που αφορά διεκδικήσεις πρώην βουλευτών.
Δείτε λίγο το σκηνικό: ο κ. Χαϊτίδης προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών διεκδικώντας το ποσό των 401.152,82 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει τη διαφορά της βουλευτικής αποζημίωσης με τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που ανέρχεται στα 10.271,46 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό οι δικαστές το επιδίκασαν στους εαυτούς τους ως έκτακτη παροχή για το διάστημα 2003-2007 με αποφάσεις του Μισθοδικείου.....
Το δικαστήριο πρωτόδικα επιδίκασε στον πρώην νομάρχη, βουλευτή και διοικητή νοσοκομείου το ευτελές ποσό των 202.496,18 ευρώ, κάνοντας μερικά δεκτή την αγωγή. Επειδή, όμως, τα 200 ψωροχιλιάρικα δεν ήταν αρκετά στον κ. Χαϊτίδη, συνέχισε τον αγώνα του, διεκδικώντας στο Εφετείο τη διαφορά από τα αρχικά 400κάτι χιλιάρικα. Επίσης, διεκδικούσε και χρηματική ικανοποίηση ύψους 10.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από τη μη καταβολή των προσαυξήσεων της βουλευτικής αποζημίωσής του. Πρωτόδικα του επιδικάστηκαν μόνο 1.000 ευρώ.
Το δημόσιο ζήτησε την απόρριψη της έφεσης, όπως κι έγινε τελικά.
Ο Ευγένιος Χαϊτίδης που έφτασε να διεκδικεί ανερυθρίαστα μέχρι και το τελευταίο δεκαχίλιαρο ευρώ από μια πτωχευμένη Ελλάδα που κόβει τις χαμηλές συντάξεις και δεν έχει χρήματα να βάλει πετρέλαιο στις σχολικές αίθουσες, διετέλεσε βουλευτής από το 1993 έως το 2007. Το 2007 δεν επανεξελέγη και η κυβέρνηση Καραμανλή τον τίμησε διορίζοντάς τον έως το 2009 διοικητή του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαίδας. Το 1990 είχε διοριστεί Νομάρχης Θεσσαλονίκης, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1993.
Προσέφυγε νόμιμα στα δικαστήρια, όπως και πολλοί ακόμη πρώην βουλευτές, η πορεία των οποίων κρύβεται καλά κάπου στα έγκατα της ελληνικής κοινοβουλευτικής ιστορίας. Ψάχνοντας σε αραχνιασμένες ειδήσεις από το παρελθόν, ανακαλύπτουμε τον Ευγένιο Χαϊτίδη να έχει σημαντικό έργο ως πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό. Να έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε συνέδρια και εκδηλώσεις στην Κύπρο, τη Γερμανία, την Αμερική, πιθανόν να έχει πάει και μέχρι τη μακρινή Αυστραλία. Να έχει διαμαρτυρηθεί για την κατάργηση της διεύθυνσης της ΕΡΑ 5 της ΕΡΤ (επρόκειτο για το ομογενειακό πρόγραμμα «Φωνή της Ελλάδας». Η ΕΡΤ το υποβάθμισε σε τμήμα των ειδήσεων). Να έχει καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας σε δίκη κατηγορουμένου ότι διέσπειρε ψευδείς φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχία στους πολίτες σε πολιτιστική εκδήλωση των Βλάχων στην Νάουσα. Να έχει παρεβρεθεί στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τη δασκάλα Χαρά Νικοπούλου στο Μέγα Δέρειο. Να έχει παραστεί σε προσκύνημα στη βόρειο Ήπειρο «με οδηγό τη γαλανόλευκη». Να έχει δηλώσει έτοιμος να υπερασπιστεί την Ελλάδα έναντι των Τούρκων κι οποιουδήποτε άλλου την επιβουλεύεται.
Α, το δίχως άλλο, ο Ευγένιος Χαϊτίδης είναι ένας υποδειγματικός πατριώτης!
Η Χριστίνα Ταχιάου είναι δημοσιογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου